Tento měsíc v kinech (23)

Máme tu další měsíc a spolu s ním i nová dávka filmových adaptací.

~ Listopad 2016 ~

Mlha v sprnu (Nebel im August)
Podle literární předlohy: Nebel im August ~ Robert Domes
Datum premiéry: 3.11.2016

Jižní Německo, rok 1940. Třináctiletý sirotek Ernst Loss (Ivo Pietzcker) je vzpurný a těžko přizpůsobivý chlapec a všechny náhradní rodiny a nápravná zařízení, kterými doposud prošel, jej označily jako nenapravitelného. Kvůli tomu se ocitá v psychiatrickém sanatoriu.

Ernst si brzy uvědomí, že v tomto sanatoriu nejsou děti léčeny, ale pod vedením Dr. Veithausena (Sebastian Koch) postupně a potají zabíjeny pod nacistickým programem s krycím názvem T4. Ernst se rozhodne bojovat s osudem a začne pomáhat ostatním pacientům a zároveň plánovat svůj vlastní útěk, čímž se ocitá ve smrtelném nebezpečí, protože rozhodnutí „kdo bude další“ je jen na vedení sanatoria…

 

Snowden (Snowden)
Podle literární předlohy: Nebel im August ~ Anatoly Kucherena, Luke Harding
Datum premiéry: 10.11.2016

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest?

Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná.

 

Muž jménem Ove (En man som heter Ove)
Podle literární předlohy: Muž jménem Ove ~ Fredrik Backman (HOST)
Datum premiéry: 10.11.2016

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku.

Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí.

 

Hologram pro krále (A Hologram for the King)
Podle literární předlohy: A Hologram for the King ~ Dave Eggers
Datum premiéry: 17.11.2016

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly.

Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat.

 

Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
Podle literární předlohy: Fantastická zvířata a kde je najít ~ J.K.Rowling (Albatros)
Datum premiéry: 17.11.2016

Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa.

Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku?

 

 

Americká idyla (American Pastoral)
Podle literární předlohy: American Pastoral ~ Philip Roth
Datum premiéry: 17.11.2016

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda“ Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla“ netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce.

Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet.

 

Noční zvářata (Nocturnal Animals)
Podle literární předlohy: Nocturnal Animals ~ Austin Wright
Datum premiéry: 24.11.2016

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující…

Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..