First Grave on the Right

FirstGraveontheRight_bookAutor: Darynda Jones
Originální název: First Grave on the Right
Český název: První hrob napravo
Knižní série: Charley Davidson (Charley Davidson)
Díl: první
Žánr: paranormálno, zvláštní schopnosti, duchové, démoni
Věková hranice: 18+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Charley ví, co je to vstát z postele špatnou nohou. Taky ví, jaké to je, být probuzena duchem mrtvého poté, co měla velice živí a vášnivý erotický sen. Ano, stojí to za pendrek. Jenže Charley je už na všechno tohle zvyklá.

Ví, proč ji duše mrtvých vyhledávají. Častokrát chtějí jen s její pomocí přejít na druhou stranu, jindy zase potřebují pozůstalým říct to, co nestihli ještě zaživa… a občas taky potřebují zjistit, kdo je zabil.

To je i případ tří mrtvých právníků, jejichž těla byla nalezena na různých místech v různých časech. Ani jeden z nich si nepamatuje, jak zemřel a kdo je zabil. A právě tady na scénu přichází Charley, aby pomohla svému strýčkovi v detektivním pátrání po vrazích. Kromě toho má ale také jiný cíl, zjistit, kdo je ten uhrančivý, tajemný, pohledný a nebezpečně přitažlivý muž, který ji navštěvuje ve snech.

Nakladatel: St. Martin (EN), BETA Dobrovský (CZ)
Počet stran: 315 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.2.2011
Vydání v ČR: 17.10.2013

Datum četby: 4 dny, únor 2015, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tak to teda bylo něco!

Oficiální stránky knihy
Oficiální blog autora
Oficiální stránky autora

Můj názor: O téhle sérii vím už dlouho, ale tak nějak jsem její čtení odkládala. Původně jsem si myslela, že si knihy začnu kupovat v češtině, když u nás začala vycházet, ale pak jsem si vzpomněla, že mám doma od Axii první díl v angličtině, takže volba byla jasná.

Charley je přesně ten typ hrdinky, které mám v urbankách a paranormálkách ráda. Líbí se mi styl, jakým pohlíží na svět okolo sebe i na svou úlohu v něm. Je se svou podstatou smířená a nebere to jen jako otravnou práci – i když si tu a tam samozřejmě zanadává. Zatímco řeší netradiční případy (no vážně, mluvit s mrtvými a nebát se jich?), nezapomíná házet jednu hlášku za druhou. Je trefná, je neohrožená, je poťouchlá… no, je dost jako já.

Celkové pojetí duší, portálů, smrťáků, démonů a tak dále se samozřejmě postupně odkrývá, takže je jasné, že hned v prvním díle nemůžeme chápat všechno, ačkoliv vám neustálé narážky na to a tamto někdy trhají žíly. Určitě vás zajímá, jestli je v knize nějaký ten „pan Božský“. Ano, je, ale polovinu času nevíte, jestli ji zachraňuje, nebo ji chce zabít. A to je panečku vzrůůůůšo!

Samozřejmě není nouze o pořádnou akci, vypjaté scény, hromadu vtipu, pár otazníků a hodně žhavé chvilky a temné pohledy. Přesně ten správný mix, kterým mám v knihách ráda. Je to sice první díl a dalších šest mě teprve čeká (tedy 5 dalších je už vydaných, vydání 7. dílu se blíží), takže nemůžu říct, jestli mě to bude stejně bavit i později, ale mám víru!

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Meghan napsal:

    Já si dala nedávno První hrob napravo v češtině a perfektní hlášky i atmosféra zůstaly, takže překlad musím opravdu pochválit 🙂 Jinak tahle série se mi hodně líbí, po upírech a vlkodlacích je to osvěžující změna. A Charley je fakt správná ženská 😀

  2. Táňa napsal:

    O knížce sem popravdě ještě neslyšela 😀 Urbanky mám ráda, takže si tuhle házím do to-read a snad se k ní někdy dostanu 😀 Děkuju za tip!
    Táňa recently posted..On My Wishlist (88)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..