The Iron King

originální cover

Autor: Julie Kagawa
Originální název: The Iron King
Český název: Železný král
Knižní série: Iron Fey
Díl: první
Žánr: urban fantasy, víly, mořské panny, satyři, draci… ehm… vůbec nějak moc fantasy havěti

Anotace na Goodreads: Meghan Chase má tajemný osud – takový, který si nikdy nepředstavovala…

Něco v Meghanině životě vždycky bylo divné, už od chvíle, kdy jí její otec zmizel před očima, když jí bylo šest let. Nikdy tak docela nezapadla ve škole… ani doma.

Když ji z dálky začne pozorovat temný cizinec a její vtipný nejlepší přítel se stává podivně ochranářským, Meghan cítí, že se všechno, co dosud znala, se změní.

Ale nikdy by neuhádla pravdu – že je dcerou vílího krále a pěšákem ve smrtící válce. Nyní Meghan zjistí, jak daleko dokáže zajít, aby zachránila někoho, na kom jí záleží, aby zastavila temné zlo, kterému se nedokáže žádná víla postavit tváří v tvář… a aby našla lásku u mladého prince, který by ji radši viděl mrtvou, než aby se dotkla jeho chladného srdce.

Nakladatel: Harlequin Teen (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 363 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN), Vázaná (CZ)
Vydání v USA: 1.2.2010
Vydání v ČR: duben 2012

 

Moje hodnocení:
 
 
 
Moje hodnocení obálky:
 
 
 
Promo ke knize

 
 
 

Datum četby: 3 dny, prosinec 2010, v angličtině
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: těch fantasy bytostí tam bylo až nějak moc…

 

Oficiální blog autora

 

Můj názor (obsahuje spoilery):
Meghan žije s matkou, nevlastním otcem a malým bráškou na prasečí farmě, a proto je považován za podivína. Ale v den svých šestnáctých narozenin se rozhodne, že svému objektu touhy vyjeví svou lásku. Špatný tah, který jako by byl spouštěčem dalších špatných věcí.

Její nejlepší kamarád Robbie se ukáže jako stovky let stará… víla. A ve skutečnosti se vlastně jmenuje Puck. A je na světě díky fantazii lidí, převážně těch, co si čtou Sen noci svatojánské od W. Shakespeara… Vážně, díky této hře existují i další její aktéři. Například takový Oberon. Jak se ukáže, biologický otec Meghan a velké zvíře v Letní říši, její král, aby bylo jasno. Tím se z Meghan stává princezna a velice cenný kousek. A proto je tu Robbie/Puck, který nejde pro vtipné slovo daleko, aby ji chránil před jakýmkoliv nebezpečím. Ale když Meghan unesou čtyřletého brášku Ethana, rozhodne se vydat do vílí říše a získat ho zpět.

~ … ~

Kniha nebyla taková, jakou jsem ji očekávala. A jaké bylo mé očekávání? Ani vám nevím. Popravdě, nějak si nemůžu zvyknout na vílí příběhy. Nevím proč. Když se řekne víla, vybaví se mi postava TinkerBell… a ne nějaká pohádková bytost podobná lidem, se špičatými uši, zvláštní pokožkou a magickými schopnostmi. Prostě si nemůžu pomoct. To je nejspíš důvod, proč jsem se do knížky víc neponořila.

Během čtení příběhu jsem byla několikrát naprosto zmatená. Fantasy svět má samozřejmě své obyvatele, že… Ale na můj vkus jich tam na těch stránkách bylo až nějak moc. Nějak jsem ani nestíhala sledovat, která bytost se Meghan snažila unést, zabít, sníst nebo znásilnit. Chápu, že člověk je docela dobré sousto, ale ta Meghan létala z jednoho kouta do druhého a nikde extra dlouho nepobyla. A naprosto jsem nechápala, že když už je Meghan dcerou Oberona, proč ji proboha nechal pracovat v kuchyni jako děvečku, i když ji k tomu „odsoudila“ jeho manželka? Pro efekt? Abychom s Meghan soucítili? Mně to akorát tak přišlo nanejvýš ujeté.

A Puck jako Meghanin ochránce… teda nic moc. Musím uznat, že jeho častokrát přisprostlé věty mě sem tam rozesmály, ale naprosto ve mně nevyvolaly pocit, že by s ním snad někdy mohla Meghan skončit. Julie v knize totiž natrkla, že je Puck do Meghan nejspíš zamilovaný. Nechápu proč, jelikož Meghan nemá žádnou osobnost. Tedy alespoň ze začátku. Neříkám, že musí všemu rozumět a všechno umět, ale každý normální člověk nevyleze ven do divočiny, když mu někdo řekne, aby to nedělal, jinak ho tam něco zabije… a navíc uzavírat pomalu doživotní smlouvy na každém kroku, to už je taky extrém. I když se Meghan snaží zachránit Ethana za každou cenu. Prostě mi to přišlo jako chůze z exrému do extrému.

Jediné velké plus, která pro mě tahle kniha měla, je Ash. Princ Zimního království. Nejen že je naprosto cool, chytrý a rozkošný, ještě má i meč! Whoa! A umí se s ním dobře ohánět. Škoda jen, že se v knize pořádně objeví až tak od poloviny a větší akci si s ním užijete až ke konci, kdy se konečně můžete kochat tím, co všechno umí. Ale i přes to… nějak nechápu, kdy, jak a proč se ten Ash stihl do té Meghan zamilovat, vážně. Ale to ponechejme stranou. Ash je perfektní 😀 A máme tu základ zakázané lásky, což se počítám v druhé knize více rozvine.

Knížka v celku nebyla špatná, plno lidem se líbí. Avšak já stále nepobírám, když teda víly žijí z fantazie lidí, a Puck, Oberon atd. vznikli a žijí jen díky té hře, z čeho vznikl Ash a jeho království? Logicky by měli být stejně silní a staří jako Letní král a královna, protože jinak nechápu, jak mohlo vzniknout druhé silné království, které by jim mohlo konkurovat. Z čeho žije Zimní království, z jakého příběhu? Vždyť i ten Železný král vznikl z pokroku průmyslu a je neustále přiživován novými nápady. Tak co potom oni? Nevím, možná se v tom jen zbytečně šťourám a ono to možná v té knize bylo někde vysvětleno, jen jsem to přehlídla, protože jsem byla omráčena tím množstvím postav.

Prozatím 3 hvězdičky. Druhý díl s názvem Iron Daughter si určitě přečtu, stejně tak i Iron Queen… jen abych věděla, jestli ta Meghan s tím Ashem zůstane.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Nicole napsal:

    >Mně se to líbilo, teď akorát musim počkat, než mi dorazí The Iron Daughter 😀

  2. Syki napsal:

    >Mně svým způsobem taky, ale stejně to je u mě pořád na 3 hvězdičky – jsem nějaká náročná v poslední době 😀 A na Iron Daughter se taky chystám 🙂

  3. Emily.L napsal:

    Já se na tu knížku těším jakou dobu a teda tahle tvoje recenze byla jako studená sprcha 😀 Meghan teda bude očividně další hloupá husa, no ale ten Ash… Kvůli němu si to přečíst musím. Miluju cool chlapíky s mečem 😀
    Emily.L recently posted..TOP TÝDNE (3): Knihy z dětstvíMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..