Dotek temnoty

Autor: Scarlett St. Clair
Originální název: A Touch of Darkness
Český název: Dotek temnoty
Knižní série: Dotek temnoty (Hades x Persephone Saga)
Díl: první
Věková hranice: 18+
Žánr: new adult, romance, erotika, magie, zvláštní schopnosti, bohové
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Persefona sice je bohyní jara, ale květiny při jejím doteku usychají. Doufá, že bude moct žít nový život v přestrojení za novinářku. Bůh smrti Hádes vybudoval ve světe smrtelníků impérium hazardních her, o nichž se šeptá, že vlastně nejdou vyhrát.

Setkají se a Persefona mu slíbí nemožné – stvoří život v podsvětí, jinak navždy přijde o svou svobodu. Sázka však ukáže víc než jen její selhání v roli bohyně. Zatímco bojuje za svobodu, její láska k bohu smrti klíčí a vzkvétá – i když je zakázaná.

Nakladatel: Bloom Books (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 379 (EN), 408 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 23.5.2019
Vydání v ČR: 6.11.2023

Datum četby: 3 dny, červen 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Asi jsem čekala něco víc. Taková klasická erotická romance, jen místy taková plytká. Chtělo to větší jiskru.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Tuhle sérii jsem měla v hledáčku už poměrně dlouho. Ještě dřív, než se vůbec objevila v českém překladu. Re-tellingy Hádese a Persefony mám ráda, například taková trilogie Podsvětí od Meg Cabot je skvělá.

Přiznám se ovšem, že mě překvapilo, že Dotek temnoty vyšel u nakladatelství CooBoo, které řadu let vydává spíše young adult romance a fantasy knih, přitom tohle je erotická romance s lehkou řeckou mytologií. Hádám ale, že s vydáváním knih Sarah J. Maas, co začaly spíš jako YA a skončily spíš jako NA nebo vyloženě erotika, se není čemu divit. Jako rodiče a markeťáka mě ovšem tenhle vývoj docela děsí. Už je z toho nepříjemný trend.

Věděla jsem už z anotace, co mě čeká, takže mě vývoj asi nijak extra nepřekvapil. Bohužel mě ale ani nijak extra nechytnul. Prvních sto stránek je docela utrpení, jelikož je Persefona občas naivní a přitom přehnaně odsuzovačná na můj vkus až moc. Přitom podle všeho netouží po ničem jiném než po tom, aby ji Hádes ojel. Chvílemi jsem měla pocit, že sleduju novodobou verzi Padesáti odstínů. Pak se to ale zlepšilo… anebo jsem si zvykla.

Celý mytologický svět není zase tolik vysvětlený. Čas od času Persefona něco o světě okolo sebe zmíní, ale většinu času spíš tápete nad tím, jestli jde opravdu o bohy nebo jen o obyčejné postavy, co si ta řecká jména a osudy jen trochu propůjčily. Nemělo to tu správnou jiskru a napětí, bohužel.

Konečné rozuzlení mi přišlo docela uspěchané a tak nějak jednoduché. Asi jsem čekala něco víc. I tak jsem zvědavá na to, co nás čeká dál. Přece jenom jde v zahraničí o dost oblíbenou sérii, navíc existuje série sepsaná z pohledu Háda. Jen jsem trochu zmatená z toho, v jakém pořadí se tedy knihy mají správně číst – první díl za prvním dílem, anebo nejdřív jedna série a pak ta druhá? Každopádně v českém překladu zatím vychází jen ta původní série z Persefonina pohledu a na poměry a zvyky CooBoo je docela i dobře přeložená bez nějakých chyb, které by mi utkvěly v paměti.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Jolanka napsal:

    Uf, to zní hodně eroticky na to, že jí doporučuje čtenářkám YA Humbook. Teď se začalo používat označení romantasy, tak snad konečně přestane být v YA žánru bordel. YA je prostě třeba Rick Riordan a ne Maasová a Dvůr stříbrných plamenů.

    • Syki napsal:

      Ten nově používaný výraz romantasy nemá s fantasy nic společného, takže mě to označení trochu dráždí. Většinou to jsou spíše erotické romance s lehkou mytologií. Prostě knihy typu Bratrstva černé dýky nebo Nočních lovců. A že tyhle knihy najednou vydává Fragment i CooBoo, které primárně cílí na dospívající čtenáře, co by knihy typu Padesáti odstínů šedi fakt číst neměli, je z mého pohledu špatně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..