RC review: Nebezpečná láska

Autor: Kateřina Petrusová
České datum vydání: 2012
Knižní série: Bavettovi
Díl: první
Žánr: romance, drama

Česká anotace: Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Česko hrdě vpřed

V poslední době se mi stává, že narážím na nové a nové knižní kousky z naší domoviny. Což o to, můžete mi oponovat, že ty tu přece byly vždycky, a máte v tom pravdu, jenže po celou dobu šly tak nějak mimo mě. Abych pravdu řekla, české knihy mě nikdy moc nebraly. Těžko říct, čím to je. Poslední českou dívčí knihu jsem četla někdy ve dvanácti a ještě to byla provařená Lenka Lanczová. Od té doby ani ťuk. Jenže nic se nemá přehánět, a proto jsem si řekla, že zkusím další český nadějný kousek.

Kateřina Petrusová začíná být pojem. Tedy alespoň pro ty, kteří se s její tvorbou setkali již na povídkovém webu Bez hranic. Právě tam postupně sepisovala jednotlivé kapitoly své knihy, která tehdy nesla název Malí kluci vousy nenosí. Katka své první dvě povídky napsala již ve čtrnácti letech. A další přišly o tři roky později, kdy se zúčastnila literárních soutěží.

Fakta a fikce

Paige se jako osobní ošetřovatelka dostává k traumatizovanému dospělému muži, který se po ošklivé autonehodě vrátil mentálně do věku dítěte. V tomhle stavu je už nějaký ten měsíc a není jisté, kdy se z něj probere… a jestli vůbec. I když Paige pořádně neví, co jí osud v budoucnu přichystá, na pracovní nabídku kývne a začne se o Mikeeho starat.

Jenže práce o nemocného jí dostane do situací, které by nepředpokládala. Třeba do takové, kdy bude uvažovat, jestli jsou její šéfové vážně mafiáni a co se stane, jestli se Michael nakonec vrátí do svého já. Život je někdy plný kotrmelců…

Postřehy a pocity

Nebezpečná láska je ze všech směrů vychvalována a nenajdete člověka, který by si po přečtení knihu nezamiloval. A já to chápu. Autorce se povedlo sepsat dojemný, nebezpečný, romantický příběh ze života. Sama vím, jaké je to pracovat s takhle nemocnými či postiženými lidmi, takže mi uvedená problematika byla čímsi blízká a právě proto mi bylo kolikrát i samotné Paige líto. Je to totiž holka citlivá, která si se svými pacienty vytvoří vztah a je zraněná, když to neskončí dobře. Někdy mi ovšem přišla až přespříliš naivní a pak zase bojovná. Ale i takoví lidé jsou.

Po celou dobu četby jsem se ovšem nemohla zbavit vtíravého pocitu deja vu. Skoro při každé kapitole jsem si říkala, že to jsem už někde viděla, v nějakém filmu. Nejspíš i proto jsem si knihu nemohla stoprocentně vychutnat. Nehledě na to, že mafiánské prostředí bylo jen tak lehce nastíněno, a vznikalo tak velké množství otazníků. Vztah mezi Paige a jejím vyvoleným byl sice hezký, vtipný, náramně romantický… ale nějak moc uspěchaný. V jednu chvíli jsem si dokonce říkala, že jejich milostný vztah vznikl najednou, hrc prc a je to. To je ovšem můj subjektivní pocit.

Hodnocení

Kniha se velice příjemně a rychle čte. Je vidět, že autorka má širokou slovní zásobu a dokáže si s příběhem vyhrát. Chování Michaela jako dítěte mi přišlo věrohodné a častokrát dosti humorné. Celkově knihu hodnotím velice slušnými 3 hvězdičkami , protože mi přišlo, že kniha dostatečně nevyužila svůj potenciál. A jelikož jde v podstatě o autorčinu prvotinu, nemám jí to vůbec za zlé. Právě naopak.

V současné době prý dokončila druhý díl a jedná o jeho možném vydání. Pevně věřím, že se vydání dočká, protože osud Roberta mě láká mnohem víc. A konečně bych si chtěla pořádně pošmáknout i na nějaké té temnější stránce mafie. Věřím, že jeho příběh bude mnohem lákavější a držím palce, ať se pokračování brzo dočkám. Knihu doporučuju všem zapřísáhlým romantikům, bude se vám líbit.

Nebezpečnou lásku si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Nikki Finn napsal:

    Mé srdce trpí… mé srdce trpí, jelikož budu Summer (BD) dávat tři hvězdičky a to … bože… bože… vidíš to? 😀 😀 😀 ach… 😀 Je možné, že už se o Nebezpečné lásce a ději navykládalo tolik, že už nebylo čím překvapovat… dávám si mafiánskej „džin“… nebo co oni pijou 😀
    Nikki Finn recently posted..Válka obálek #1My Profile

  2. Veronika napsal:

    Ahoj, než se dostanu ke komentáři k této knize, chtěla jsem Ti říct, že se mi velmi líbí Tvůj blog. Narazila jsem na něj teprve nedávno a jsem z něj nadšená. Je přehledně řešený, má hezké barvy, je velmi aktuální a přináší mi všechno, co od takového blogu očekávám. Tedy informuje mě o novinkách, poskytuje mi recenze, které mi usnadňují výběr knih a mně se pak nestaně, že si koupím něco, co se mi už po pár stránkách nelíbí. Je mi jasné, že tvorba a správa takového blogu není záležitost pár minut, chtěla jsem Ti proto poděkovat za Tvou práci. Moc si jí vážím…
    A teď ke knize. Po přečtení jsem měla hodně podobné pocity, jako ty. Také se mi zdálo, že se vztah Paige a Mikeeho přehoupl do osobní roviny jakoby zničehonic. Měla jsem dojem, že jakmile se Michael probudí ze svého dětství, bude se do Paige postupně zamilovávat a jejich vztah bude pomalu gradovat. Jinak se mi ale hlavní hrdinové zdáli vyobrazení docela věrohodně a všechny jsem si je oblíbila, hlavně tu jejich úžasnou italku-kuchařku-hospodyňku (teď zrovna si nevzpomenu na jméno, to se mi mimochodem stává docela často vzhledem k množství knížek, které čtu, doufám, že v tom nejsem sama). Celkově se mi kniha líbila a námět mi přišel velmi originální. Těším se na další díl a zároveň na Tvé další recenze a články. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..