Top Ten Tuesday (24)

Toto úterní meme plné top má na svědomí The Broke and the Bookish. Úkolem je každé úterý sestavit top deset věcí souvisejících s knižním světem.

~ Top 10 knih, které vám doporučuju přečíst ~

Pohodně dlouhé době přicházím s další topkou, vím, že ji někteří z vás mají rádi. Akorát vždycky, když se k večeru odhodlám, že ji napíšu, nejede mi net. V poslední době je to hodně špatné, může za to zima, strašný vítr a důlní otřesy… a samozřejmě přetížení. Dnešní topku ovšem rozdělím na dvojtopku vlastně. Jedna část se bude věnovat knihám v češtině, druhá v angličtině. Proč? No víte, nechci být nějak omezovaná jenom tím, že budu muset odporučit knihy, které jsou k dostání v češtině… Chci vám doporučit i něco výborného v angličtině.

Knihy v češtině

1. Harry Potter a kámen mudrců (J.K.Rowling)

Po celou sérii budu mít v srdci vyhraněné určité místečko a pokaždé, když se mě někdo zeptá, jakou knihu či sérii považuju za nejlepší, bude to právě tahle. Ano, jsem sentimentální, až to bolí, ale víte, že je mi to naprosto šumafuk? Kdokoliv, kdo je taky Potteromaniak jako já, mi snad dá za pravdu… a vy ostatní, co nejste, mohli byste knihy alespoň zkusit a pak si můžeme pobrebentit o tom, proč Rowlingová povraždila tolik lidí.

2. Mediátor (Meg Cabot)

Moje srdcovka z dospívání, která mě přivedla k young adult knihám zahraničního typu… a hlavně ke knihám Meg Cabot. Je to má nejoblíbenější autorka, ačkoliv většina jejích knih není nijak převratná, či dechberoucí. Co je na ní unikátního, je její jednoduchý, lehký a sympatický styl psaní. Hlavě Jesse byl má vůbec první book crush vůbec a celá ta jejich situace mě příšerně frustrovala. Jsem zvědavá, kdy dopíše ten sedmý díl a já se podívám, jak s emají po X letech…

3. Vampýrská akademie (Richelle Mead)

Moje nejoblíbenější upírská young adult série vůbec. Ve chvíli, kdy jsem si od své sestřenky půjčila první díl a přenesla se přes to, že na mě z obálky kouká variace na Angelinu Jolie, a pořádně se začetla, věděla jsem, že tohle je nejspíš láska na celý život. Pamatuju si, jak jsem každý další díl toužebně vyhlížela a jak se bála toho, co si pro mě autorka přichystá. Ačkoliv pro mě konec třetího dílu byla příšerná rána, čtvrtý mě dorazil ještě víc. Klobouk dolů za to, jak hezky si Richelle celý svůj svět vymyslela a propojila. Jestli se sérii ještě pořád vyhýbáte, kašlete na to a hned si obstarejte první díl.

4. Divergence (Veronica Roth)

Moje dystopická srdcovka. Tak jako ostatní zbožňují Hunger Games, tak já miluju Divergenci (ačkoliv kromě dysotpického žánru nemají série nic společného, tudíž nechápu, proč je pořád lidé přirovnávají). Líbí se mi na ní všechno – postavy, prostředí, neuvěřitlené zvraty, ta hromada emocí… a taky se mi ohromně líbí styl, jakým je série vyprávěná. Potažmo také to, že je ami autorka věkově blízká a dokázala se mi přesně trefit do noty.

5. Zloděj blesku (Rick Riordan)

Pořád nedokážu uvěžit tomu, že jsem se ke čtení série odhodlala až po tak dlouhé době. Ale jsem ráda, že jsem to nakonec udělala. Připravila bych se o jedne z nejúžasnějších příběhů, jaké jsem kdy měla v rukou. A hlavně bych neměla Percyho a Annabeth za kamarády. Řecká mytologie mě vždycky fascinovala. Všechno to božstvo a napřirozené jevy. No co, i když to nejspíš nebyla pravda, stejně jsem vyrostla na Xeně a Herkulovi a že to byly sakra dobré seriály. Ještě teď si vzpomenu na úvodní znělku a slova, jaká zazněla… A to už něco znamená.

6. Kate Daniels (Ilona Andrews)

Má oblíbená urban fantasy série o jedné pořádné drsné ženské, která je tak mocná, že by byla schopná lusknutí prstu pozabíjet nestvůry v okolí několika metrů. Fajn, tak to jsem nejspíš krapet přehnala, ale i tak. Kate si mě dokázala získat hned prvním dílem a její neustálé kočkování s Curranem mě bavilo. Líbí se mi vyváženost knížek, kde vedle pořádné dávky jiskření hezky odsýpá zajímavý příběh, který s sebou přináší jednu zajímavější postavu vedle druhé. Jen by to chtělo víc Dereka.

