RC review: Jezdci časem

český cover
České datum vydání:  14.9.2011
Knižní série: Jezdci časem
Díl: první
Žánr: fantasy, dystopie, cestování časem
Nakladatel: BB/art
Česká anotace:

Zahrávejte si s časem a známý svět… by se mohl změnit ve svět, jak ho neznáte.

Liam O’Connor měl zemřít v moři v roce 1912.
Maddy Carterová měla zemřít v letadle v roce 2010.
Sal Vikramová měla zemřít při požáru v roce 2026.
Ale několik okamžiků před jejich smrtí se zničehonic kdosi objevil a řekl: „Podej mi ruku…“
Jenže Liam, Maddy a Sal nejsou zachráněni. Najala je organizace, o jejíž existenci nemá nikdo ponětí, s jediným cílem – aby opravovali narušenou historii. Protože cestování časem je možné a někteří lidé by se rádi vrátili v čase a měnili minulost.
Proto existují JEZDCI ČASEM, aby nás chránili. Aby zabránili cestovatelům v čase ve zničení světa…
Cestování časem

Říká se, že pokrok nezastavíš… Věda se ve svém výzkumu dostává pěkně daleko. Před několika lety, či rovnou staletími, si lidé nedokázali představit střelné zbraně, auta, létající stroje, ba ani telefony a spoustu dalších vymožeností, které nám po většinu času zpříjemňují a hlavně zjednodušují život. Kdo ví, co se stane v budoucnosti. Třeba se lidem dokonce podaří sestrojit stroj času.

A právě na tuto strunu hrají právě Jezdci času. Co kdyby se někomu přece jenom podařilo stroj času sestrojit? Co by to pro lidstvo znamenalo? Co kdyby se někdo rozhodl, že změní minulost? A jaké následky by to mělo pro budoucí svět? Jak by lidstvo dopadlo? Pokud si kladete tyto otázky, je kniha právě pro vás.

Fakta a fikce

Liam se měl utopit v podpalubí Titaniku, když šel ke dnu. Maddy měla zemřít v letadle po té, co vybuchla bomba. Sal měla uhořet v Indii. Liam je z roku 1912, Maddy z roku 2010 a Sal z roku 2026. Všem třem byla nabídnuta možnost žít, ale už nikdy se nebudou moci vrátit do svých životů tak, jak je znali. Místo toho začnou pracovat pro agenturu Jezdců v čase.

V budoucnosti totiž lidé sestrojí stroj času a lidé se tak budou moci vrátit do minulosti. A právě proto jsou tady Jezdci času. Mají zabránit a napravit změny minulosti, které měly fatální důsledek a změnily tak budoucnost.
Překlad
Český překlad se mi moc líbil. Celkově je kniha pojata dosti syrově a český překlad tomu dal ten správný spád. Jediné, co mě při čtení trochu vyrušovalo, byla německá slovíčka. Nejsem němčinář, takže jsem jim prd rozuměla, ale smysl jsem si dokázala domyslet.

Postřehy a pocity

Mám moc ráda knihy o cestování v čase a alternativní realitách, změnách času a tak vůbec. Fascinuje mě to, protože bych se sama ráda do minulosti nebo budoucnosti podívala. Jen tak na skok a pak zase zpátky.

Postavy byly výborné. Oblíbila jsem si všechny tři hlavní hrdiny, Boba i Fostera, jejich „učitele“. Liam to měl chudák nejtěžší, protože děvčata už vývoj technologií zažila a uměla je používat. On si na všechno musel zvykat za pochodu a pak se ještě ocitl ve světě, kterému měl zabránit. Věřte mi, že bych rozhodně nechtěla zažít to, co on.

Veškeré popisy cestování v čase, důsledků, povinností, byly srozumitelné, nebyly zbytečně zamotané, šlo o logiku. A to se mi moc líbí. Vyprávění se střídalo hned z několika pohledů, ať už šlo o ty dobré, nebo o ty špatné. Čtenář chce vždycky vědět, co se děje na „druhé straně barikády“. Tady o tom měl určitou představu. A o to to bylo děsivější.

Hodnocení
Knihou jsem byla velmi příjemně překvapena. Příběh byl opravdu dobře napsaný, nevadilo mi skákání z minulosti do přítomnosti, pak do budoucnosti a zase na přeskáčku. Nebylo to rušivé a síš mě to víc navnadilo na čtení, protože jsem byla zvědavá, jak se celá situace vyvine.

Alex Scarrow psát umí, zápletka byla jednoduchá, ale vyobrazení výborné. Na jedničku. Proto dávám s čistým srdcem zasloužených 5 hvězdiček a těším se na pokračování. Série Jezdci časem je světově dost oblíbená. Dosud vyšly 4 díly, pátý se chystá na únor 2012.

Jezdce časem si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/artza poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Astesia napsal:

    Trailer je perfektný =) a aj nápad na knihu. Ach už ma svrbia prsty =)
    Astesia recently posted..ZáhrobieMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..