Společné čtení Vampýrské akademie (3)

První týden společného čtení máme za sebou a já doufám, že jste si první díl užili stejně jako já. Ať už jste ho četli poprvé anebo znovu. Chtěla jsem po vás nějaké názory, či recenze a jsem velice ráda, že jste se opravdu zapojili. Podívejme se tedy na to, jak na vás první díl zapůsobil…

Miluju tuhle knížku! Prostě miluju! Rose je úžasná, Dimitrij je úžasný, všechno je úžasné! Na jedničce se mi líbí, jak se všechno tak pomalu oťukává a rozjíždí. Rose s Dimitrijem teprve poznává. Číst to podruhé bylo tak nějak strašně zvláštní, jelikož už jsem věděla, jak celá série dopadne, ale přesto jsem byla chvilkami napjatá, stejně jako když jsem to četla poprvé. Tohle na Richelle obdivuju, dokázala napsat knížku, která mě baví číst poprvé, podruhé… stále dokola. Pořád mě dokáže rozesmát, musím vrtět hlavou nad tím, co Rose vyvádí a v duchu si říkám, že bych asi neudělala nic jiného. 🙂
Myslím si, že kdyby v tomhle díle byl i Adrian, tak by byl mým nejoblíbenější, ale takhle to nechám… asi celé sérii. Pořád mě překvapuje, jak je tenhle díl hubeňoučký.

MischaS_

Poté co jsem první díl přečetla podruhé, trochu se ve mně utvrdil názor, že oproti pozdějším dílům je to malý rozjezd. Což je opravdu zajímavé, když uvážím, že z konce člověk pomalu nedýchá. Trochu je i znát nezkušenost autorky – její styl ještě nebyl tolik vybroušený. K tomu jsem zaznamenala párkrát špatný slovosled, ale když to vezmu celkově, tak i přesto vyčnívá nad ostatními ze své kategorie. Vlastně si myslím, že mezi YA upířinami je to špička. 🙂 A je hezké, že hned první díl dokáže takto zaujmout.

Ells

Stejně jako když jsem četla VA poprvé, mě do sebe příběh vtáhnul. Neuběhlo ani 24 hodin a já knihu naprosto vdechla. Všechno je to tak krásně popsané do nejmenších detailů, jak už popisy školy, ale hlavně pouta mezi Rose a Lissou. Rose je strašně sympatická holka, a to se mi u hlavních hrdinů moc často nestává. A samozřejmě konec, rozuzlení zápletky a všech záhad (i když jsem to čekala) mi zase otevřel pusu. Richelle to prostě umí. A já se jdu ihned vrhnout do dalšího dílu.

nitty yanniss

Ke knížce jsem se dostala díky spolužačce, která byla ochotná mi ji půjčit. O prvním dílu si myslím, že měl pomalý rozdejz. Až u konce mi přišla víc akčnější a opravdu plná překvapení. 🙂

Nessa

Poprvé jsem se s touhle sérií setkala na plakátech v metru, kde bylo napsáno něco typu: Nechcete čekat na další díl Stmívání, přečtěte si Vampýrskou akademii. Tehdy jsem si ťukala na čelo a říkala si, co to je za kravinu. Ta reklama mi připadala trochu trapná a ani v nejmenším jsem neplánovala si tu knihu přečíst.
Jenže po nějaké době jsem tu a tam zaslechla, jak je to skvělá kniha, a že se tam studentka zabouchne do svého učitele. To mě zaujalo a do knihy se nakonec pustila. A ještě že tak, protože to je podle mě jedna z nejlepších sérií svého žánru. Na prvním díle se mi líbilo úplně všechno, ale hlavně ta utajená škola a všechno, co patří ke školnímu životu. Taky jsem si oblíbila Rose, v té jsem se sama viděla. Jako hodně dobrý nápad mi přišlo to, že i když byla vypravěčkou jen ona, viděli jsme do hlavy i Lisse.
Nadchnul mě taky celý ten svět. Upíři tu byli vykresleni zase trošku jinak, ale rozhodně originálně. No a nakonec se samozřejmě musím zmínit o Dimitrijovi, protože toho jsem tenkrát naprosto žrala 🙂
Takže na prvním díle mi nevadilo vůbec nic, byla jsem jím naprosto unešená. A to jsem vždycky, když ho čtu znovu:D

