RC review: Trable

Trable_bookAutor: Samantha Towle
České datum vydání: 3.9.2014
Žánr: new adult, romance, drama, erotika
Věková hranice: 18+
Nakladatel: Baronet

Mia nemůže říct, že by věděla, co je to vyrůstat v milované rodině. Žila pouze s otcem a jeho velice popudlivou povahou, kterou si často a velice rád vybíjel právě na své dcceři. Jako by ji snad trestal i za pouhou existenci. Mia ví, co je to bolest, a jak se zdá, nedokáže jí utéct.

Po smrti otce se jí mělo přece ulevit, jenže místo toho spadla do podobného milostného vztahu. Násilí je součástí jejího života, z něhož se nedokáže dostat ven. Jedna obzvlášť nebezpečná chvíle ji ovšem donutí zmizet daleko, kde ji nikdo nezná. Nic ale není tak jednoduché…

Jordan si v životě taky užil několik vzletů a pak strmých a težkých pádů. Poučil se a chce sekat jenom latinu. Zatímco je jeho otec pryč, stará se o jejich malý a lehce zapadlý hotel on. Kšefty moc nejdou a drží se jen tak tak nad vodou. V okamžiku, kdy do recepce vstoupí Mia, je mu jasné, že přišly problémy. Musí se od ní držet dál, protože mu otec po posledním extempore kladl na srdce, že si se zákaznicemi nesmí nic začínat… jinak to zase skončí špatně. K Mii ho ale táhne daleko víc než jen pouhá přitažlivost. Jordan netuší, jak dlouho dokáže odolávat pokušení.

Když máte dlouhou chvíli, pište

Samantha Towle začala psát svou první knihu v roce 2008, když byla na mateřské. První draft měla sepsaný během pěti měsíců a od té doby už se psaním nepřestala. Při psaní ráda poslouchá skupiny jako The Killers, Kings of Leon, Adele, The Doors, Oasis, či Fleetwood Mac.

Na kontě má knihy jako The Mighty Storm, The Bringer a sérii Alexandra Jones. Vystudovala Salford University a společně se svým manželem Craigem, synem a dcerou bydlí v East Yorkshire. Na svých stránkách na sebe prozradila například to, že se minimálně jednou týdně při vaření spálí, bojí se klaunů, anebo že poprvé letěla letadlem ve 27 letech.

Překlad

Na českém překladu mi nic moc nevadilo. Pravda, tu a tam jsem zakoulela oči nad použitým výrazivem, ale už se tak nějak snažím smířit s tím, že hovorová verze překladů se v poslední době začíná spíše rovnat dialektu okolo Prahy a středu Čech, než aby šlo opravdu o normální hovorovou češtinu. My Moraváci a Slezané se s tím bohužel budeme muset smířit, nic jiného nám nezbývá. Jen doufám, že z toho všeho brzy nedostaneme nějaké nebezpečné tiky.

Postřehy a pocity

Už ze začátku jsem si tak nějak dokázala představit typický scénář románu a zase tak daleko od pravdy jsem vážně nebyla. Příběh začíná poměrně dramaticky, což mírně omráčilo i mně. A v takovém mírně dramatickém nádechu se to vlastně táhne i dál. Největší problém jsem asi měla s hlavní hrdinkou. Nedokázala jsem se do ní vcítit. Samozřejmě mi jí bylo dost líto a rozhodně jde o hodně citlivé téma, ale nemohla jsem si pomoct, spíš mi neustále hlavou běželo, že je to spíš troska, co nemá ani sama chuť a odhodlání si nějak pomoci. A to mě hodně mrzelo.

Samozřejmě nechybí insta-přitažlivost ani insta-láska, hlavní hrdina je napravený bad boy, který doteď střídal ženské jako ponožky, ale jakmile uviděl ji, je pro něj jen ta jediná. Člověk už pomalu začíná věřit, že to ve světě takhle vážně chodí… jen vám se to vyhýbá obrovským obloukem. Kniha se nečetla vůbec špatně, ale v některých chvílích jsem popisem scén trpěla, stejně jako jsem trpěla tím, jak je hlavní hrdinka pitomá. A věřte mi, to bolelo snad ještě víc.

Hodnocení

Autorka se rozhodla zabrousit do vod méně obvyklých a přinést čtenářům příběh s vážnější zápletkou domácího násilí. Těžko říct, jak by jej měla uchopit, protože o takových věcech se nepíše lehce (a ani se lehce nečtou), na druhou stranu ve mně neustále hlodal červík pochybností. Knize jsem prostě nevěřila a to bývá problém, když právě na tom pocitu autentičnosti je postavená celá zápletka. Určitě se to dalo napsat lépe a uvěřitelněji. Proto knize dávám 3 hvězdičky.

Knihu Trable si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

6 Responses

  1. Aires napsal:

    Právě dnes mi dorazil balíček s Trable..A teď koukám, že je řadíš spíše k průměrným třem hvězdičkám, tak jsem zvědavá, jak se budou líbit mě 🙂 Snad aspoň jako pohodová oddechovka nezklamou 🙂
    Aires recently posted..Review: The Almost GirlMy Profile

  2. lucie napsal:

    Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

  3. Jass napsal:

    Rozhodně by to mohlo být lepší, ani jeden z hlavních hrdinů mi nebyl moc sympatický a některé vývoje byly fakt divný…

  4. Wiki napsal:

    Zrovna tuto knihu čtu a musím uznat, že s tebou zatím souhlasím. Hlavní hrdinku bych nejradši praštila pánvičkou po hlavě. Sice je mi jí občas líto, ale převažuje nutkání s pánvičkou v ruce. A hlavní hrdina? Mám pocit, že je v každé YA a NA jeden a ten samý, jen s jiným jménem …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..