RC review: Magie zabíjí

MagieZabiji_bookAutor: Ilona Andrews
České datum vydání: 27.2.2013
Knižní série: Kate Daniels
Díl: pátý
Žánr: urban fantasy, paranormálno, zvláštní schopnosti, magie, upíři, měňavci
Věková hranice: 20+
Nakladatel: Fantom Print

Z Kate a Currana je teď pár. On je Pán šelem, ona je jeho Choť… a strašně tohle označení nesnáší. Jenže věděla, do čeho jde, když se rozhodla, že i ona má právo na štěstí a vybrala si Currana. Ale Kate není z těch, co by měla na růžích ustláno. Od chvíle, kdy zabila svou vlastní tetu, protože jinak to prostě nešlo, ví, že je jen otázka času, než si pro ni přijde její otec. Anebo některý z jeho pochopů.

Přimíchejme do toho ještě pořádnou dávku problémů a bum!, máme tu Katein život. Snaží se rozjet vlastní agenturu, ale moc se jí nedaří. Měla tušit, že ve chvíli, kdy do její kanceláře vstoupí vedoucí Rudé gardy s pracovní nabídkou, nebude to zrovna jednoduché. Nejspíš by si ale ani v té nejhorší noční můře nepředstavila to, co ji čeká…

Překvapivé prodloužení

Sérii Kate Daniels si po celém světě oblíbila celá řada čtenářů, ani ti čeští nejsou výjimkou. Proto svým prohlášením o prodloužení série autoři potěšili nejednoho oddaného fanouška. Původní plán počítal pouze se sedmi díly, ale autoři se nechali přesvědčit svými betareadery o tom, že příběh Kate a Currana není tak úplně dokončený a rozhodně by si zasloužil minimálně jednu další knihu.

Autoři z toho rovnou udělali tři. Celá série je tudíž prodloužena na deset dílů. Současně plánují také nějaké dodatečné díly o vedlejších postavách. Taková Andrea se už své knihy dočkala, počítat můžeme i s Jimem.

Pod jménem Ilona Andrews se ve skutečnosti skrývají dva lidé. Ona a on, manželé. Ilona je Ruska a Gordon bývalý seržant americké armády. Ačkoliv to vypadá mírně podezřele, Gordon opravdu nebyl tajným agentem s povolením zabíjet a Ilona nebyla ruská špionka, která ho svedla. Ve skutečnosti se potkali na škole. Ilona zde studovala biochemii a Andrew jí začal pomáhat s psaním první knihy. V současné době žijí v Oregonu se svými dvěma dětmi, třemi psy a kočkou. Oba dva jsou dobrými přáteli Jeaniene Frost, Ilona s ní probírá nejen své knihy, ale i obyčejné životní slasti i strasti.

Překlad

Český překlad této série mám moc ráda. Těžko říct, jestli za to může překladatelka, nebo spíš samotný originál. Tak jako tak jsou v textu volena ta správná česká slova, která jsou stejně peprná a trefná, jako ta anglická v originálu. Za mě určitě překlad na jedničku, i když se mi zdá, že jsem tu a tam narazila na chybičku.

Postřehy a pocity

Kate je jedna z mých nejoblíbenějších postav vůbec. Líbí se mi, jak přemýšlí, jak jedná a jak nejde pro trefné slovo daleko. Připočítejte k tomu ještě pořádnou dávku schopností a sexy chlápka, který pro vás udělá první poslední, i když vám po většinu času spíš pije krev a je to! Zaručený recept na oblíbenost je vytvořen. Tak nějak to tedy funguje u mě.

Zamilovaná Kate je roztomilá. Samozřejmě má i své pochybnosti, což je naprosto normální, ale její hlava plná lásky je po tom všem velice příjemným zpestřením. O to lepší je zjištění, že Curran je na tom úplně stejně. Vše krásně doplňují slovní přestřelky mezi Kate a Andreou. Opravdu nevím, kam na některé věci autoři chodí… ale jen ať tam chodí i nadále. Člověk se u toho alespoň i posměje.

Menším problémem může být to, že jsme přišli o klasické sexuální jiskření mezi hlavními protagonisty příběhu, což je pochopitelné. To ovšem neznamená, že je příběh ochuzen o vzájemné romantické chvilky. Jistě, mohlo by jich být víc, ale tato série nestaví na milostné lince, nýbrž na příběhu. Do dalších dílů to ale toho Currana i Dereka bude chtít víc. Nepřítomnost Raphaela byla také znát. Uvidíme, co nás čeká dál.

Hodnocení

Někteří čtenáři tvrdí, že vrchol série nastal ve čtvrtém díle, kdy ve vztahu mezi Kate a Curranem nastal toliko očekávaný zlom a příběh se tudíž nemá kam pořádně posouvat. To není tak úplně pravda. Ano, pátý díl sice těžko překoná úžasnost toho předchozí, protože v tom se fanouškům splnily sny, ale je velice dobrým můstkem pro to, co nás teprve čeká. A čeká nás Roland. Ten se s tím rozhodně nebude párat.

Knihu jsem si parádně užila od začátku do konce. Příběh neztratil na své lehkosti, akčnosti a promyšlenosti. Do budoucna toho hodně slibuje a člověk tak neví, jestli se má bát nebo těšit. Nejspíš obojí. Dávám tak knize 4 hvězdičky a netrpělivě vyhlížím další díl. Stala jsem se na téhle sérii tak nějak závislá a nechci, aby mi skončila.

Magie zabíjí si můžete objednat na stránce nakladatelství Fantom Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Fantom Print za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..