RC review: Proroctví

Proroctvi_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 6.3.2012
Knižní série: Bohové Olympu
Díl: první
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

V Proroctví se kromě starých známých tváří objeví také ty úplně nové. Seznamujeme se tak s Jasonem, který kdoví proč ztratil paměť a teď nejen, že neví, kdo je, ale nepamatuje si ze svého života lautr nic, věčně vtipným, pohotovým a hodně zručným Leem a odvážnou, chytrou a obětavou Piper. Nová trojice hrdinů, nový příběh, nová dobrodružství.

Všichni tři se vydávají na výpravu, která má za úkol zachránit bohyni Héru ze spáru někoho, kdo ještě může nadělat pořádnou paseku. Mnohem větší, než Titáni. Tentokrát se totiž probouzí něco mnohem staršího a to něco (anebo někdo) s sebou přivádí také Giganty.

Úspěšné pokračování
Rick Riordan vyslyšel přání fanoušků a v roce 2010 začal pracovat na nové sérii. Série Percy Jackson se dočkala celosvětového úspěchu a první díl také filmového zpracování. Tentokrát se Riordan kromě řecké mytologie zaměřil také na tu římskou. První díl nové série s novými hrdiny opakoval úspěch Percyho Jacksona. Kniha se dostala na přední místa žebříčků amerických bestsellerů. Dohromady by mělo být v sérii knih pět.

Překlad

Český překlad je skvělý. Všechna čest. Nepamatuju si, že bych se u nějaké knihy v poslední době tak nasmála. Kromě samotného příběhu za to vděčím také překladu, protože si se slůvky dokázal výborně vyhrát. A věřte mi, že u některých hlášek Lea vám budou smíchy téct i slzy. Mně tedy tekly.

Postřehy a pocity

by burdge-bugS půdovní sérií Percy Jackson jsem neměla zrovna slavné začátky. První díl jsem četla až po té, co jsem viděla film, a proto jsem se nějak nemohla s knižní předlohou srovnat. Navíc mi trvalo, než jsem se naladila na styl vyprávění, jelikož se jedná o knihy určené primárně mladším čtenářům. Podle toho taky byly pojmenovány jednotlivé kapitoly, které vám v podstatě naspoilerovaly celou kapitolu. Ale po ne zrovna úspěšném prvním díle jsem si nakonec celou sérii naprosto zamilovala.

U Proroctví je vidět, že Rick vsadil na trochu starší hrdiny. Přece jenom je logické, že čtenáři vyrostli a už by je nechytnul stejný scénář, jako u Percyho. Musím říct, že to vymyslel hodně dobře. Příběh vám krásně utíká, ani vám nepřijde, že je kniha hrubšího rázu. Kniha mi častokrát přišla ohromně vtipná. Leo je úžasně vtipný a Jason s Piper mu výborně sekundují. Mám ráda sarkasmus a v téhle knize je ho hodně.

Hodnocení

Myslím, že Rick začíná překonávat sám sebe. Hlavní postavy jsou sympatické, objevování neznámého je zajímavé a velice lákavé a rozhodně není nouze o pořádnou akci. Líbí se mi, že tentokrát se do popředí dostávají také bohové, které jsme zase tolik v původní sérii neviděli.

Knihu jsem si užívala od začátku do konce. Líbilo se mi všechno a nemám žádnou výtku. Když jsem knihu poprvé uchopila do rukou a začala číst, bylo to, jako bych se vracela domů a seznamovala se s tím, co ještě neznám. Velice zasloužených 5 hvězdiček a nesmírně se těším na pokračování. Druhého dílu bychom se měli dočkat v září tohoto roku.

Proroctví si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Kristen napsal:

    Dneska by mi mamka měla přinést tuhle knížku z knihovny. A já se na ni už vážně těším a jak se znám, tak se do ní hned pustím 😀

  2. Hráblík = ) napsal:

    Jo tak tahle knížka na mě čeká 😀 začala jsme číst začátek a je jasné, že je to ta knížka, u které nedokážeš přestat, dokud nedočteš… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..