Protivníci

Autor: Marissa Meyer
Originální název: Archenemies
Český název: Protivníci
Knižní série: Renegades (Renegáti)
Díl: druhý
Žánr: young adult, dystopie, scifi, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 3 hvězdičky

Čas se krátí. Společně dokážou zachránit svět. Jenže sobě navzájem jsou zosobněním noční můry. Netrpělivě očekávaný druhý díl trilogie Renegáti oblíbené autorky Marissy Meyerové přináší další osudy postav superhrdinské série inspirované literárními i filmovými díly tohoto žánru. Ve městě Gatlon City pokračuje nesmiřitelný boj mezi dvěma skupinami protivníků s opačným světonázorem: renegáty a zločinci.

Nejen že disponují výjimečnými schopnostmi, ale na každé straně mají navíc k dispozici vlastní „tajnou zbraň“ a hrozí nebezpečí, že svět, v němž se pomalu stírá hranice mezi jasným dobrem a zlem, spěje k zániku – alespoň v podobě, v jaké ho všichni doposud znali. S turbulentní politickou situací si nezadá ani osobní život obou hlavních hrdinů. V podobě svých tajných alter eg, které pronikají k protivníkům, se Nova a Adrian díky vzájemné blízkosti a poznávání odlišného prostředí stále hlouběji zaplétají do zpochybňování vlastních idejí… a především do vlastních citů.

Nakladatel: Feiwel & Friends (EN), Egmont (CZ)
Počet stran: 474 (EN), 430 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 6.11.2018
Vydání v ČR: 3.6.2019

Datum četby: neskutečně dlouho, snad celu věčnost, 2019 – 2020 v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nejlepší na té knize byly tak akorát poslední kapitoly…

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Hned na úvod je nutno říct, že to je nejspíš má nejdéle čtená kniha vůbec, protože jsem ji četla tolik měsíců, že jsem myslela, že ji snad už nikdy nedočtu. Ale dočetla jsem. Konečně!

Proč mi to trvalo tak dlouho? Ono už první díl se mi v některých pasážích neskutečně táhl, protože mi přišlo, že měl děj až příliš mnoho zbytečné vaty a celkově byla zápletka taková nějaká nudná. V pokračování můj pocit znudění jen dosáhl té nejvyšší hranice, že mě vůbec nebavilo číst. Nechtěla jsem se ke knize vůbec vracet a hlavní hrdinové mi byli spíš protivní, než abych někomu z nich fandila.

Víte, mám už za sebou celou řadu podobných young adult knih, které byly daleko záživnější a uvěřitelnější než tento kousek. Upřímně, nechce se mi věřit, že by na obou stranách mohlo být tolik tupců, co neprokouknou jednoho nebo druhého, a možná to je i hlavní věc, která mi na celé té zápletce vadí. Přesto to není špatně napsaná kniha, občas se autorce podaří svižnější kousek, co vás udrží nad vodou. Ten šrumec na konci jsem například vůbec nečekala a velice příjemně mě překvapil. Ale to bylo asi tak všechno.

Meyer psát umí, má i zajímavé nápady, ale zbytečně vyplňuje děj věcmi, na kterých tolik nezáleží. Čtecí zážitek mi nejspíš zkazila i špatná korektura knihy, což je bohužel poslední roky známka Albatrosu a jejich knih pro dospívající. Toho třetího dílu se upřímně bojím, ale dočíst sérii prostě chci.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..