RC review: Krev polobohů

KrevPolobohu_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 23.3.2015
Knižní série: Bohové Olympu
Díl: pátý
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Sedm polobohů v čele se synem Poseidóna se vydává na poslední boj, který je může stát život. Bez nich ale nemají ostatní polobohové šanci na přežití, protože se bohyně země Gaia opět probouzí a hodlá zničit svět. Jak taky jinak, že?

Situaci nepomáhá ani to, že je Tábor polokrevných obklíčen římskými legiemi, které sbírají síly na ničivý útok. Hrdinové se musí nejednou rozdělit, aby zvládli všechny dílčí úkoly, jenž je dovedou do konečné bitvy, který rozhodne všechno. Přežijí všichni?

Konec jedné polobožské éry?

Krev polobohů je posledním dílem spin-offové série navazující na oblíbenou pentalogii Percy Jackson. Zatímco v původní sérii jsme se podívali na moderní pojetí řecké antalogie, v pokračování si vzal Rick na paškál také tu římskou. Jeho knihy si zamilovali čtenáři po celém světě, dočkali jsme se také dvou filmů.

Přestože to zatím vypadá, že jedna éra končí, tedy pokud autor nenajde způsob, jak se vrátit (což je dost dobře možné, protože… známe Ricka, že), dostaneme poloboha trochu jiného rázu. Přece jenom konec dílu byl svým způsobem otevřený… Díky sérii Kronika Cartera Kanea už za sebou máme také egyptské božstvo, v nové sérii Magnus Chase a bohové Asgardu se podíváme na vikingské božstvo. Prvního dílu bychom se měli dočkat v zahraničí v říjnu tohoto roku.

Překlad

K českému překladu ani tentokrát nemám žádná negativa. Moc se mi líbí, jak je text přeložen, hlášky neztrácejí svůj vtip a ani vážnější scény cit. Už se asi opakuju, ale když je něco dobrého, těžko se hledají negativa.

Postřehy a pocity

Rick ani tentokrát nezklamal a přinesl kulervoucí knihu, která vás nenechá spát, dokud ji nedočtete. Během čtení jsem měla strach o každého z hrdinů, stejně jako o samu sebe, protože mi kolikrát přišlo, že jsem součástí příběhu. A to je přesně to, co na Rickových knihách zbožňuju. Ať už je příběh a scéna sebedivnější, máte pocit, že i v ní hrajete nějakou roli. Pravda, místy jste zmatení z toho, že jste najednou zase skočili do mysli někoho jiného, ale i tak vás to vtáhne.

U knihy jsem se smála, brečela, nadávala, koulela očima, napjatě vyčkávala a zároveň nechtěla konec. Můj nejoblíbenější pár i nadále zůstává Percy s Annabeth, protože její hláška s chaluhovým mozečkem mě už navždycky dokáže rozesmát a jsem moc ráda, že se autor rozhodl ve čtvrtém díle ukázat více z jejich vztahu, u jejich lásky. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se objevila nějaká novela zabývající se jejich dospělým životem a rodinou.

Hodnocení

Tahle recenze se mi nepíše nijak lehce, protože mám pocit, jako bych se loučila s nejlepšími kamarády, s nimiž jsem vyrostla, ačkoliv to samozřejmě tak úplně pravda není.

Vyrostla jsem s Harry Potterem, ale Percy je můj dobrý potřeštěný kamarád. I poslední kapitola příběhu byla výborná a zaslouží si 5 hvězdiček. Je mi líto, že to už končí, ale těším se na Rickovy další knihy a pevně doufám, že se dostanou také k nám.

Krev polobohů si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..