RC review: Bitva o labyrint

BitvaOLabyrint_bookAutor: Rick Riordan
České datum vydání: 8.3.2011
Knižní série: Percy a Olympané
Díl: čtvrtý
Žánr: young adult, fantasy, mytologie, magie, bohové, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Percy se opět vrací do Tábora polokrevných a nestačí se divit. Groverovi hrozí, že by mohl ztratit svou licenci pátrače a s takovou se mu už nikdy nepodaří najít ztraceného boha přírody, Pana. Grover je totiž přesvědčený, že by mohl být ukrytý hluboko v Labyrintu. Ano, toho labyrintu, jehož tvůrcem je největší architekt ze všech – Daidalos.

Ovšem Labyrint by se mohl stát velice nebezpečným prostředkem k napadení celého tábora. Luke si totiž nedá pokoj, dokud se protivníků nezbaví. Annabeth vyslechne věštbu Orákula a získává tak možnost jít na svou první výpravu, na kterou samozřejmě vezme i své dva kamarády spolu s Tysonem. Musí najít Daidala, aby Lukovi jeho plán nevyšel a taky se pokusit dostat Nica na svou stranu…

Po přečtení tří předchozích dílů jsem byla na ten čtvrtý patřičně natěšená, takže jsem se dala hned do čtení. A zklamaná jsem rozhoně nebyla. Percy se za celou dobu stal mým velkým oblíbencem. Stejně tak mám ráda i Annabeth, Grovera a Tysona. Někdy si připadám, jako bych měla 4 další kamarády, i když jsou jenom knižní. I v tomto díle se setkáme s novými postavami. Některé budete mít rádi, některé už zase tolik ne. Příběh Calypso byl hodně smutný a dojemný… a myslím si, že Rachel ještě v dalším díle sehraje nějakou výraznější roli. Nico ostatně taky.

Světový bestseller

Na tuhle sérii jsem slyšela jenom chválu. Je pravda, že mě poněkud odrazovala nálepka “dětská fantasy“, protože jsem z dětských střevíčků přece jen už vyrostla, ale nedávno jsem se ke čtení knih odhodlala a musím říct, že toho rozhodně nelituji. Už chápu, proč jsou knihy tolik oblíbené, proč nasbíraly plno prestižních cen pro děti a mládež a proč se první díl dočkal své filmové verze a práce na druhém filmu jsou v plném proudu. Stojí to za to.

Překlad

Knihu jsem v originále nečetla, takže nemůžu posoudit, nakolik se drží originálu nebo ne. Za všechny předchozí díly jsem si už na jazyk, jakým je kniha vyprávěna (potažmo i přeložena), zvykla. Postavám byla ponechána pravá jména a k žádnému počešťování nedošlo. Jen u jmen řeckých bohů, postav a příšer a to proto, abychom se v tom my Češi dokázali orientovat a věděli, o kom je řeč. Díky překladu dokážete knihu přečíst i na jeden zátah, protože vás nic vyloženě neruší, nemusíte nad některými slovy sáhodlouze přemýšlet, a můžete si prostě užít příběh. A víte co? Na přezdívku “chaluhový mozečku” jsem si už natolik zvykla, že kdykoliv se v textu objeví, musím se prostě usmát. Bez ní by to prostě nebylo ono.

Postřehy a pocity

Celý děj příběhu je postaven na bájných řeckých postavách a příšerách. Rick, jako učitel historie, v tom všem umí velice dobře chodit a čtenářům před očima ožívají dávno zapomenuté příběhy o statečných hrdinech, krvežíznivých obludách a vypočítavých bozích. Propojení mýtů se skutečným světem se mi moc líbilo a v některých pasážích jsem si vyloženě libovala, protože se mi tak osvěžila má láska k dávným příběhům, kdy jsem jako malá žila seriály Xena a Herkules a hrdinství pro mě byl obrovsky silný pojem.

Percy je pravý hrdina, který ke svému hrdinství dospěl postupem času a ne proto, že to tak prostě autor napsal. Je čestný, je přiměřeně odvážný, je chytrý, je vtipný, za své přátele se bije a nenechá je na holičkách a pokud není zbytí, je rozhodnutý obětovat sám sebe. Tohle je pro mě to pravé hrdinství a za to jej mám ráda a držím mu palce.

Hodnocení

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Už ani nenacházím slova, kterými bych tenhle kousek popsala. Mám pocit, jako bych ve všech předchozích recenzích vypsala snad úplně všechno. Na poslední pátý díl – Poslední z bohů – se moc těším. Jsem zvědavá, jak to všechno skončí.

Stejně tak jsem zvědavá, jestli Fragment sáhne po spin-off sérii (alias série, která vychází z již daného knižního vesmíru) Heroes of Olympus. První díl sklidil velký ohlas a vydání druhého se blíží. Nová série má ohlášeno 5 dílů. A pokud bude chtít Fragment své čtenáře opravdu potěšit, mohl by vydat i dvě speciální příručky, které se sérií o Percym souvisí a to The Demigod Files a The Ultimate Guide.

Jak už jsem zmínila výše, první díl se dočkal i svého filmového zpracování, kterého se chopil Chris Columbus, který má na kontě například první a druhý díl Harryho Pottera. Film se sice od knihy mírně liší, ale i přesto se na něj dívá dost dobře. Momentálně se připravuje natáčení dílu druhého a já doufám, že nám ponechají stejné herce, protože pro filmového Percyho mám slabost. Celkové hodnocení? 4 hvězdičky protože tu pátou si nechávám na velkolepé finále.

Bitvu o Labyrint si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Neliss "Nellie" Screamers napsal:

    >Dnes som dočítala trojku a tohto dielu sa nemôžem dočkať.:) A súhlas, filmový Percy je vážne sladký.:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..