>RC review: Odhalení

>

český cover

Autor: L. J. Smith

České datum vydání: 14.10.2011
Knižní série: Temné vize
Díl: první
Žánr: paranormálno, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT
Česká anotace:
Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit… a koho bude milovat.
Zvláštní schopnosti

Tak docela nechápu, proč je tolik protěžovaná série Upíří deníky, protože právě díky upírům nemá L.J. zrovna dobré jméno. Přitom právě série jako je Temné vize nebo Tajný kruh ukazují, že Smith psát umí a že její hrdinky nejsou jenom hloupoučké panenky zmítané krutostí osudu.

Věřím, že každý z nás by chtěl mít nějaké zvláštní schopnosti. Já konkrétně bych ráda pohybovala věcmi pomocí myšlenky… a uměla létat, vážně. Za Studené války se vědci pokoušeli přijít na to, jestli je člověk schopen něčeho víc, něčeho, co ostatní nedokážou. Nadpřirozené schopnosti, šestý smysl, tohle všechno lidi fascinuje. A právě proto jsou knihy vystavěné na možnosti něčeho víc tolik přitažlivé.

Fakta a fikce

Kaitlyn se narodila s určitým darem. Má zvláštní oči a častokrát nakreslí to, co se později vyplní. Nutno podotknout, že jde spíše o špatné situace. Kait totiž předvídá smrt lidí. A právě díky této vlastnosti se stala vyvrhelem, od něhož se každý radši drží dál.

Jednou si ji ale zavolají do ředitelny, aby jí jedna žena učinila nabídku, která se neodmítá. A tak se Kait i po počátečním odmítnutí nakonec rozhodne zkusit zjistit, co vlastně umí a jak své schopnosti ovládat. Dostane se do Institutu, kde se setká s vrstevníky, kteří jsou na tom podpobně jako ona.

Překlad
Český překlad knihy se mi vážně líbil. Nevím, jestli je to tím originálem nebo překladatelem, ale celkově mi kniha nepřišla nijak hloupá. Takový pocit totiž mívám při čtení něčeho z Upířích deníků. Taky to ale může být můj osobní pocit.

Postřehy a pocity

Musím říct, že se mi Kait docela líbila. Ze začátku knihy jsem nevěděla, co si o ni mám myslet, ale zamlouvalo se mi, jak se postupem času její osobnost vyvíjela. Jediné mínus je její první zamilovanost. Která se ovšem dá pochopit, protože nikdy neměla nikoho, kdo by ji měl rád pro to, jaká je (pokud pomineme otce).

Pak se mi samozřejmě líbil klasický bad boy – Gabriel. Ano, mám slabost pro věčně naštvané, nespolečenské, přesto naprosto tvrďácké, chytré a pohledné kluky. A i když to zatím nevypadá, že by mělo mezi ním a Kait něco vzniknout, jednoznačně kopu za jeho tým. Rob ať se jde bodnout.

Na Robovi mi vadilo to, jak strašně úžasný je. Nemám ráda dokonalost, i když může být jenom zdánlivá. Lewis a Anna byli zajímaví, ale příliš jsem se toho o nich nedozvěděla. No a záporáci byli pěkně tajemní.

Hodnocení
Příběh mě příjemně překvapil svou propracovaností a originálním nápadem. Zápletka byla rozhodně zajímavá a takový vývoj událostí jsem nečekala. Kniha se četla skoro sama.

Jsem zvědavá, co se z toho vyklube dál. Snad bude pokračování brzo. Prozatím knize dávám 4 hvězdičky. A velké plus za českou obálku. Moc se mi líbí, mám prostě ráda fialovou.

Temné vize: Odhalení si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Houp napsal:

    >Vypadá opravdu zajímavě a já bych také moc ráda měla nějakou nadpřirozenou schopnost. Po knížce se kouknu, ale moc se mi nelíbí to klišé o tom hodném a zlém klukovi. Vsadím se, že je tam zase rozhodování koho chce. Je jasné, že se to ke knížce hodí a při čtení to tak nebije do očí, ale při recenzi mě to docela štvalo. Tím nemyslím, že by mě štvala tvá recenze. To vážně ne. Byla dobrá a já se na knížku budu těšit. 🙂

  2. Sayury napsal:

    >Hmm…jak tohle okomentovat,aby to neznělo hrubě… Začínám mít pocit, že jsme trochu zapadli do "stereotypu" plného hrdinů "with superpowers",kteří prostě nezapadají do kažodenního lidského života a tak navštěvují soukromou školu, kde jsou všichni stejní. Nechci to odsuzovat hned od začátku, knihu si určitě brzy přečtu, ale možná, že už začínám být tak trochu skeptická co se týče i L.J.Smith – nejhorší je, když chce autor napsat odlišnou knihu od bestselleru (ačkoliv podle mého názoru dva-tři díly by stačily, co se týče VD, pak už to šlo jen z kopce) a..no,prostě se mu to nepodaří – př. Marianne Curleyová a její "nová" "Dávná kletba". Sna to není její případ. Obálka se kupodivu povedla,ačkoliv to není taková ta "nadčasová" obálka – jsou obálky, které ani za deset let neomrzí a přitáhnou pozornost nejednoho oka a pak jsou takové, které mají chvilku slávy a pak..pak připomínají levný román (př. 1.české vydání Stmívání – katastrofa) … No, každopádně recenze mě opravdu zaujala, asi si ji přečtu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..