Renegáti

Autor: Marissa Meyer
Originální název: Renegades
Český název: Renegáti
Knižní série: Renegades (Renegáti)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, scifi, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 4 hvězdičky

Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos.

Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli.

Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

Nakladatel: Feiwel & Friends (EN), Egmont (CZ)
Počet stran: 556 (EN), 508 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 7.11.2017
Vydání v ČR: 19.4.2018

Datum četby: 10 dní, srpen-září 2019, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nebylo to vůbec špatné, ale něco mi na tom nesedělo úplně…

Oficiální web autora
Oficiální blog autora

Můj názor: Na novou sérii oblíbené autorky jsem se těšila od chvíle, kdy oznámila, že píše něco nového. Přiznám se ale, že jsem si nečetla žádnou anotaci ani recenze, než jsem si konečně první dva díly, které dosud vyšly, koupila v češtině. V podstatě jsem tedy ani pořádně nevěděla, o čem série je. O to víc jsem možná byla i překvapená.

Nečekala jsem tak úplně příběh plný superhrdinů a padouchů, u kterého vlastně nebudete vědět, jestli se definice spíše nepřevrátily. Příběh je totiž vyprávěn z dvou pohledů hlavních postav, co ve skutečnosti stojí na opačných stranách barikády, ačkoliv jsou vlastně svým způsobem i spojenci, aniž by to věděli. Ano, možná to nedává tak úplně smysl, ale ono vám to dojde, až si knihu přečtete.

Přiznám se, že jsem si zatím ani k jednomu z hrdinů nenašla tak úplně cestu. U každého mi něco vadí a nevím, jestli mi to přestane kdy vadit. Stejně tak mi nesedí celková zápletka, přijde mi zbytečně natahovaná a lépe by se asi vyjímala v seriálové podobě než té knižní. Ono 500 stránek už je docela bichle, u níž čekám, že mě vtáhne a nepustí až do samotného konce. Tady jsem se několikrát přistihla při tom, že mi vlastně ani nevadilo knihu odložit a nepokračovat ve čtení, abych se honem honem dozvěděla, co se bude dít dál. A to je škoda.

Když nad tím tak přemýšlím, vlastně u většiny knih autorky mám podobný „problém“. Nevadí mi je odložit a vrátit se ke čtení až později. Přitom příběh je to peckovní a já jsem zvědavá, co se bude dít v dalších dílech a jak to celé vůbec skončí. Konec první knihy byl docela velký cliffhanger, takže jsem ráda, že na druhý díl zase tolik čekat nemusím a třetí si při nejhorším přečtu ještě v angličtině, abych nemusela dlouho čekat na český překlad. Který je mimochodem plný chyb, což by si odpovědná redakce měla pohlídat. Může se to stát jednou, dvakrát, ale tady bylo chyb jako máku, až mě to obtěžovalo při čtení.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Meghan napsal:

    Měla jsem to hodně podobně. Marissiny Měsíční kroniky miluju, navíc tedy mělo jít o superhrdiny a superpadouchy, takže očekávání byla veliká. Jenže celou dobu mi tam cosi chybělo, ta jejich „romantická linka“ byla pro mě taková křečovitá, ani ten konec nebyl až tak překvapivý. Posledních pár kapitol už bylo lepších, ale z nějakého důvodu jsem doufala v pořádné krveprolití…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..