Illandris

Já to četla poprvé a další díly mě tepve čekají. Musím však uznat, že mě tato série neuvěřitelně zaujala. Hned však bez okolků řeknu, že se mi Lissa nelíbí a nemám ji ráda. Mám pro to spoustu důvodů, ale taky vám řeknu, že se mi třeba Christian hrozně líbí. Zatím ne více, než Dimitri, ale jasně mu šlape na paty, protože má taky neuvěřitelné charisma.
Příběh jako takový se mi opravdu líbí a sem natěšená na další díly :3

Veru

Naprosto famózní úvod do knižní série. Chemie mezi Rose a Dimitriem byla popsána neuvěřitelně. Rose není žádná citlivka a to mě zaujalo. Christian ač vypadá jako horší postava, tak jsem si ho zamilovala hned napoprvé. Knížku jsem četla 8 krát, což je jedna z nejvíc, možná moje nejčtenější, a to také o něčem vypovídá. Nádherně napsaná a autorka si zaslouží obrovskou podporu.

Endyna20

Táááááákže první díl….nuže dobrá.Nejdříve bych ráda charakterizovala postavy, vlastnosti, které se mi na nich líbí a které nesnáším.
Rose – odvážná, svérázná, tvrdohlavá…myslím si, že bez těchto jejích vlastností (a mnohých dalších) by neměla kniha takovou kvalitu.Rose příběh správně okoření a dá mu spád, takže otáčíte jednu stranu za druhou
Lissa – okouzlující, zodpovědná, místy lehce schizofrenická(alespoň podle mě,haha) nemůžu říct, že jsem ji přímo milovala, ale nějak zvlášť mi nevadila, přece jenom, bez ní, by příběh ztrácel smysl, jinak, ohledně jejích charakterických vlastnostech…připadala mi místy trošku přehnaná, Richelle ji jako ostatní postavy vystřihla dokonale, ale přece jenom…něco mi na ní chybělo, ale myslím, že to bylo taky hlavně prvním dílem, v něm mi přišlo její přátelství s Rose trochu nevyvážené, Rose, která by pro ni udělala první poslední a Lissa, která se snažila sebrat ze svých duševních problému způsobených éterem, a která je vedením školy mnohem víc vážená…ehm, ehm, něco mi tady trochu nesedí…sice uzdravovala Rose, která se tomu však vehementně bránila, ale Rose jí pomáhala z nejhoršího a Lissa pomoc ochotně přijímala, možná jsem na ni moc přísná, ale nepříjde mi normální, že se Lissa chová jako nesvéprávná…ale raději přestanu, než mi začnete sypat popel na hlavu
Dimitrij – co o něm víme, je, že je odvážný, vlastenec roku a zdrženlivý (což minimálně mě přivádělo k nepříčetnosti), píšu jenom o prvním díle, takže nemůžu s určitostí říct jeho osobnost, je to takový tajemný, dhampýrský bůh s ruským přízvukem, nicméně občas zahlédneme část jeho já, jako když poslouchá a čte svoje klasiky, nebo když si udělá z Rose legraci, také víme, že on prostě musí skončit s Rose, jinak bych bouchala hlavou do zdi…popravdě jsem propadla kouzlu hlavního hrdiny a nedokážu mi nic s čistým svědomím vytknout…tolik tedy k mé nestranosti 😀
myslím, že popis hlavních hrdinů stačí, hlavně proto, že bych velice barvitě popsala svoje neoblíbené postavy, k ději nemám moc co řict, ubíhal rychle, ale přece jenom bych brala o trochu rychlejší tempo, Richelle Mead fantazii meze neklade, moc se těším na popis dalšího dílu, hlavně díky jistému morojovi…fajn, neudržím pusu (nebo v tomhle případě spíše ruce) na zámek, nedokážu se dočkat Adriana Ivashkova…stal se jedním z mých hrdinů, ale to je už jiný příběh.

CallMeTinaBest

Bylo vidět už od prvních stránek že je to start do nové série a že první díl je jenom takový začátek, proto jsem moc po prvním díle nadšená nebyla. Když jsem ale přečetla všechny díle, tak jsem na ten první změnila úplně názor k lepšímu. Teď po dočtení knihy podruhé jsem si knížku víc užívala a bavila mě číst každá stránka. Nejvíc jsem měla ráda tu část když jsem tam poprvé objevil Dimitrij, toho jsem poprvé vůbec neřešila a teď jsem se mohla zbláznit. Takže celkově není první díl špatný, ale někoho to můžu odradit a už se mu moc třeba nebude chtít číst další díly, ale rozhodně by to čtenáři neměli vzdávat, protože jinak neví a co přicházejí.

