RC review: Kletba

Autor: Jana Formanová
České datum vydání: 2011
Knižní série: Markutské království
Díl: první
Žánr: fantasy, magie
Nakladatel: Nová Forma

Česká anotace: Jen pojďte a vstupte do příběhu plného tajemství a záhad. Spolu s Lucií, úplně obyčejnou studentkou, se dostanete do neznámého světa, které je obestřeno podivnou kletbou. Jakou? A do jakého světa se vlastně Lucie dostala? Existuje pro ni vůbec cesta zpět? Tyto a spousta dalších otázek se před vámi budou postupně odkrývat.

Z povídky kniha

Jana Formanová svou povídku Markutské království nejdřív psala a publikovala na serveru pro pisálky, Piště-Povídky.cz. Její kapitoly čtenáře natolik navnadily, že si přáli mít knižní podobu doma v knihovničce. A tak se autorka rozhodla vydat knihy samonákladem.

Příběh je určen pro všechny věkové kategorie, které si rády u čtení odpočinou, trochu snílky a romantiky. Pro všechny milovníky tajemství a záhad. Příběh je také doplněn o několik velice vydařených kreseb, za nimiž stojí samotná autorka.

Fakta a fikce

Lucie je dívka jako každá jiná. Připravuje se na zkoušku z angličtiny a rozhodne se zajít ven a provětrat si hlavu. To ovšem netušila, že jí tahle procházka změní život. Najednou se ocitne na jiném místě, v jiné zemi a nejspíš i v jiném čase. Rozhodně to nemá ani trošku jednoduché, protože ji šoupnou do žaláře, kde má čekat na rozsudek smrti.

A to je teprve začátek. Lucka se ocitne uprostřed změti vztahů, osudů, historie, magie a hromady záhad a jelikož se zdá, že se jí všechno bezprostředně týká, nemůže jen tak sedět se založenýma rukama. Je odhodlaná všemu přijít na kloub a hlavně se vrátit zase domů. Jenže nic nebude tak jednoduché.

Postřehy a pocity

Abych pravdu řekla, zůstala jsem po dočtení knihy naprosto paf. Ze začátku si totiž říkáte, že si z vás autorka asi dělá legraci. Přece jenom Monet, Salvator Dalí a George Bernard Shaw v jedné knize vypadají prazvláštně. Jenže čím dál se v příběhu dostáváte, tím víc vám dochází, že to nejspíš nebude tak prvoplánové, jak se to z počátku jevilo. A i to podivné a nesoudobé vyjadřování možná nebude tak mimo.

Lucie mi jako hlavní hrdinka moc k srdci nepřirostla, ani jeden z princů. Po čase jsem si vybudovala jakýs takýs vztah k Monetovi, ale něco mi říká, že taky nebude mít dlouhého trvání. Nejvíc mě na knize asi zaráželo výrazivo, mezi kterým se například objevila také zmínka o UFO. To jsem opravdu nečekala a docela mi to vytřelo zrak.

Hodnocení

První díl Markutského království je v lecčem překvapivý. I když autorka tu a tam něco nakousne, celkový obrázek příběhu stejně nemáte a stále tápete v tom, co se to vlastně děje. Sice vše vypadá na poměrně jednoduchou zápletku, ale ve chvíli, kdy dojdete k posledním stránkám, díváte se na příběh z úplně jiného úhlu a hlavou vám vrtá, jestli všechno, co jste si na začátku mysleli, není nakonec úplně jinak.

Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaký autor takhle hezky převezl. Příběh je vyprávěn poměrně hezky, sice jsou momenty, u nichž se mírně nechápavě pozastavíte, ale to nic nemění na tom, že vše plyne tak, jak má a vy společně s Lucií hledáte nějaké rozuzlení. Nejen za to dávám knize 4 hvězdičky a jsem ohromně zvědavá, co se bude dít v pokračování. Protože tam se nejspíš může dít úplně všechno.

První díl Markutského království, Kletbu, si můžete objednat například zde.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Janě Formanové za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. E_V_E napsal:

    Znie to dobre, ukážky vyzerajú skvele, nevidím dôvod, prečo by som si nemala túto knihu prečítať 8)
    E_V_E recently posted..Ríša temnoty #2: Prekliate sestryMy Profile

  2. Skříteček2 napsal:

    Vypadá to dobře, navíc je mi sympatické, že to kdysi byla povídka a ještě navíc je to od české autorky.
    Skříteček2 recently posted..Devin Super TrampMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..