RC review: Bílý kůň

Autor: Alex Adams
České datum vydání: 18.10.2012
Knižní série: Bílý kůň
Díl: první
Žánr: dystopie, thriller, drama, horor
Věková hranice: 18+ (velké množství násilností a dosti nepěkných věcí)
Nakladatel: Domino

Česká anotace: Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní.

Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaný Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí.

Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou…

Postapokalyptický bestseller

Alex Adams se narodila na Novém Zélandu, vyrůstala v Řecku a v Austrálii. V současné době žije v Oregonu, což je vlastně takový Nový Zéland bez mračen a obtížného hmyzu. Její debutový román se stal bestelerrem v několika zemích, přitom vyšel teprve v dubnu tohoto roku. Bílý kůň je prvním dílem zamýšlené trilogie.

 
 

Fakta a fikce

Představte si, že žijete ve světě, který postihl smrtelný virus. Usmrtil vaše blízké a skoro všechny, koho jste znali. Virus, co mění kdysi obyčejné lidi na odporné zrůdy bažící po lidském mase. A i když jste první nával přežili, je docela dobře možné, že si vás Bílý kůň stejně časem najde. Neuniknete mu.

Zoe se už pět let snaží přijít na způsob, jak by měla začít nový život. Ještě stále se tak úplně nevyrovnala se smrtí svého manžela, do kterého neměla ani čas se pořádně zamilovat. Pracuje jako uklízečka ve výzkumném ústavu a naprosto jí to vyhovuje. Jenže ve chvíli, kdy se zčistajasna v jejím bytě objeví tajemná nádoba, začne jít všechno z kopce.

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout, kromě zbytečného výskytu slovíčka „jenž“, který mě kdoví proč v textu zbytečně dráždil. Sama ho v mluvě používám, ale někdy mi v textu knihy vadí, protože se mi do stylu vyprávění nehodí. Jinak ovšem překlad na jedničku. Hezky zachoval spád i dramatičnost knihy.

Postřehy a pocity

Ze začátku jsem nevěděla, co od knihy očekávat. Nakonec mě velice mile překvapila a myslím si, že jde o výborný kousek, který by nikomu neměl uniknout. Nebezpečný virus, co zabíjí lidi na počkání, zmutovaní lidé proměnění v krvelačné bestie, malá skupina přeživších, co se snaží přizpůsobit novým pravidlům hry a vyhnout se šílencům? To zní více než slibně.

Docela dobře si dokážu knihu představit jako film. V dobrých rukou by šlo o krásně hororový příběh, u něhož bych v kině trnula s každou další scénou. Ono vlastně na vás příběh sám o sobě působí, jako byste sledovali film. Krásně a dramaticky se střídají pohledy do minulosti s přítomností. Děj skvěle graduje, často jste zděšení z toho, co čtete, přitom si říkáte, jak krásně autorka vystihla smýšlení některých lidí.

Hlavní hrdinka Zoe mi byla dost sympatická. Líbil se mi její pohled na svět – před i po nákaze. Způsob, jakým se vyrovnávala s věcmi okolo sebe. To, jak jednala s lidmi, jak se o sebe dokázala postarat. Já bych nebyla ani z poloviny tak dobrá, jako ona.

Hodnocení

Bílý kůň je jedna z nejlepších postapokalyptických knih jakou jsem v poslední době četla. Autorka v příběhu krásně pospojovala ty správné prvky, které vás při čtení budou děsit a zároveň budete chtít vědět, co se stalo a co se bude dít dál. Budete tajit dech, budete se bát, možná vám z něčeho bude i zle, ale budete číst dál a dál. Dlouho jsem nečetla něco tak dobrého a děsivého. Po celou dobu jsem uvažovala, jestli je možné, že se někdy v budoucnu může něco podobného stát. Ono je to totiž dost dobře možné. Jen doufám, že se to stane dlouho poté, co zestárnu a umřu. Zažít bych to určitě nechtěla.

Knize dávám zasloužených 5 hvězdiček. Myslím, že si ji užijí hlavně fanoušci Resident Evil, tak jako já. Ono to sice není úplně totéž, ale vyvolá ve vás naprosto stejné pocity strachu a zvědavosti, a taky znechucení. Pokračování, Rudý kůň, vyjde na podzim 2013 a já se už teď nemůžu dočkat.

Bílého koně si můžete objednat na stránkách nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Jitulisko napsal:

    Právě mi odepsalo Domino … Rudý kůň se zatím nekoná 🙁 Autorka má tvůrčí krizi 🙁 A to jsem se tak těšila :(…….
    Jitulisko recently posted..DvanáctkaMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..