Everneath

Autor: Brodi Ashton
Originální název: Everneath
Knižní série: Everneath
Díl: první
Žánr: paranormálno

Anotace na Goodreads: Nikki Beckett loni na jaře zmizela, vtáhlo ji to do podsvětí známého jako Everneath, kde se nesmrtelní živí emocemi zoufalých duší. Teď se vrátila – do svého starého života, ke své rodině, přátelům – dřív než se zase bude muset vrátit zpátky… tentokrát už navždy.

Má na to šest měsíců, šest měsíců na slova rozloučení, která nemůže nalézt, šest měsíců pro vykoupení… pokud vůbec něco takového existuje.

Nikki touží tyto měsíce strávit se svým přítelem Jackem, jedinou osobou, kterou miluje víc než cokoliv jiného. Jenže je tu jeden problém: Cole, nesmrtelný, který ji poprvé do Everneathu vlákal a pak ji následoval do světa smrtelníků. A udělá cokoliv, aby ji dostal zpět – tentokrát jako jeho královnu.

Zatímco se Nikkin čas zkracuje a její vztah se začíná rozpadat, je nucena učinit nejtěžší rozhodnutí svého života: najít způsob, jak obelstít osud a zůstat na povrchu s Jackem anebo se vrátit do Everneath a stát se královnou…

Nakladatel: HarperCollins / Balzer + Bray (EN)
Počet stran: 370 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 24.1.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
Datum četby: 3 dny, červenec 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nakonec to překvapivě nebylo tak strašné. Tedy druhá polovina byla o dost lepší, protože se přestaly tak často střídat pohledy do minulosti a i ta Nikki nebyla tak nesnesitelná. I když mi pořád nesedí.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Na Everneath jsem byla zvědavá už dlouho, hlavně poté, co jsem si přečetla větší množství nadšených recenzí. Jenže v té době se vyrojilo nějak moc knih postavených na stejné tématice – tedy Hádes a Persefona. Dala jsem tudíž přednost druhému dílu série Abandon od Meg Cabot. Po Underworld jsem si dala pauzu a zkusila jiné knihy, pak se k Everneath znovu vrátila.

Je to půl roku, co Nikki beze slova zmizela a zanechala po sobě jen prázdno a nezodpovězené otázky. Najednou se ovšem vrátila a snaží se opět zapojit do života, který měla. Jenže co je minulostí, se už vrátit nedá. A Nikki má jen půl roku, než se bude muset zase vrátit do místa, o kterém většina lidí nemá nejmenší ponětí.

Mezi světem smrtelníků a peklem je totiž svět nesmrtelných, a ti se každých sto let živí z emocí smrtelníků, kteří s nimi dobrovolně odešli. Jenže když se jednou tento dárce rozhodne odejít, má přesně vyměřený čas, kdy se zase bude muset vrátit zpět. Tentokrát ovšem ne do světa nesmrtelných, ale do nekonečného očistce. A to právě čeká Nikki. Proto se rozhodla, že se se všemi rozloučí, než zmizí navždy. Jenže nepočítala se svými city k Jackovi a s Colem, nesmrtelným, který ji nehodlá nechat jen tak odejít.

Když jsem se do knihy pouštěla, už jsem věděla, co asi tak můžu očekávat. Byla jsem ovšem zvědavá, jak si s touhle variací autorka poradí. Musím přiznat, že mě první polovina knihy náležitě nebavila. Nemám moc ráda, když se v příběhu neustále skáče z přítomnosti do minulosti a kolikrát se jen v hloupých náznacích ukazuje, co se vlastně v té minulosti odehrálo.

Největší problém jsem asi měla se samotnou hlavní hrdinkou knihy. Nebyla mi vůbec sympatická, hlavně mi celkově přišla hodně slabá a její důvod, který ji přiměl zvolit si Colea a vysávání emocí, mi přišel naprosto mimo mísu. Proto jsem s ní ani trochu nesoucítila, když se neustále utápěla ve výčitkách a myšlenkách na to, co provedla a co ji čeká.

Jediná postava, ke které jsem si vybudovala nějaký vztah, byl chudák Jack. Toho jsem si zamilovala a chápu ty, kteří ho přirovnávají k Tuckerovi z knihy Unearthly (Nadpozemská), protože si jsou povahově hodně podobní… ne-li přímo stejní. A takové kluky si prostě ihned zamilujete, ideální materiál na přítele, bohužel vyskytující se jen v knihách a dívčích snech. Krutá realita. Ale zpátky ke knize!

Cole byl pořádný záporák, kterého mi bylo hodněkrát prostě líto. Dle mého ani tak pořádně nevěděl, co chce. A to i když neustále vykládal o tom, jak je pro něj Nikki důležitá a jak se s ním musí vrátit. Připadal mi spíš jako otrava. Ostatní postavy ani moc nestojí za zmínku.

Příběh je to dosti jednoduchý. Pokud se znuděně prokoušete přes první polovinu, nejspíš vás ta druhá chytne víc. Mě tedy chytla a jen díky ní a díky konečnému rozuzlení jsem knize nakonec dala o hvězdičku více, než jsem zamýšlela. Celková variace na Háda a Persefonu ovšem nic moc, místo nesmrtelných jsem si spíš představovala nějaké energetické upíry, co si prostě nedají pokoj. Prevíti.

Konec byl nečekaný a dosti překvapivý. Jsem tak zvědavá, jak si Brodi poradí s pokračováním a jak to zaonačí, aby to nebyla naprostá nuda. Jestli bude zase skákat v čase, nejspíš si rovnou pořídím nějaký ten stroj času, skočím si dopředu do třetí knihy, abych zjistila, jak to proboha skončí, a pak se vrátím zpátky a rozhodnu se, jestli mi to za to čtení vůbec stojí. Trochu komplikované ale co… každý máme své slabé chvilky.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..