Vzpoura

český cover

Autor: Andrea Cremer

Český název: Vzpoura
Slovenský název: Preklatie vlkov
Originální název: Wolfsbane
Knižní série: Nightshade
Díl: druhý
Žánr: urban fantasy, vlci, magie

Česká anotace: Calle se Shayem se díky Hledačům podařilo na poslední chvíli dostat z hrůzyplného domu Bosquea Mara. U Hledačů našli azyl i spojenectví a konečně můžou být spolu. Jenže Calla se probudí z mdlob do děsivé nejistoty: netuší, co se stalo s členy její smečky, s její rodinou, a strachuje se o život Rena, mladíka, který jí byl už dávno předurčen jako životní druh.

Poté co se do úkrytu Hledačů dostane Callin bratr Ansel, její nejhorší obavy se potvrdí… Cítí, že svůj útěk a jeho následky může odčinit jen tehdy, když se vydá zpět do Vailu a mladé vlky osvobodí. Naštěstí Hledače, kteří se jí ujali, nemusí nijak zvlášť přesvědčovat. Záchranná výprava začíná…

Počet stran: 390 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 26.7.2011
Vydání v ČR: 5.9.2011
Knihu si můžete koupit také na: Arara.cz / Gorila.sk    

 

Moje hodnocení:

 
 
 

Moje hodnocení originální obálky:

 
 
 

Moje hodnocení české obálky:

 

Datum četby: 6 dnů, spren 2011, v angličtině
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ach bože… Co to sakra bylo?

Můj názor (obsahuje spoilery):
Neříká se mi to snadno, ale kniha mě vývojem událostí dost zklamala. Už dopředu jsem věděla, že se mi nejspíš nebude zrovna dvakrát pozdávat, hlavně kvůli tomu, že v ní nebude Ren, ale nečekala jsem, že budu z příběhu takhle… zničená. Tahle recenze ani není recenzí jako spíš pozastavením se nad některými věcmi v knize.

Calla se probírá několik dní po té, co spolu s Shayem utekla z Vailu, aby mu zachránla život a aby se nemusela vdát za Rena. Je v neznámém prostředí, obklopená Hledači, jejími nepřáteli. Lidmi, proti kterým celý život bojovala. Musí si zvyknout na to, že už nemá svou smečku a neví, co se s ní stalo. Navíc Shay je nyní také vlk a k tomu velice, velice důležitá osoba z proroctví, která by měla zachránit svět před zkázou. Jenže musí najít magické meče, jejichž kusy jsou ukryté někde ve světě.

Neustále ji pronásledují myšlenky na to, co se mohlo stát jejím přátelům, její rodině a zvláště Renovi, které nechala za sebou. Na jednu stranu ví, že Shaye miluje a udělala by to pro něj znovu, na stranu druhou neustále přemýšlí o Renovi a o svých citech k němu i k Shayovi. A když se ukáže její bratr, ví, že musí jednat a dostat svou smečku do bezpečí…

Kniha je hodně odlišná od prvního dílu. Opavdu mi v ní chyběl Ren, který příběhu dodával punc nebezpečnosti a přitažlivosti. Myslím, že Wolfsbane (Vzpoura v češtině) se bude líbit hlavně fanouškům Shaye, který v knize hraje významnou roli. Já osobně jsem z něj byla jenom více znechucená a rozčilená. Přišlo mi, že je neskutečně submisivní a pak najednou naprosto obrátí a je z něj velký macho, který má právo mluvit do toho, co Calla dělá. Přitom jejich vztah byl dosti zmatený. Samotná totiž Calla prohlásila, že rozhodně není jeho přítelkyně, ale na Adne házela nevraživé pohledy pokaždé, když se Shayem flirtovala a ten jí to bezozstyšně oplácel. To mě naprosto vytáčelo.

Nelíbilo se mi, jak Callu neustále tlačil k věcem, které sama nechtěla a pak jí zakazoval to a tamto. Choval se strašně sobecky a celkově byl dost nepříjemný. Kolikrát jsem ho chtěla prostě profackovat, aby už konečně dal pokoj a neotravoval. Vážně nechápu, co na téhle chudince Calla vidí. A to ještě nemluvím o tom, co se stalo ke konci knihy… protože to mě vytočilo na nejvyšší míru, vážně. Cremer je asi padlá na hlavu.

