RC review: Hádův chrám

HaduvChram_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 28.3.2014
Knižní série: Bohové Olympu
Díl: čtvrtý
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Percy a Annabeth spadli do Tartaru a teď mají jediný úkol, který je nutí jít dál a dál – najít a zavřít bránu Smrti, aby se všechna mosntra nemohla obrodit tak neuvěřitelně rychle a neohrožovala tak svět smrtelníků. Jak už ale bývá zvykem, nic se neobjede bez obětí.

Zbytek polobohů na Argu II má taky pořáídně napilno. Slíbili Percymu s Annabeth, že najdou druhou stranu brány Smrti v Hádově chrámu a pomůžou ji zavřít z druhé strany. Jenže než se tam společnými silami vůbec dostanou, budou muset nejednou bojovat o holý život. Přesto se nikdo z nich nehodlá vzdát.

Gaia se probouzí a už má na své straně ohromnou armádu příšer, včetně mocných Gigantů. Kromě toho se Římská legie připravuje na napadení Tábora polokrevných, což by rozpoutalo obrovskou válku také mezi polobohy…

Hrdinství je stále IN

Rick Riordan opět ukázal, že mu bájná historie není cizí a že si s ní dokáže krásně vyhrát. Jeho polobožští hrdinové na své nebezpečné výpravě potkávají jedno bájné monstrum za druhým, až z toho častokrát oči a hlava přechází. Jejich putování se ale blíží konci, jenže Rick ještě nevytáhl své poslední eso z rukávu.

Překlad

Českému překladu opět nemám co vytknout. Když si vzpomenu na úplně první knihu původní pentalogie, vím, že jsem měla občasně s překladem problémy – tedy hlavně s naprosto spoileroidními názvy kapitol – ale brzy jsem si zvykla a teď si jej nemůžu vynachválit. Jeden z nejlepších u nás.

Postřehy a pocity

Třetí díl série jsem četla před takovou dobou, že mi častokrát dělalo problém si na některé předešlé scény vůbec vzpomenout. Je škoda, že ty díly vycházejí často s takovým rozestupem, nejlepší by si bylo je číst hezky po sobě, aby člověk věděl, na co se v knize naráží. Na druhou stranu se mi líbí to, že autor nezapomíná ani na předešlé knihy a sem tam se odkazuje i na události z původní pentalogie.

Stejně tak se mi moc líbí všechny vztahy, kterých jsme v knihách svědky. Líbí se mi, že když už se naši oblíbení hrdinové dali dohromady, vidíme jejich vzájmenou náklonost a starost i nadále, obzvlášť hezký byl vztah Percyho a Annabeth, kterým určitě všichni fandíme ze všech nejvíc. Ani v tomto díle ovšem nebyla nouze o pořádnou akci. Někdy nechápu, jak mohl Rick něco tak vzájemně propletného vůbec vymyslet a musím smeknout, protože tohle je vážně skvělá série, která je na mém stupínku hodnot hned na druhém místě po Potterovi. Takových sérií by mělo být více.

Hodnocení

Ačkoliv jsem ze začátku měla dlouhý rozjezd, ale ten konec byla jedna velká jízda. Rick mě některými zvraty a odhaleními dokázal pěkně překvapit a rozhodně mu obzvlášť za jednu věc patří veliký dík.

Málokterý autor si dovolí do své knihy pro dospívající otevřeně napsat, že jedna z jeho oblíbených postav je homosexuál. Nejen za to si právě tato kniha ode mě zaslouží 5 hvězdiček.

Teď už mi jen zbývá poslední díl navazující série a bude konec… a to mě docela mrzí, protože jsem si Percyho a celou jeho bandu ohromně oblíbila.

Hádův chrám si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..