Klér

Celou sérii jsem četla asi před rokem a moc se mi to líbilo. Když jsem se zaregistrovala na knižní sraz a na kino, řekla jsem si, že si to přečtu znovu 1. díl, abych věděla o co tam půjde. Opět mě to úplně pohltilo a musela jsem se ovládat abych se nevrhla na další díly 😀
Ikdyž upíři nejsou zrovna můj šálek kávy, tak se mi knížka moc líbila. Líbí se mi ten svět – dobří, špatní, Strigojové, královští, všechno to spolu hezky reaguje a vyjde z toho něco zajímavého. Asi jsem nebyla jediná, která si hned zamilovala Dimku Rose je samozřejmě skvělá. Krásná, vtipná, oblíbená, odvážná, obětavá, zamilovaná 😀 a taky je skvělá vypravěčka. Kniha se mi četla moc dobře, pohodlně 🙂 (a taky rychle :/ )

Marta Poulová

Původně jsem vůbec nedůvěřovala. Obálky se mi nelíbily (viděla jsem jen tři) a kamarádka to hodnotila negativně. Když ji vrátila do knihovny, půjčila jsem si ji a musím říct, že mě Rose naprosto „okouzlila svým šarmem“ 🙂 Líbí se mi, že je VA nabitá akcí, a že tam nechybí ani romantika.

Adelle R.

Musím říct, že Vampýrská akademie mě mile překvapila.
Čekala jsem něco podobné Stmívání – vždy, když tam jsou upíři, čekám něco jako Stmívání, které mě moc nezaujalo, i když jsem to nečetla ani neviděla. Inu každopádně, bylo to úžasné.
Rose je úžasná a její změna k větší zodpovědnosti také. Liss má v ní vážně skvělou kamarádku, (i když by se zrovna nemusela nechávat ovlivňovat kouzlem chtíče, když se něco děje) jejich pouto je ‚jůůj‘ a vlastně jediné, co se mi na ni nelíbilo bylo, že neměla ráda Christiana.
Ten se mi líbil hned od první setkání s ním a řekla bych, že je z tohoto dílu (nebudeme předbíhat se sérií, kdo ví, co se stane) moje nejoblíbenější postava. Spíše druhá. První by byla Liss. A to proto, že mi je… podobná. Trochu. Jsme obě moc úzkostlivé. A hlavní záporák? Toho jsem nečekala. Když si to teď přehrávám, mělo by mi to být hned jasné, dokonce jsem měla i menší podezření, ale hodila jsem ho za hlavu. A pak jsem se divila.
Ještě pár slov pro soudruha. Dimitri je taky skvělý, má úža jméno, a doufám, že se s Rose dají v druhém díle dohromady. (A nebudou to nějak protahovat. Asi budou, ale doufat mohu vždy. :D)
Co se týče knihy samotné, ze začátku jsem byla zmatená z toho, kdo je kdo – tím myslím Moroje a Strigoje, a teď se divím že jsem si to zapamatovala! 😀 Příběh byl moc zajímavý, hezky se četl a stále se tam něco dělo. A kapitoly byly krátké, což mi vyhovovalo. Vytkla bych ale Rosiny vzpomínky. Občas jsem se do toho zamotala a nechápala jsem, co dělá v obchodním domě, když před chvílí byla v lese. Mohly být třebas oddělené kurzívou nebo tak něco, ale měla bych být příště pozornější. 😀
Je to rozhodně dobrý start série a doufám, že i ostatní díly budou stejně dobré a nebo v lepším případě ještě „lepšejší“! (A doufám, že mi nevyšoupnou Christiana někam stranou.)

Pavliseb

Uff, rozhodne som nečakala to všetko čo sa v tej knihe udialo. Pustila som sa do nej hlavne kvôli filmu a kvôli celkovému haló okolo nej. Spočiatku som to teda brala dosť pozitívne a vravela si, že tá kniha nemôže byť až taká zlá. A nebola! Začiatok bol síce trochu..no nie nudný, ale taký priemerný povedala by som. Až potom to začalo naberať obrátky a príbeh sa pekne vyvíjal. Hlavne sa mi páčilo ako Rose postupne zisťovala všetko o Lissiných schopnostiach, Vladimirovi, ako sa vyvíjal jej vzťah s Dimitrim. Všetko to šlo „jak po drátkách“ až k záveru, ktorý som teda absolútne nečakala, nakoľko som tiež nejako nebrala do úvahy možnosť, že by ich skutočne niekto sledoval a chcel ich uniesť. Myslím, že to podstatné som napísala 🙂 Som rozhodne nadšená a mám čo robiť aby som sa hneď teraz o takmer jednej ráno nepustila do pokračovania.

