RC review: Nenávist až za hrob

Autor: Jeaniene Frost
České datum vydání: 13.2.2013
Knižní série: Noční lovci
Díl: třetí
Žánr: paranormálno, upíři, duchové, ghúlové, zvláštní schopnosti
Věková hranice: 20+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Cat společně se svým upírským milencem Bonesem dál pomáhají zvláštnímu oddělení Národní bezpečnosti v lovu nebezpečných nemrtvých bytostí. Situaci komplikuje to, že Cat, napůl člověk a napůl upír, začíná být jako Zrzavá smrtka až příliš proslulá, a navíc s ní má stále ještě nevyřízené účty její biologický otec, sadistický upír Max.

K tomu všemu dostane Bones nečekanou nabídku, která se jen tak neodmítá. Jeho Velmistr, starý egyptský upír Mecheres, mu předá část své moci a navždy tak propojí jejich klany. Za všechno se ale musí platit a rovněž tato na první pohled skvělá šance v sobě skrývá nebezpečí, které může znamenat nejen odloučení, ale i smrt.

Dítě s bujnou fantazií

Už jako dítě si Jeaniene Frost libovala ve zvláštních věcech. Když se jí naskytla příležitost, sledovala potají hororové filmy, což se samozřejmě nelíbilo jejím rodičům. Ve dvanácti začala psát poezii. Krátce poté napsala svou první romanci a byla to láska na první počtení. Věděla, že by jednou ráda sepsala knihu, ale řekla si, že na to má ještě dost času. A tak čekala během dospívání až do své třicítky, kdy si řekla, že by s tím psaním měla vážně začít, jinak bude pozdě.

Když si k psaní sedla, věděla, že její kniha musí obsahovat dva elementy, které má ráda: urban fantasy a romanci. A jelikož měla ráda upíry, volba padla právě na ně. Už v pěti letech při otázce kněze na co slouží kříž, odpověděla, že přece odhání upíry. Byl to jen jeden z mnoha dalších trapných momentů. Dalo by se tedy říct, že upíři ji provázeli vlastně vždycky.

Fakta a fikce

V druhém díle se z Cat a Bonese stali manželé, tedy alespoň v tom upířím světě. Jenže jak už to tak bývá, nebudou mít rozhodně na růžích ustláno. O slovo se hlásí další problémy. A ty mají co do činění s pořádně rozzuřenou ženskou, která se nebojí jít přes mrtvoly. A to doslova.

Bones je sice už svůj vlastní pán, ale situace si žádá spojení jeho upírské linie s tou Mencheresovou. Což se samozřejmě nelíbí ostatním Mistrům, co si na něco podobného mysleli už dávno, leč privilegia se dostálo jen Bonesovi. Jako by toho nebylo málo, objeví se i Max a je odhodlaný se své dceře pomstít. Ve velkém. Událost střídá událost a není tudíž překvapením, že ne všichni z velkého boje vyváznou živí…

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout, ba naopak. Jsem ráda, že Bonesovi zůstal jeho britský styl mluvy, přestože je počeštěn, aby mu domácí čtenáři rozuměli. To nic nemění na tom, že to má stále ten správný říz. Kvituju také občasné vysvětlivky pod čarou, protože je v textu přece jenom několik narážek na anglické a americké reálie, které by nám unikly a je hezké tu a tam se dozvědět význam toho, na co v knize postavy naráží.

Postřehy a pocity

Jelikož jsem knihu četla v originále už před nějakým tím časem, matně jsem si vzpomínala, o co v knize šlo a když se objevily věci, které jsem si už tak dobře nepamatovala, byla jsem překvapená. Tentokrát si Jeaniene pohrává nejen se svými čtenáři, ale i s osudy hrdinů. Mám na mysli obzvlášť jedne velice emotivný moment, který jsem Cat rozhodně nepřála. Vlastně jsem jí nepřála nic z toho, co se událo.

Četba mi krásně ubíhala, hltala jsem jednu stránku za stránkou, protože se pořád něco dělo a já tak málokdy dostala oddechový čas, abych se vůbec mohla vzpamatovat. Na scénu přichází mocný Mencheres i uhrančivý Vlad, který by si ve vtipnosti a mírné otravnosti mohl ruku podat s Ianem. Tatea budete chtít po většinu času přizabít, Juan vás bude bavit, Davea s Cooperem v partě tajy rádi uvidíte.

Hodnocení

I v třetím díle se setkáme se zástupem nových postav, ať už dobrých nebo zlých, není nouze o pořádné krvavé bitvy a řadu padlých. Noční lovci patří v žánru paranormálních romancí k tomu nejlepšímu, co si můžete přát. Autorka má své knihy hezky promyšlené a ačkoliv jí to tu a tam krapet ujede, či se vám může zdát, že má vše zbytečně překombinované, stejně vás to chytne a jen tak nepustí.

V knize není nouze ani o notnou dávku sexuálního jiskření, včetně několika pořádných akciček. Frost kombinuje vše v té správné dávce, abyste po dočtení toužili po dalším díle. Proto i já nemůžu jinak a dávám knize 5 hvězdiček. Vypadá to, že se autorce její fascinace upíry vyplatila. Zajímavostí může být, že se přátelí také s autorským duem Ilona Andrews a pravidelně si s Ilonou píše. Nedávno ji tak například donutila sledovat seriál Castle na zabití a Jeaniene se od něj teď nemůže odtrhnout.

Nenávist až za hrob si můžete objednat na stránkách nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Jaaaj už to chcem čítať! 8P
    E_V_E recently posted..Akadémia temna #1: Spolok vyvolenýchMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..