RC review: Kafe a cigárko

Autor: Marie Doležalová
České datum vydání: 25.11.2015
Žánr: autobiografie, humor, ze života
Nakladatel: Domino

Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní (rozuměj úplnou náhodou vzniklý) nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas?

Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoli vyšší cíle.

Pak už zbývá jen pár dalších předpokladů: důvěrně znát svět, o kterém píšete. Psát tak, aby se všichni aktéři popisovaných příhod poznali, a cítili se polichoceni či pobaveni, nikoli dotčeni. Musíte být vtipná a inteligentní a psát tak dobře, že vaše články vyhledávají i lidé, kteří by za jiných okolností žádný blog ani historky z hereckého zákulisí nikdy nečetli (ze zásady). A hlavně – musíte umět shodit sama sebe a dělat to s takovým šarmem a grácií, že všechny vaše chyby a trapasy budou čtenáři milovat.

Zkrátka a dobře: musíte psát jako Marie Doležalová.

A když se k tomu přidají geniální ilustrace Jana Hofmana, vznikne kniha, kterou prostě chcete mít. Kterou chcete dát jako dárek. Protože tahle kniha vám zvedne náladu tak jako žádná jiná!

Většina z nás zná herce z televize, z filmových pláten, z divadelních jevišť. Jak to ale vlastně probíhá na druhé straně? Jak se z hvězdiček stávají hvězdy a jak (ne)normální je život za oponou?

Pokud jste alespoň krapet zvědaví, rozhodně si nenechte ujít knižní kousek Kafe a cigárko, který je po většinou vtipným náhledem na to, jak to vlastně v herecké branži chodí. Dozvíte se tak, jak vlastně probíhá takové natáčení lechtivějších scén, co všechno musí herec udělat, aby dostal roli, jak probíhá casting, nebo co všechno je potřeba na to, abyste mohli účinkovat v dětském pořadu.

Díky autorce se tak dostaneme snad do všech hereckých zákoutí, probereme vše horem dolem, až na ničem nezůstane nit suchá. Hlavně tedy na ní samotné, protože jak my všichni, pravidelní čtenáři jejího blogu víme, legraci si nejvíc umí udělat sama ze sebe. Protože je přece taky jenom člověk.

Marie Doležalová je v poslední době hotový pojem. Kdo by řekl, že tahle nevinně vyhlížející dívka získá cenu Magnesia Litera za rozšafné blogování o tom, jak tvrdý občas mají herci chleba, nebo že se současně stane královnou parketu v soutěži StarDance a zároveň se přitom osudově zamiluje. A přece se to stalo.

Ještě stále ji ovšem lidé na ulici poznávají jako tu divnou a tichou holku z Comebacku, ačkoliv se od té doby posunula o pořádný kus dál. Její vyprávění sice občas ztrácí šmrnc, ale z větší dávky je to způsobeno tím, že blogovací mechanismus přece jen funguje jinak než ten knižní.

Zatímco na blog se na nový příspěvek jdete podívat třeba jednou nebo dvakrát týdně, v knize máte všechny vtipné glosy jednu za druhou, takže ta chvilková trefnost jaksi ztrácí na svém kouzlu, a proto je lepší si mezi čtením dávat trochu oraz. Doporučovala bych tak jeden, dva vstupy na den, aby pro vás kniha neztratila své kouzlo. Oceňuji i to, že se snad za každým příspěvkem objeví vtipně dotahující komiksový strip… stejně jako tomu bývalo na jejím blogu.

Kafe a cigárko je hezkým odpočinkovým čtením, které potěší spíše v menších dávkách. Nejvíc si ho tak užijete opravdu u toho kafíčka, kdy si přečtete třeba o tom, jak to vypadá, když se dvě kamarádky herečky sejdou v kavárně. Já se rozhodně bavila a jsem zvědavá, jestli se herečka ke svému blogování opět vrátí, abychom se dočkali nějakého toho pokračování. Knize tak dávám 4 hvězdičky.

Kafe a cigárko si můžete objednat na stránkách internetového nakladatelství Domino.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..