Nerya

První díl mám moc ráda. A to je co říct, většinou jsem totiž u prvních dílů sérií rozpolcená, ale VA jsem si zamilovala okamžitě. Pokud tuším správně, byla to moje první upířina.
V knížce mám 3 oblíbené momenty. Ten první je hned na začátku, kdy je Dimitri najde a snaží se je odtáhnout zpátky do školy. Rose se při vší své paličatosti snaží chránit Lisu, i když může sotva stát na nohou.
Ten druhý, když Rose láme Mie nos. Ale to spíš proto, že Miu jsem neměla ráda… no hodně dlouho.
A ten poslední je Dimkova a Rosina žhavá scéna v jeho pokoji.
Samozřejmě by se toho našlo víc, ale tohle jsou ty, co jsem si tak nějak nejvíc zapamatovala a vždycky se nad nimi usměju, když listuju knížkou.

Hanulla

Musím se přiznat,že Vampýrskou akademii jsem začala číst před nedávnem,už předtím jsem si ji chtěla přečíst,ale v knihovně ji neměly a já si ji nechtěla koupit,protože sem se bála,že se mi nebude líbit.Mýlila jsem se přes celou čáru knížka je úchvatná.
Rose a Lissa jsou příkladem,jak má fungovat přátelství.Obě josu rozdílné povahy a přesto spolu perfektně vycházejí(samozřejmě se někdy pohádají to k tomu patří).
Na škole sv.Vladimíra je vidět,že je to stejné jako na ostatních knížních školách,mají svojí královnu školy a drby se šíří rychle.Nějací učitelé se vyžívají v trýznění studentů u tabule nebo přečtením psaníčka,co jim nepatří.
Jsem velmi ráda,že jsem si konečně přečetla první díl a těším se na druhý.Rozhodně bych to doporučila.:)

Kiki

První díl jsem četla asi před rokem, ale i přesto jsem ho za ten rok zapomněla. Proto jsem se rozhodla, že se před premiérou filmu zúčastním tohoto re-readingu. Kniha mě i po druhé moc bavila. Rose a Dimku jsem si oblíbila ještě více. Rose je správná kick-ass hrdinka. Dimitrij mi i při tomto čtení připadal okouzlující. Rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější postavy. Při tomto re-readingu jsem si užívala každou stránku a četla jsem pěkně pomalu. Ne jako minulý rok, kdy jsem knížku hltala. Richelle Mead stvořila úžasný svět, za což ji tleskám.

EM

První díl se mi samozřejmě líbil (jinak bych asi nepokračovala :D) a seznámil mě se světem Rose Hathaway, která byla jednou z mála postav, do kterých jsem se zamilovala hned na první pohled. Byla statečná, sexy, sarkastická a její neuvěřitelně pevné pouto s Lissou mě někdy pořádně udivovalo….
Nejvíc se mi na Richelliných knihách stejně líbí ten styl, se kterým píše, hned mě vtáhne do děje a já nejsem schopná zastavit.
Přesto ale musím přiznat, že to nebyl můj nejoblíběnější díl – příběh se teprve rozbíhá, a bojování se Strigoi ve třetím dílu mi přišlo mnohem nebezpečnější, napínavější (a smutnější), než útok na Victora Daškova (i když scéna s náhrdelníkem, pádem z lavičky, nebo s Natálií stály za to).
A Adrian… Neměl tu jěště co dělat a já ani v době prvního čtení tohoto dílu nevěděla, že existuje, přesto mi hodně chyběl :D…

Arwen

Kromě těchto názorů se nám nasbírala i pěkná řádka recenzí:

Nerya
Illandris
Endyna20
Nessa
Crazy Bookshelf

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Bastera napsal:

    Jejej já to prošvihla, no nevadí, teď mám spoustu jiných knih na čtení, ale mám půjčené a někdy se na ně určitě vrhnu 🙂

  2. Katy chan ^^ napsal:

    Konečně jsem se to teda rozhodla také přečíst, protože jsem se chvílema cítila vážně trapně, když se ve čtvrtek o tom všichni kolem bavili. 😀 Začala jsem včera a už jsem v půlce třetího dílu. Vážně je to chytlavé! 😀
    Katy chan ^^ recently posted..Knižní sraz- report! ^^My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..