V knize se objeví tolik nových postav, míst, historie a já nevím co ještě, že jsem byla místy dost zmatená a nevěděla jsem, co je teda co a kdo co dělá. Byla jsem z toho paf. Navíc Calla s Shayem dle mého nekladli správné otázky a všechno, co se nám postupně odkrývalo, bylo jenom zmatenější. Navíc vztahy mezi Hledači byli někdy až moc uměle vtipné… jako ze špatné reality show. A záchranná mise byla jeden velký epic fail, kdy mi začalo být Rena ještě víc líto. Chudák, zamilovaný hlupák, který se obětoval, aby byla Calla v bezpečí a jak dopadl. Nejdřív ho mučili a pak nad ním zlomili všichni hůl. Tohle si nezasloužil.

Nesnášela jsem chvíle, kdy každý Calle říkal, že za to přece nemůže, že má každý volbu. To sice jo, ale do vší té hrůzy je uvrhla právě ona, protože se prostě starala hlavně o sebe. A tahle její sobeckost se mi prostě těžce neslučuje s tím, že má být alfa vlčice a starat se o svou smečku. To víte, že za to Calla může, proboha. Jo, nejsem objektivní, ale tohle mi prostě hnulo žlučí.

Jediné postavy, které byly v příběhu zajímavé a celkově jej zachraňovaly, byly Monroe, Adne, Ethan, Silas a Connor. Connora si nejspíš zamiluje každý, protože je úžasný. Calla se sice snažila být silná, ale byl tu otravný Shay, výčitky svědomí a vzpomínky na Rena.

Bohužel to zatím vypadá tak, že Calla zůstane se Shayem, což je opravdu obrovská škoda. Ten kluk mi k ní prostě nesedí a je mi jedno, nakolik má být úžasný a vůdčí. Já to v něm prostě nevidím a nic z knihy mě nepřesvědčilo o opaku. Pro mě bude Ren vždycky první a jen se bojím toho, co bude v třetím díle. Když už C a S budou spolu, ať má Ren někoho lepšího, protože si to jako jediný z nich vážně zaslouží. A doufám, že ho v Bloodrose bude mnohem víc.

Nebylo to prostě ono. Všechno, co se mi na prvním díle líbilo, z druhého jako by vymizelo. Z oblíbených postav se staly trosky, většina lidí byla nesmírně otravná a Calla nebyla sama sebou. Jsem prostě zklamaná, protože jsem čekala daleko víc.

Bloodrose ve Státech vychází 21.února 2012.

Pozn.: teď jsem si všimla, kolikrát mám v recenzi slovo prostě 😀 Omluvte mě, ale psala jsem to ve chvíli, kdy jsem byla z knihy neskutečně vytočená 😀

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

8 Responses

  1. luckily napsal:

    >Já už si u prvního dílu na konci říkala, že to je od Cally trošku sobecké, že zachraňuje Shaye, který je ke všemu úplný blb a Callu do spousty věcí tlačil, a přitom žádá Rena o pomoc, i když ví, co se mu může stát. Shaye nemám ráda od té doby, co se začal o Callu zajímat. Ten kluk nemá žádné charisma, nic, čím by obyčejnu holku zaujal, opravdu nevím, co na něm Calla vidí, zvlášť, když má vedle sebe Rena! To je kluk podle mého gusta. A štve mě, že Calla a Shay skončí spolu…:-/ Tak snad aspoň Renovi dají někoho, koho si zaslouží, protože Calla si ho teda nezaslouží, ne za to, jak hnusně a sobecky se k němu chovala…

  2. Anonymous napsal:

    >Ahoj, super blog! Fakt super! Nemáš náhodou v plánu přečíst si: Oksu Pollockovou? Vyšla nedávno u JOTY, a celkem by mě zajímal tvůj názor…

  3. annejude napsal:

    >Tak to vypadá, že si Vzpouru radši nechám na později. Knihy se obávám právě kvůli tomu, že Ren se tam bude objevovat nejspíše minimálně a jak říkáš, jeho postava tomu dodává šmrnc, tak teda nevím.

