Filmová recenze: Hunger Games – Síla vzdoru 2. část

V pátek jsme ve velkém pětičlenném uskupení vyrazily s Meghan, Zuzkou, Erný a Axiou na poslední Hugner Games (tedy alespoň poslední knižní, pokud tedy půjdou do těch prequelů a sequelů). Docela mě překvapilo, jak plné bylo kino, protože jsem nečekala, že by ten film opravdu hctěly vidět všechny generace…

HungerGames_posterRežie: Francis Lawrence
Scénář: Danny Strong, Peter Craig
Kamera: Jo Willems
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Sam Claflin, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Willow Shields, Jeffrey Wright, Stanley Tucci, Toby Jones, Mahershala Ali, Jena Malone, Natalie Dormer, Gwendoline Christie, Elden Henson, Robert Knepper, Evan Ross, Wes Chatham, Joe Chrest, Phillip Troy Linger, Monique Ganderton, Stef Dawson, Patina Miller, Mark Jeffrey Miller, Michelle Forbes, Misty Ormiston, Kim Ormiston, Paula Malcomson, Eugenie Bondurant, Meta Golding

Zdálo se, že by Katniss mohla mít vše zlé za sebou, přece jen se podařilo osvobodit Peetu z Kapitolu a vše nasvědčovalo tomu, že se 13. kraji přece jen daří rebelii přiživovat i v dalších krajích… jenže to by se Peeta nesměl pokusit Katniss zavraždit při první příležitosti. Díky prezidentu Snowovi to nemá v hlavě zrovna v pořádku a věří, že Katniss je nepřítel, kterého je potřeba zničit.

Reprodrozd Katniss, symbol rebelů, se tak raději po zotavené vydává do centra bojů, aby zapomněla na narušeného kluka, s nímž prožila nejhorší a nejnebezpečnější chvíle života, a aby konečně udělala to, o co jí jde – svrhla a zabila prezidenta Snowa. Je přesvědčená o tom, že dokud bude žít, nikdo z nich nebude v bezpečí.

V Kapitolu na rebely ovšem čeká jedna smrtelnější past za druhou, neboť se Snow rozhodl Kapitol proněmit v novou verzi Hladových her a rozhodně se nevzdá bez boje…

 

Na poslední část dystopické série o dívce, která se musela světu postavit jen s lukem a šípy, jsem byla docela zvědavá, ačkoliv třetí díl patří mezi mé nejméně oblíbené. Přece jenom jsem chtěla vědět, jestli to tvůrci nepřepískli a opravdu nechali umřít všechny postavy tak, jako se tomu uděje v knize.

Ačkoliv si už přesně veškeré knižní detaily nevybavuju, můžu říct, že se nijak výrazně neodklonili, takže můžete u některých smrtí truchlit stejně jako já. Celkově se ale musím přiznat, že mě film docela nudil. Těžko říct, jestli to bylo tím, že jsem věděla, co čekat, nebo proto, že Sílu vzdoru jsem si neoblíbila ani v knižní verzi, ale prostě to pro mě tak nějak postrádalo tu správnou jiskru.

Katniss byla vyjma druhého dílu vždycky na přesdržku a tady to občas dotáhla ještě výš. Stav Peety mě ve filmu frustroval stejně jako v knize a Finnick… ach, Finnick. Ostatní postavy měly také svá místečka, ale tak nějak to vše šlo mimo mě a já jen čekala na konec.

Poslední film z Hunger Games universa nebyl špatný. Efekty stále super, kostýmy skvělé, děj občas překvapivý, herecké výkony poměrně vyrovnané a hudba naprosto skvělá, ale něco tomu chybělo. V některých scénách se chtělo člověku šíleně smát, v jiných vám málem vypadly oči z důlků. Samotný epilog byl neuvěřitelný stejně jako tomu bylo u Harryho Pottera. Jinak je to ovšem příjemná tečka jedné ságy, která pobláznila svět. Nemusím ji ale nutně vidět znovu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Úplne súhlasím. Bolo to fajn, ale tiež mi tam niečo chýbalo. Nezistila som však, čo presne. No skončilo sa to v podstate podľa mojich predstáv, takže aj keď som stále čakala na nejako veľké „bum“ a nedočkala sa ho, nie som až taká sklamaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..