Mrazivý polibek

Autor: Richelle Mead
Originální název: Frostbite
Knižní série: Vampýrská akademie (Vampire Academy)
Díl: druhý
Žánr: young adult, fantasy, magie, zvláštní schopnosti, upíři
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí.

V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější – jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian…

Nakladatel: Razorbill (EN), Domino (CZ)
Počet stran: 327 (EN), 280 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.4.2008
Vydání v ČR: 2010

Datum četby: 2009, nejdříve jsem to četla v angličtině, protože se mi nechtělo čekat, než to vyjde v češtině… a později si to přečetla i v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Adrian je cute badass! Co bude dál? Co bude dál?

Oficiální blog autorky
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Druhý díl plynule navazuje na díl první. Rose s Lissou už se znovu zabydlely ve škole. Lissa vypadá po boku Christiana šťastnější a Rose si nějak neví rady s náklonností (či spíše láskou?), kterou cítí k Dimitrimu.

On ji sice opětuje, ale díky zásadám se s ní nechce zaplést. Což Rose dost trápí a hledá si někoho, kdo by mohl její žal zmírnit. A vypadá to, že její kamarád Mason by byl více než jenom ochotný. Jenže Rose nemá to srdce jej vodit zbytečně za nos, když jediný na koho dokáže neustále myslet (tedy kromě Lissy) je právě Dimitri.

Díky Vánočním prázdninám se studenti i s rodiči vydají do zimního střediska a kvůli vyšší pravděpodobnosti útoku ze strany Strigojů přijedou i rodinní Strážci, aby byla zajištěna větší bezpečnost jak studentům – tak jejich rodičům.

Na scéně se objevuje i sebestředný Adrian Ivashkov, který nemá nic lepšího na práci, než se k Rose vtírat a ještě hůř, lézt jí do snů. Kromě něj se blíže seznámíme i s tetou Christiana, Tashou, která dává dost jasně najevo, že by si přála, aby se Dimitri stal jejím novým Strážcem a… vlastně i mnohem víc. A vypadá to tak, že Dimitri o její nabídce vážně uvažuje. Což Rose jenom víc zraňuje a snaží se nastálou situaci řešit tak, jak sama nejlépe umí. Sarkastickými řečmi a zlobou. A po lehké zmínce v první knize… se konečně setkáváme s matkou Rose, věhlasnou Strážkyní Janine Hathaway.

A jako by toho nebylo málo, zatímco jsou studenti s rodiči na lyžařském výletě, do školy se dostanou Strigojové a parta studentů se vydá za nimi. Rose je následuje, ve snaze je zachránit před jistou smrtí. Jenže sama zjistí, že ne všechny můžete zachránit…

Mrazivý polibek mě bavil stejně tak jako Vampýrská akademie, možná o kousíček víc. Rose je pořád stejná, jako byla i v knize první, jen se snaží vypořádat se svými city a vůbec se všemi změnami okolo sebe. Na scénu přichází nové postavy – nejvíce sympatický je mi ne/záporák Adrian Ivashkov… stál by za hřích. Jenže za hřích podle všeho stojí i Dimitri… a řekla bych, že je o pár levlů výš než Adrian… i když, těžko říct. Oba mají něco do sebe…

Dozvídáme se i něco víc o Christianovi. Tuhle postavu jsem si dost oblíbila, protože dokáže Rose taky pěkně od plic říct, co si myslí… je to Moroj, sice královský, ale na okraji společnosti… a nemá chuť jen tak nečinně sedět a přihlížet tomu, jak Strigojové ničí stále snižující se počet Morojů. A i když se mi nelíbí jasný záměr jeho tety, musím docela obdivovat její statečnost, s jakou se poprala nejen s rodiči Christiana (Strigoji), ale vůbec i s celým vampýrským světem a společností.

Bylo mi jen strašně líto Masona. Toho kluka jsem měla ráda a když jeho život skončil hned v druhém díle.. no, škoda. Za to mě docela dost překvapil převrat Miiny osobnosti. Člověk ji má zafixovanou z prvního dílu jako pořádnou potvoru, která neváhá jít přes mrtvoly… a teď… se úplně od základů změní. Nikdy si nemyslete, že máte někoho „přečteného“, protože se ukáže, že to není vůbec pravda.

Knihu opět doporučuju. Série Vampýrská akademie je holt má srdeční záležitost.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Markéta napsal:

    VA je vyloženě srdcová záležitost.. Kdo nečetl nepochopí! Dnes jsem snad po páté dočetla celou sérii znova a pořád mě děj nepřestal bavit, udivovat a ohromovat.
    Zkrátka na otázku, jakou knižní sérii jsem si nejvíce oblíbila, bych jedním dechem odpověděla, že Vampýrská je prostě ta nej!

    Ale chtěla bych se zeptat, VA jsem četla jen v čj a právě jsem se ve 2. díle něčeho již po několikáté pozastavila. Na přebalu knihy je napsáno, že na školu zaútočili Strigojové, ale v knize to prostě není – ať čtu jak čtu! Je tam, že zaútočili pouze na rodinu, kterou chránil Arthur. A až ve 3. díle opravdu zaútočili na školu.

    Při četbě tvé recenze, jsem opět narazila,že Strigojové byli i ve škole.. Jak to tedy je? :))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..