RC review: Aréna smrti

Autor: Suzanne Collins
Originální název knihy: The Hunger Games
Český název knihy: Aréna smrti
Knižní série: Hunger Games (Hunger Games)
Díl: první
České datum vydání: 6.4.2010
Žánr: young adult, dystopie
Nakladatel: Fragment

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají…

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Kdo přežije

Knižní série Hunger Games je jedna z nejoblíbenějších sérií na světě. Ještě dlouho po té, co knihu přečtete, uvažujete o jednotlivých událostech. Rozebíráte jednu věc za druhou, dumáte nad chováním postav a snažíte se všemu přijít na kloub. Zkuste si představit, jak by svět vypadal, kdyby druhou světovou válku vyhrál Hitler a realitní show typu Kdo přežije by se stala nástrojem zastrašování a dokazování moci. Příšernost, říkáte si? Tak je potom jenom dobře, že Hitler prohrál a že můžeme žít svobodně. Protože lidé v Panemu svobodní nejsou…

Budoucnost. Severní Amerika je rozdělena na 12 krajů a všemocný Kapitol. Před 74 lety se Třináctý kraj postavil Kapitolu na odpor a byl bez milosti srovnán se zemí. Od té doby Kapitol každý rok pořádá Hladové hry. Boj na život a na smrt. Boj mezi 24 splátci ze zbylých 12 krajů. Z každého kraje se losují 2 splátci, děvče a chlapec, ve věku od 12-ti do 18-ti let. Nový rozměr reality show, kterou sleduje celý Panem. 24 dětí bojuje v uzavřené aréně tak dlouho, dokud na živu nezůstane jenom jediný. Vítěz.

Suzanne říká, že nápad na příběh jí jednou cvrnkl do nosu, když přepínala televizní kanály. Na jednom kanále lidé v reality show soutěžili o peníze, na druhém běžel dokument z války v Iráku, kde mladí lidé bojovali o své životy. K tomu všemu se ještě přidal kousek antické mytologie, kdy musely Atény po prohrané válce několik let posílat 7 dívek a 7 chlapců jako oběť Mínotaurovi.

Překlad

Knihu jsem v originále nečetla, takže můžu hodnotit pouze český překlad. S tím jsem byla až na pár vyjímek spokojená. Nemám ráda počešťování jmen. Někde mi nevadí, jinde mi brnkají na nervy. Tady jsem se s počeštěnými jmény dlouho nemohla srovnat. Chápu, čeho chtěl překladatel dosáhnout, ale v tomto případě mi to prostě vadilo. Přesto musím překlad pochválit, protože se mi kniha četla velice dobře a kromě těch jmen mě při čtení nic nerušilo.

Postřehy a pocity

Svět, v němž se každoročně pořádají tyto gladiátorské hry, je neskutečně krutý a zvrácený. Při čtení knihy na člověka místy padne stín deprese z vývoje situace, z toho, jak se k sobě lidé chovají, jak intrikaří, využívají ostatní v okolí a hrají i mimo arénu své malé či velké hry.

Katniss je šestnáctiletá dívka, která se po smrti svého otce musela začít starat o rodinu, protože její matka propadla těžké depresi a ztratila o cokoliv okolo sebe zájem. Kvůli své mladší sestřičce musela docela rychle dospět a když v Den sklizně vylosovali její jméno, neváhala a nabídla se do Hladových her místo ní. A najednou se ocitá v Kapitolu, nechává se zkrášlovat týmem vizážistů a snaží se přesvědčit sponzory a celý Panem o tom, že dokáže celé hry vyhrát.

Peeta je syn pekaře, druhý splátce Dvanáctého kraje a neuvěřitelně čistý člověk. Kdysi Katniss i její rodině svým činem zachránil život a jak se později ukáže, je do Katniss zamilovaný až po uši a udělá pro ni první poslední. Není žádný cvičený profík, ani neví, jak ulovit zvěř, rozpoznat rostlinu a bojovat… Za to je však mistrem slova a dokáže si svou osobností získat lidi okolo.

Haymitch je jediný žijící výherce Hladových her ve Dvanáctém kraji. Hry se na něm dost poznamenaly, protože ho člověk nevidí jinak než totálně pod parou, s lahví v ruce, divně drmolícího a věčně nevrlého. A takový člověk se má stát trenérem Katniss a Peety. Má jeden z nich vůbec šanci na výhru? Bezpochyby, Haymitch se totiž vyzná…

Kniha má celou řadu dalších postav, ale kdybych se měla věnovat všem, byli bychom tady nespíš až do rána. Myslím, že každý čtenář si tady přijde na své a vybere si někoho, komu bude fandit.

Hodnocení

Ke knize jsem přistupovala s jistým očekáváním, protože jsem ze všech stran slyšela, jak je výborná a jak se mi bude líbit. Měla jsem obavy z toho, co když se mi nakonec líbit nebude? Ale obavy byly přehnané, kniha se mi líbila. Ovšem nebyla jsem z ní až tak u vytržení. Proč? Nejspíš proto, že jsem se až tak úplně nedokázala ztotožnit s hlavní hrdinkou. Obdivuju ji za to, jaká je, ale pro mě je pravým hrdinou knihy Peeta. Tomu jsem pořád držela pěsti a doufala, že se mu podaří přežít.

Knihu rozhodně doporučuji všem. Jedná se o jednu z těch opravdu lepších a propracovanějších knih, která by rozhodně neměla uniknout vašemu čtenářskému oku. Knize dávám celkově 4 hvězdičky, protože tu pátou si schovávám na pokračování.

Série je natolik úspěšná, že po ní bez váhání sáhlo i filmové studium a právě se vybírá herecké obsazení postav. Katniss si zahraje Jennifer Lawrence, Peetu Josh Hutcherson a Haymitche Woody Harrelson. Natáčení filmu by mělo začít co nejdřív, jelikož plánovaná premiéra filmu je 23.března 2012.

Knihu Hunger Games – Aréna smrti si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. SkretulAngie napsal:

    >Zaver serie ma trocha sklamal.

  2. Jass napsal:

    Mě počešťování jmen taky často vadí, ale tady mi to přišlo naprosto přirozené, jenom u jména Třpytka jsem se trochu zarazila 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..