7. Krásná katastrofa (Jamie McGuire)

Moje historicky první new adult kniha v době, kdy žánr ještě ani pořádně definovaný nebyl. Zařazuji si ji do šuplíčku mindblowing a vždycky, když si ji budu číst, bude to pro mě, jako bych se vracela domů. Protože i když je Travis psychopat první třídy, se kterým bych se nejspíš občas bála být i v jedné místnosti, stejně mě dostal a už se nemůžu dočkat, až uvidím příběh jeho očima. Pokud chcete prožít tu správnou emoční ždímačku, kdy nebudete pomalu vědět, kde je nahoře a kde dole, jděte do toho!

8. Pád (Lauren Kate)

Tohle je má guilty pleasure kniha, na kterou nedám dopustit, ačkoliv je mi jasné, jaká neskutečná kravina to je a jak moc je autorka v některých věcech průhledná, či jak moc si ráda hraje a nacpe tam všechno, co jenom jde. Ani pořádně nevím, proč se mi zrovna tato série líbí, nejspíš to bude kvůli tomu, že mám prostě slabost pro romantickou lásku, která přežije všechno a pro romanticky a hezky napsané romantické scény, kdy máte na tváři doslova přibitý ten přihlouplý úsměv a nechcete, aby vás opustil. A taky za to může to, že mám moc ráda jméno Daniel. Pamatujte na má slova! Můj budoucí muž se buď bude jmenovat Daniel, anebo jedno z mých dětí bude Daniel(a)… dobře, tak už bych asi mohla přestat popíjet a sejít dolů z toho ujetého obláčku, co?

9. Bílý kůn (Alex Adams)

Děsivě reálná postapokalyptická kniha, která mě nenechala spát. Ještě stále cítím tu hrůzu, když jsem se kousek po kousku dozvídala, co se tehdy stalo a dívala se na to, co se děje teď, aniž bych měla nějaou předtsavu o tom, jak to celé proboha může skončit. Krásně syrový, násilnický a nebezpečný příběh, který dokážou ocenit jen vyrovnaní lidé s pořádnou fantazií. Nevyzrálí čtenáři bohužel neuvidí to, co se autorka snažila svou knihou říct, ani to, jak nebezpečně reálně vykreslila charaktery lidí. Bála jsem se a bála bych se znovu.

10. Hot Boys (M.T.Majar)

A nazávěr českého přehledu bych ráda uvedla jednu pořádně žhavou knihu domácí autorky, která by neměla uniknout žádné ženské, která má nějaké utajené fantazie. I když, no dobrá, víme, jak vypadá pánský striptýz v naší kotlině, o tom asi sní málokdo, ale věřte mi, že hotíci ze zámoří za to stojí. Vím své, viděla jsem je v Las Vegas 😀 Každopádně při čtení téhle knihy vám bude pěkně horko a stejně jako já budete netrpělivě vyhlížet pokračování.

Knihy v angličtině

1. The DUFF (Kody Keplinger)

Jedna z nejlepších klasických young adult knih, v nichž se otevřeně mluví o sexu a není to jen něco, co se tu a tam zmíní mezi řečít. Hlavně se probírají skutečné životní problémy a to, jak se s nimi každý vyrovnává po svém, přitom nikdo není takový, jaký se na první pohled jeví. Díky téhle knize jsem si Kody Keplinger zamilovala a na každou její další knihu čekám, jako by to byly další Vánoce.

2. Nevermore (Kelly Creagh)

Výborná kniha, díky níž jsem se vlastně poznala s Anyou a od té doby už toho máme hodně za sebou. Hlavně obě dvě tuhle knihu zbožňujeme. A proč? Inu, sice začíná jako většina young adult knih, ale postupem času se z ní stane něco daleko, daleko víc. Musíte mít hodně dobrou představivost, abyste dokázali pochopit, co se tam vlastně vůbec děje.

3. The Demon Trapper’s Daughter (Jana Oliver)

Moje srdcovka. Mám ráda démonní příběhy, hlavně tedy lovce démonů a podobné havěti. Přijde mi to prostě lákavé. Kdybych sama žila v podobném světě, určitě si dokážu představit, že bych patřila mezi tyhle drsňáky… nebo bych teda alespoň chtěla. I když je fakt, že si nejsem jistá, jak by mi to šlo. Každopádně v tomto případě jde o ojedinělé pojetí young adult série, kdy se na příběh díváte z pohledů dvou hlavních protagonistů… přičemž si polovinu času vytrháváte vlasy frustrací z toho, co proboha zase provádějí. Nevěříte? Zkuste to.

