RC review: Oškliví

Autor: Scott Westerfeld
České datum vydání: 2010
Knižní série: Oškliví
Díl: první
Žánr: dystopie, scifi
Nakladatel: Triton

Česká anotace: Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava.

Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

Vítejte v budoucnosti

Dystopických budoucích světů v knihách je velké množství. Proto je někdy i těžší vybrat si knihu, která by byla obsahově opravdu originální a přitom zajímává a čtivá.

Scott Westerfeld v jednom interview řekl, že chtěl vytvořit svět, v němž by technologie byla naprosto běžná věc, bez níž by se moderní člověk neobešel a která by udávala směr celému bytí. A to se mu podařilo.

Fakta a fikce

Tally bude brzy šestnáct let. V den svých narozenin má podstoupit plastickou operaci, která jí změní život. K lepšímu. Teď je z ní jenom další Ošklivá, která žije v ubytovně v Uglyville a čeká na chvíli, kdy se dostane pod nůž plastickým chirurgům, kteří z ní udělají Krásnou.

Všichni Krásní žijí totiž v New Pretty Town, kde se celou dobu ohromně baví a pořádají samé večírky. Jsou krásní a bezstarostní a život Ošklivých je příliš nezajímá. A je tam i Peris, Tallyin jediný kamarád, se kterým vždycky podnikala výpravy do New Pretty Townu a špehovala všechny Krásné. Jenže teď je z Perise Krásný a s Tally se nestýká. Proto se Tally nemůže dočkat, až se z ní Krásná stane. Jenže ne vždycky jde všechno tak, jak bychom si přáli.

Překlad

Knihu jsem v originálním znění nečetla, neposoudím tudíž, nakolik se českým překladem přibližovala textu původnímu. Ovšem český překlad mě nijak při čtení nerušil. Nemusela jsem se pozastavovat nad podivnými slovy, jména nebyla počeštěná, jen některé názvy, pro lepší představu a orientaci ve světě knihy.

Postřehy a pocity

Tally je hlavní hrdinkou příběhu. Je tedy předem jasné, že by měla během knihy projít největší proměnou. A také že jí projde. Sledujete její snové představy o životech Krásných a jak jí postupně padají klapky z očí. I když touží stát se Krásnou a nemít starosti, zjišťuje, že být Krásnou možná nebude zase taková výhra. Její výčitky svědomí a postupné sžívání se s realitou dělá celý příběh skutečnější, opravdovější. Dělá z Tally člověka, který i když by nejraději hodil všechny věci za sebe a stal se Krásným, začne uvažovat sám za sebe a bojovat za ostatní.

Shay je Tallyina kamarádka, která je příčinou veškerého Tallyina budoucího příkoří, ale i jejího prozření a odvahy. Na Shay se mi líbila její vzpupnost, revolta a nechuť stát se Krásnou. I když ne všechno je vždycky tak černobílé, jak se čtenáři může jevit. A Shay už vůbec není černobílá.

David je členem komunity utečenců z řad Ošklivých. Tedy, není jenom jejím členem, ale také jedním z vůdců. To on přivádí mladé Ošklivé do Kouře, místa, po němž pátrají speciální oddíly Krásných a který by nejradši vymazali z povrchu zemského.

O ostatních postavách se víc zmiňovat nebudu, protože by to bylo na dlouho a já vás nechci připravit o překvapení a to správné potěšení z četby. Vykreslení všech postav se mi opravdu líbilo. Je vidět, že Westerfeld opravdu psát umí a s lidmi si dokáže hezky pohrát.

Hodnocení

Ke knize jsem přistupovala s vysokým očekáváním, přece jen jsem už dříve četla autorovu knihu Leviatan, která byla opravdu výborná a také jsem byla patřičně navnaděná z pochvalných recenzí. Přesto mě ze začátku kniha mírně zklamala. Dělalo mi problém zvyknout si na příběh, i na samotnou Tally, ale později jsem se do knihy opravdu začetla a nechtěla ji odložit.

Potvrdila jsem si, že Westerfeld je jako spisovatel velice vynalézavý a jeho vykreslení dystopické budoucnosti, kde jsou obyčejní lidé považovaní za ošklivé a musí podstoupit plastickou operaci, díky níž se stanou krásnými a tím pádem také právoplatnými obyvateli světa, je místy opravdu šokující.

Jde o výbornou knihu, která by vám neměla uniknout. Už z toho důvodu, že jde o dystopii s náctiletými z pohledu muže. To za to opravdu stojí. V poslední době se totiž setkáváme jen s dystopiemi autorek, které se většinou soustřeďují na romantickou stránku příběhů. Nebojte se, i tady se nějakých těch romantických chvilek dočkáte. A budete na ně čekat o to víc, protože jimi kniha není přecpaná. Dávám knize 4 hvězdičky a těším se na pokračování.

Šušká se i tom, že by Oškliví měli být převedení na filmové plátno. Sám Scott ještě šuškandu nepotvrdil. Svým fanouškům řekl, že jakmile budou podepsaná práva a všechno potřebné, dá určitě vědět. Nezbývá tedy než jen trpělivě čekat a těšit se.

Ošklivé si můžete objednat na stránce nakladatelství Triton.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Triton za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Jane napsal:

    Moc pěkně napsaná recenze! Jen se chci zeptat, Triton vydává také RC? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..