RC review: Mladší

Autor: Lissa Price
České datum vydání: červenec 2012
Knižní série: Banka těl
Díl: první
Žánr: dystopie, scifi
Nakladatel: Fortuna Libri

Česká anotace: Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit? Nikomu…

Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.

Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život.

Debut bestsellerem

Lissa Price studovala fotografii a tvůrčí psaní, ale nakonec to byl právě svět, který se jí stal největším učitelem. Kráčela se slony v Botswaně, plavala s tučňáky na Galapágách a spolu s tisíci nomády pozorovala západ slunce v Gudžarátu v Indii. V Africe byla obklopena stovkami chrápajících buvolů a společně se stovkou sviňuch na pobřeží v Oahu držela ten nejtišší chorál na světě. Tančila v hliněné chatrči při venkovských svatbách v Indii a popíjela čaj s nejslavnější dosud žijící celebritou v Kjótó. Když ale konečně usedla k psaní, zjistila, že má hlavu plnou příběhů. V současné době svůj cestovatelský život vyměnila za jižní Kalifornii, kde bydlí spolu s manželem a občasným návštěvníkem jelenem.

Lissin debutový román Mladší se stal mezinárodním bestsellerem. Byl publikován ve více než třiceti zemích světa. Dočkal se i své audio verze v angličtině a němčině. Kniha byla nominována na cenu YALSA, dostala se také do měsíčíního doporučení gigantu Barnes & Noble a je jednou z top desítky na amazonském seznamu the Best of the Year a také u Chapters/Indigo. Lissa je členkou SCBWI, SFWA, ITW a také skupiny začínajících YA autorů roku 2012, Apocalypsies. Spolu s Beth Revis se tentýž rok přidala do gangu YA autorek píšící dystopie a scifi, říkají si The League of Extraordinary Writers. Lissa mimo jiné žila v Indii a Japonsku.

Fakta a fikce

Představte si svět, v němž přežili jen děti, důchodci a pár bohatých a vlivných lidí středního věku. Vše díky zbytečné válce v Tichomoří, kde byly použity biologické zbraně. Válce, která odtrhla Spojené státy od zbytku světa. Válce, co dětem zabila rodiče a uvrhla je na ulice nebo do Institucí. V takovém světě se nachází šestnáctiletá Callie Woodland. Spolu se svým malým bráškou Tylerem a kamarádem Michalem.

S Tylerem to ale vůbec nevypadá dobře. Má plicní chorobu, a léky jsou drahé. Proto se Callie rozhodne učinit zoufalý krok a pronajmout své mladé tělo někomu ze starších. Pak si bude moci léčbu dovolit. Jenže Banka těl má i jiné úmysly, než jen zprostředkovat pomoc oběma stranám…

Překlad

Díky českému překladu si knihu hezky užijete. Udržuje pěkné tempo a i když se možná sem tam zarazíte nad podivným slovosledem vět, trápit vás to nebude. Kniha mi hezky odsýpala, nepamatuju si v textu na žádnou krkolomnost, u které bych se musela pozastavit.

Postřehy a pocity

Od knihy jsem toho upřímně moc neočekávala. Nakonec mě ale docela překvapila. Námět ovšem není nijak přehnaně originální. Z knihy je cítit jasná inspirace seriálem Dům loutek. Alespoň věrní fanoušci Josse Whedona to poznají na první pohled. Ničemu to ovšem neškodí.

Hlavní hrdinka je sympatická holka, s kterou se brzo ztotožníte a budete jí držet palce. Její bráška se v knize sice moc nevyskytuje, ale když už tam je, budete ho chtít ochraňovat stejně jako hlavní hrdinka. Co se týče milostné stránky příběhu, něco tam je, spíš tuším, že něco bude víc v druhém díle. Nechám se překvapit.

Hodnocení

Hlavním problém knihy pro mě byla jistá nelogičnost v určitých věcech, případně mizerně vysvětlené historické zákulisí. Připadalo mi hodně zvláštní, že se kvůli válce očkovali dožívající důchodci. Ano, vždycky se říká, že v případě havárie jdou děti a starci první, ovšem v tomto případě mi to přišlo pro přežití lidstva mírně nelogické. Zmínka obohatých lidech středního věku kupující si vakcínu mi přišla nedostačující. Ale myslím, že se o nich dozvíme víc v příštím díle.

Každopádně jde o velice dobrou knihu začínající autorky. Myšlenka dobrovolné i nedobrovolné výměny těla je dosti děsivá. Osobně si nedokážu představit, že bych se měla vzdát svého těla. Ani za peníze. Ale zoufalá doba si někdy vyžádá i zoufalé činy. Příběh to byl zajímavý, měl spád, brnkal na ty správné noty týkající se přežití a smýšlení lidstva. Za to vše i přes těch pár kiksů dávám knize 4 hvězdičky. A po tom konci jsem na druhý díl opravdu zvědavá.

Mladší si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fortuna Libri.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Túto knihu by som si veľmi rada prečítala, vyzerá skvele 8)
    E_V_E recently posted..On my wishlist #19My Profile

  2. Rodaw napsal:

    Tuhle knížku mám moc ráda :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..