4. Spider’s Bite (Jennifer Estep)

Další oblíbená urbanka, o které se bohužel tolik nemluví. Tedy alespoň u nás. V zahraničí to je pojem. Gin mám ráda už od prvního dílu, i když mi k ní jistý detektiv nepasoval, od třetího dílu jsem náramně spokojená. Série je výjimečná také tím, že hlavní hrdinka je nájemný vrah a snad všechny postavy okolo ní – tedy alespoň ty kladné – si vážně zamilujete.

5. Rocked Under (Cora Hawkes)

Další mindblowing new adult kniha, která by vám neměla uniknout. Společně s Katastrofou jsou to dle mého nejlepší knihy žánru, na jaké jsem dosud narazila. Tahle kniha dává emocím úplně nový rozměr a vy jste po dočtení úplně hotoví, přitom máte chuť číst to znovu. Hlavně si budete přát, abyste měly svého vlastního Scotta, i přesto, že toho pokazil opravdu hodně. Ale prostě to bez něj nejde.

6. Easy (Tammara Webber)

Zatímco Rocked Under je jako na houpačce, tato kniha plyne dějově docela normálně. Co je na ní unikátního je ovšem téma, okolo kterého se motá. Ani vám nebude vadit, že je hlavní hrdina možná až přespříliš dokonalý, příběh vás chytne a jen tak nepustí. Tohle byla po dlouhé době kniha, u které jsem si i pobrečela.

7. Storm (Brigid Kemmerer)

Na tuhle sérii jsem narazila náhodou a jsem za to ráda. Hned si mě dokázala získat svým stylem vyprávění a vykreslením světa. Což o to, ten je poměrně normální, pokud tedy nebudete brát v potaz, že po zemi chodí pět náramně sexy kluků, kteří dokážou ovládat živly. Tedy 4 je ovládají, pátý je kdoví co. Tak jako tak je to pořádně akční jízda, která má vše správně vyvážené. Přesně tak, jak to mám ráda.

8. Touch of Power (Maria V. Snyder)

Myslím, že už moc dobře víte, jak moc mám Mariu V. Snyder ráda. Jakákoliv její kniha je pomalu umělecké dílo. No dobře, teď možná krapet přeháním, ale u ní není chvály nikdy dost. Moc bych si přála, aby její knihy byly přeloženy také do češtiny, abyste si je taky mohli užít. Každopádně Avry si mě dokázala získat a já se bojím, co se bude dít v dalším díle, protože ten konec mě pořádně dostal. Výborná série.

9. Gone (Michael Grant)

Jedne z nejdrsnějších a nejsprávnějších autorů young adult žánru. S ničím a nikým si nebere servítky a své knihy vám rozhodně nezaobaluje do sladkých řečiček. Na všechno jde přímo, detailně a pořádně drsně. A já ho za to žeru. Mám ho i v přátelích na FB a i když jsou někdy jeho názory dost vyhraněné, je vidět, že má pod čepicí a nechodí okolo horké kaše. Jeho série o dětech, které najednou zůstaly bez rodičů a neví, co mají dělat, je úžasná. Vážně úžasná. A já bych chtěla mít doma další díly, abych mohla prožít další vzlety a pády svých hrdinů.

10. Infinity (Sherrilyn Kenyon)

Se světem Dark-Hunterů jsem se vlastně prvně seznámila až díky téhle sérii o Nickovi, který se v půdovní sérii objevuje jako daleko starší. My se tady vlastně dozvídáme alternativní pojetí historie, tedy alespoň takhle jsem to pochopila. Zatímco série Dark-Hunter je klasická paranormálka, Chronicles of Nick je akcí nabitá jízda, kdy nevíte, jestli to, co zrovna čtete, dává smysl a jestli se vám to líbí… ale stejně nemůžete přestat a hltáte to dál.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Harry Potter jednoznačne 8)
    Chystám sa na 2, 5, 6, 8,(mám strach 8D), 10
    Sériu Divergencia aj VA (čítala som tu len 1. diel) milujem 8P
    Zo zahraničných sa chystám na 1, 2, 6, 7 – väčšinu na tvoje odporúčania 8)
    E_V_E recently posted..Anna #1: Anna krví oděnáMy Profile

  2. Desirée Lydon napsal:

    Myslím, že Harry Potter by se měl zavést jako povinná četba 😀 Jinak Divergence je fakt úžasná, taky doporučuju 🙂
    Desirée Lydon recently posted..Remember when[1] – To se stát neměloMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..