    Z Calliny nerozhodnosti jsem byla nesvá a vůdkyni jsem v ní nikdy moc neviděla.
    Postava Shaye mi už neseděla v jedničce – jeho proslovy Calle do duše a celkově jeho postoj mě vytáčely. Je proto škoda, že si autorka "vybrala" jeho.

  4. Syki napsal:

    >luckily, annejude: Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to takhle vidí. Nerada to o nějaké knize říkám, ale tohle prostě byl… děs. A to jsem si přečetla ejště první kapitolu Bloodrose a myslím si, že je Calla strašná mrcha. Nevidím to zrovna nadějně…

    Anonymní: Děkuju za pochvalu. O Okse vím, ale netuším, kdy a jestli vůbec se k ní dostanu. Knih je prostě hodně.

  5. Messi napsal:

    >Vzpouru jsem taky četla a byla jsem děsně zklamaná, že tam není Ren. Já si ho prostě děsně oblíbila a když se v jedničce objev Shay strašně sem ho nenáviděla za to, jak leze za Callou. Prostě k ní nepatří a dělá jí jen těžkej život. Strašně jí kazí. Já ho prostě nemám ráda. A těší mě že nejsem jediná. Podle mě Ren a Calla patří k sobě a Shay ať si otravuje někoho jinýho.

  6. Martina napsal:

    >Connor je fakt úžasný… 😀 na tejto knihe sa mi nepáčila Callina nerozhodnosť..ja viem môže to byť ťažké, ale stále premýšľať..Ren alebo Shay? nakoniec si vyberie Shaya, ale prsteň od Rena ma stále…a nakoniec si odtancuje Rena zachrániť a na konci knihy popisuje, že stále k nemu niečo cíti…och jooooooooj….ubližuje sebe a aj tým dvom…..

  7. Destel napsal:

    >Líp bych to nenapsala… 😀
    Popravdě druhým dílem až tak zklamaná nejsem, ačkoliv musím uznat, že do prvního má hodně daleko. I když Renovi fandím, jeho nepřítomnost mi ani tak nevadila. Spíš mě dostal jeho stav, když ho našli a vůbec bych mu ho nevyčítala. Zajímalo by mě, jak na tom v té chvíli byl a co cítil. Dozvědět se, že má otce Hledače…
    Jeho postava v obou knihách vůbec působí nejrealističtěji.
    Callininu neschopnost se rozhodnout nekomentuju. Přišlo mi na to celé na hlavu. Když už ji teda autorka dala dohromady s Shayem, konec mě úplně znechutil. Ren by si zasloužil někoho mnohem lepšího…
    Co se týče dalších postav, v druhém díle jsem změnila názor na Sabine a doufám, že nakonec bude s Ethanem. A taky jsem docela zvědavá, jak to dopadne a Anselem. On se taky jako jediný zachoval tak, jak by to v jeho stavu udělala většina lidí.

  8. Anonymous napsal:

    >Nevím, Vzpouru jsem ještě nečetla, ale zatím s vámi nesouhlasím. Z toho, co jsem různě po webu zjistila, je Calla naprosto v pr****. Vy všichni jí to vyčítáte, ale já bych taky zdrhla. Nevím jestli se Shayem, ale zdrhla 😀 Navíc Rena naprosto nesnáším. Opravdu se mi chvílemi zdálo, že Callu bere za svůj majetek… Že jí Shay do všeho kecá je naprosto jasný. Podívejte se na Twilight. Prostě láska nebeská a kluk do všeho kecá a do všeho se se** aneb můj názor na ty tři:
    Calla je naprosto v riti, páč prodělává duševní otřes (kdo je do pr**** kdo, přítel/nepřítel….)
    Ren je děně majetnickej. "Calla patří mě!" Bezva, a kolik stála? Možná si ji koupim taky, kámo.
    Shay je… (pardon) debil. To se nedá říct jinak. Takovej ořezávátko. Že Calle kecá do života je od něj hnusný, ale Calla by se taky mohla vzepřít…

    Ale, abych byla upřímná, tak nefandim ani jednomu, já fandim Anselovi a Bryn 😀 A druhý díl sem nečetla, takže se mé názory ještě můžou změnit… A ty vaše vám samozřejmě neberu, jen ukazuju ty své 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..