RC review: Deníky Carrie B.

Autor: Candace Bushnell
České datum vydání: 6.10.2010
Knižní série: Deníky Carrie B.
Žánr: první
Díl: chick lit, ze života
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: Než Carrie vzala útokem New York City a vstoupila na společenskou scénu, byla to nenápadná a docela obyčejná dívka, která dospívala v menším městě ve státě Connecticut. Carrie líčí své zážitky ze svého závěrečného ročníku na střední škole, své rodinné zázemí, vztahy s přáteli, svou první lásku i tajné sny o své budoucí kariéře. Ona a její nejdůvěrnější přítelkyně tvoří nerozlučnou partu – ovšem pouze do okamžiku, kdy na scénu vstupuje Sebastian Kydd, nepředvídatelný a okouzlující ničema. Carrie se vrhá po hlavě do vztahu, o jakém vždycky snila a který v jejích představách ke studentskému životu neodmyslitelně patří. Poté, co ji zradí její nejlepší přítelkyně, však odloží pověstné růžové brýle a přestane být důvěřivou naivkou. Jak se školní rok chýlí k závěru, uvědomí si, že je čas začít usilovat o to, po čem odjakživa toužila.

Sex ve městě tak trochu jinak

Candace Bushnell se proslavila zejména svou knihou Sex ve městě, která se dočkala vlastního seriálu a také dvou filmových zpracování. Seriál se za dobu vysílání stal doslova kultem. Po New Yorku jezdí dokonce vyhlídkový autobus, který vás proveze po místech, které jste v něm mohli vidět.

Také její kniha Džungle rtěnek se dočkala svého seriálu, ovšem nedosáhl takové oblíbenosti jako již dříve zmiňovaný Sex ve městě. V češtině vyšly obě dvě knihy a také další 3 knihy.

Fakta a fikce

Carrie Bradshaw nastupuje do posledního ročníku střední školy a má starosti z toho, že jí zamítli přihlášku na letní školu tvůrčího psaní v New Yorku. Psaní je totiž její vášeň a už odmalička se touží stát spisovatelkou. Ale o čem bychom četli, kdyby se do toho nezamotaly nějaké ty vztahy.

Ačkoliv Carrie za sebou měla takříkajíc dva vztahy s opačným pohlavím, nikdy nebyla pořádně zamilovaná. Ne natolik, aby se svým klukem prožila své poprvé. Jenže teď se má všechno změnit… i když, časem i Carrie zjistí, že ne všichni kluci a kamarádi jsou féroví.

Překlad

Překladově se mi kniha zdála v pořádku. Text mi vesele odsýpal před očima a já se tak mohla plně soustředit na samotný příběh. Nejsem si vědoma žádných jazykových kotrmelců. Je ovšem pravda, že se sem tam ukázal překlad jména postavy. A zrovna u takové Myš mi to dělalo docela problémy, než jsem si vůbec uvědomila, že je to přezdívka.

Postřehy a pocity

Nikdy jsem nebyla fanynkou televizního seriálu Sex ve městě. Nejspíš proto, že když jsem byla malá, tak úplně jsem nechápala, o čem vlastně je… a když jsem byla větší, moc jsem se nezajímala o to, s kolika muži jsem spala a rozhodně jsem neměla peníze na všechny ty jejich značkové oblečky. Jednou možná dospěju do stádia, kdy se do seriálu zamiluju, ale momentálně jde mimo mě.

Proto se až divím, jak moc mě tahle kniha bavila. Nevkládala jsem do ní příliš velké naděje a nejspíš také proto mě tolik uchvátila. Četla se neuvěřitelně lehce a obsahově byla přesně o tom, co zajímá každou dospívající dívku. Postavy byly uvěřitelné, rozličné a zajímavé. Mladá Carrie mi byly sympatická a líbilo se mi, jak uvažuje.

Hodnocení

Knihu jsem zhltla za jeden den, což je jasná ukázka toho, že jsem si ji maximálně užila. Vřele ji doporučuji všem, převážně však dospívajícím slečnám, které odzajista jednou budou řešit podobné otázky, jaké řešila Carrie. A myslím, že zrovna tato podoba je nejen ze života, ale také o jistém druhu poslání. Knize dávám zasloužených 5 hvězdiček a jsem zvědavá, jak se Carrie povede v New Yorku.

Pro milovníky seriálových zpracování mám dobrou zprávu. Sérii si na mušku vzala americká televizní stanice The CW, za produkcí stojí stejný tým, jako je tomu v případě Gossip Girl a k sepsání scénáře byl přizván scénárista Sexu ve městě. Do hlavní role byla vybrána AnnaSophie Robb (Most do země Terabithia), roli Myš ztvární Ellen Wong (Scott Pilgrim proti zbytku světa) a Maggie pak Katie Findlay (SGU). Já jsem rozhodně zvědavá.

Deníky Carrie B. si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Jilly napsal:

    Já miluju Annu Sophii Robb takže seriálu dám rozhodně šanci:) Jinak jsem ráda, že se kniha líbila, chystám se na ni:)
    Jilly recently posted..February’s thoughtsMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..