Prom & Prejudice

originální cover

Autor: Elizabeth Eulberg

Originální název: Prom & Prejudice
Žánr: dívčí román

Anotace na Goodreads: Po zimní přestávce se holky z velmi prestižní Longbourn Academy stávají posedlými školním plesem. Lizzie Bennet, která akademii navštěvujě díky stipendiu, se moc nezajímá o šaty podle poslední plesové módy, ani o drahé boty, ale její nejlepší kamarádka Jane ano. Obvlášť teď, když se Charles Bingley vrací ze semestru v Londýně.

Lizzie je šťastná, že se mezi Jane a Charlesem pomalu buduje láska, jenže naopak moc se to nezdá příteli Charlese, smobskému a domýšlivému Willovi Darcymu. A zdá se, že Darcy nemá zrovna v oblibě ani Lizzie a ona předpokládá, že je to kvůli tomu, že její rodina nemá peníze.

Je zřejmé, že Darcy je jen nabubřelý pitomec, tak proč to k němu Lizzie tak táhne? Bude je Lizzina pýcha a Willovy předsudky držet dál od sebe? Anebo se z nich stane nový pár?

Nakladatel: Point (EN verze)
Počet stran: 231 (EN verze)
Vazba: Vázaná (EN verze)
Vydání v USA: 1.1.2011
Vydání v ČR: nevyšlo
 
Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize

 
Datum četby: 2 dny, únor 2011, v angličtině
 
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Elizabeth, mohlo to být lepší, vážně.
 
Oficiální stránky knihy

Oficiální blog autora

 
Můj názor (obsahuje spoilery):

Na tuhle knihu jsem se vážně těšila. Vážně, vážně, vážně moc. Jde totiž o moderní převyprávění toliko známého díla Pýcha a předsudek od Jane Austen. Prvotina Elizabeth – The Lonely Hearts Club – byla opravdu výborné počteníčko a tak bylo jasně, že jsem od jejího dalíšho dílka očekávala hodně. O to víc jsem však byla zklamaná tím, co se z knihy vyklubalo.

Lizzie je jedna ze dvou studentek v ročníku na stipendiu, školné by si jinak nemohla dovolit. Její spolužačky jí dávají pěkně její původ sežrat, šikanují ji kudy chodí a veřejně jí opovrhují. Nic moc pěkného. Lizzie má ovšem to štěstí, že její spolubydlící je dobrotivá Jane, která má poněkud rozmazlenější sestru Lydii. A Jane teď nežije ničím jiným, než návratem svého objektu lásky, Charlesem. Ten se vrací ze studia v Londýně a Jane má obavy, že k ní necítí totéž. Kromě Charlese se ovšem vrací i Darcy, jeho nejlepší kamarád a člověk, který dá Lizzie také pěkně najevo, že je „spodina“. A tady se začíná rozjíždět příběh, který všichni moc dobře známe…
Jak bych knihu charakterizovala? Jako naprostý kopírák předlohy. Ťukáte si na čelo, že to tak přece mělo být? To možná ano, ale při čtení téhle knihy máte pocit, že už vás vůbec nic nepřekvapí. Děj se až příliš pevně drží originálu, jen si určité momenty přizpůsobuje své vlastní době. Takže pokud jste četli originální příběh, budete se těšit akorát tak na způsob, jakým autorka přetvořila známé věci a scény. Místy se to chtělo tvářit i vtipně, no, vtipné to moc nebylo.

Soucítila jsem s Lizzie a k dobru jí bylo i to, že tak ráda hrála na klavír. Dost dlouho jsem jí fandila. Jenže mi dost vadilo její chování vůči okolí. Na jednu stranu chápu, že když vám někdo neustále ubližuje, nejspíš nebudete mít o lidech příliš dobré mínění… přesto se mi nelíbilo, jak všechny odsuzovala a Darcymu házela do obličeje, jak jsou bohatí špatní a ona je mnohem lepší. Elizabeth v originále na mě tak nepůsobila. I když se Darcy tvářil, že ji nemá rád, bylo už od prvních stránek jasné, že ji rád má. V originále jste nevěděli, na čem jste. Možná až moc srovnávám, ale vždyť jde o moderní přepis knihy knih!

Nelíbilo se mi, že děj knihy běžel rychle. Příběh se čte dobře, ale na můj vkus byl až moc uspěchaný. Jakoby se autorka do knihy snažila nacpat všechno z originálu… jenže se jí nepovedlo tomu dát jakousi normální návaznost. Navíc ta jejich mluva! Takhle teď nikdo nemluví 🙂 To mi přišlo dost mimo. A způsob, jakým se do sebe Lizzie a Darcy zamilovali? Oh, ne-e. Šlápnutí vedle. Nehledě na to úplně divné a strašně „náhodné“ odhalení Darcyho matky. To jsem si těžce říkala WTF?

Tak moc jsem tu knihu chtěla mít ráda… Jenže nemám. Kroutím hlavou a nechápu, proč ji většina knižní komunity vynáší do nebes. Možná kdybych tak dobře neznala předlohu, užila bych si knihu víc. Proto dávám 3 hvězdičky a i tak jsem až moc hodná. Protože dle mého názoru byla tahle kniha opravdu špatná. Což mě neskutečně mrzí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..