Pushing the Limits

Autor: Katie McGarry
Český název: Překroč svůj stín
Originální název: Pushing the Limits
Knižní série: Pushing the Limits
Díl: první
Žánr: chick lit, drama, ze života
Věková hranice: 15+ (sprostější slovník)

Anotace na Goodreads: „Nikomu to neřeknu, Echo. Slibuju.“ Noah zastrčil kadeř za mé ucho. Už je to tak strašně dávno, kdy se mě někdo takto dotkl. Proč to musel být zrovna Noah Hutchins? Jeho tmavě hnědé oči se přesunuly k mým zahaleným pažím. „Ty sis to neudělala, že? Někdo ti to udělal?“ Nikdo mi tuhle otázku nepoložil. Jen zírali. Šeptali si. Smáli se. Ale nikdy se nezeptali.

Tak moc se jeden k druhému nehodí… přesto k sobě patří.

Nikdo neví, co se stalo oné noc, kdy se z populární Echo Emerson s bezvadným přítelem stala outsiderka, o níž se pronášela jedna ujetější věc za druhou a která měla ty šílené jizvy na rukou. Ani Echo si nepamatuje, co se té příšerné noci stalo. Jediné, co ví jistě, je, že chce, aby se vše vrátilo do normálu. Ale když se v jejím životě objeví Noah Hutchins, z kterého sexappeal jen sálá a který už svedl pěknou řádku holek, ovšem jako jeden z mála dokáže pochopit, co Echo prožívá, změní se její život způsobem, jaký si knidy nepředstavovala.

Neměli by mít naprosto nic společného. A s tajemstvími, která oba dva mají, by to mělo být dokonce nemožné. A přesto je ta šílená přitažlivost neustále svádí dohromady. A Echo se sama sebe ptá, jak daleko mohou posunout hranice a co všechno je ochotná obětovat pro osobu, co by ji mohla znovu naučit milovat.

Nakladatel: Harlequin Teen, MIRA Ink (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 416 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 31.7.2012
Vydání v ČR: 27.1.2014

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
Datum četby: 4 dny, listopad 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ach bože, tolik emocí, tolik slz.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
O Pushing Limits jsem se před hodně dlouhou dobou dozvěděla z blogu jedné ze spisovatelek. Tehdá tuším kniha ani neměla profil na Goodreads a mě ohromně zaujalo, jak o knize autorka psala. Říkala jsem si, že by to mohlo být něco, co by se mi opravdu mohlo líbit. Po čase jsem si knihu přidala do poličky to-read a čekala, až kniha vyjde. Mezitím se první rukopisy dostávaly k zahraničním blogerům a ti byli maximálně nadšení. Rozjela se docela velká propagace a já ještě pořád doufala, že zase nepůjde o knihu, kterou všichni milují a se mnou nic nedělá. Výstik jsem si i přesto předobjednala, domů dorazil v době, kdy jsem byla ještě v zahraničí. Po knize jsem sáhla až teď a jsem i docela ráda, že jsem počkala. Jde o knihu, na kterou člověk musí mít tu správnou náladu, aby si ji dokázal maximálně užít.

Echo kdysi patřila do okruhu středoškolských oblíbenců. Měla skvělého přítele, úžasnou partu kamarádů, byla mezi hvězdami. Vše se změnilo ve chvíli, kdy jí zemřel bratr, jediné světlo jejího života. I když se snažila vrátit do starých kolejí, jedna ošklivá noc, na kterou nemá žádné vzpomínky, z ní udělala outsidera. Své zjizvené ruce začala skrývat pod dlouhými rukávy, stranila se svých přátel a čím dál tím víc se uzavírala do sebe. I když by se ráda opět zapojila do společenského života, vůbec jí to nejde, hlavně na to nemá tu odvahu.

Noah kdysi dávno také patříval mezi osoby s dobrou pověstí, bavil ho basket a občas svým rodičům vypomáhal s charitativní činností. Jenže teď utápí své problémy v lehčích drogách, často se dostává do rvaček, vystřídal tolik holek na jednu noc, že jepovažován spíše za hajzlíka. A to všechno díky jedné noci a požáru, který mu vzal rodiče a jeho i bratry umístil do náhradní péče. Jeho cílem teď není nic jiného, než dosáhnout dospělosti a smět se začít starat o své dva malé brášky. To ovšem půjde hodně těžko, protože je považován za vysoce problémového a nebezpečného.

Oba dva mají hluboké šrámy na duši i na těle. Každý z nich se s nimi vyrovnává po svém. I když by neměli mít nic společného, nějak si k sobě najdou cestu. Opakovaně. Ale kdo ví, jak to vůbec může skončit…

Tahle kniha je hotová smršť emocí. Prakticky skoro po každé kapitole jsem brečela, a hodně. Kniha je tak napěchovaná myšlenkami a událostmi, co dokážou stisknout tu správnou strunu a vy pak horko těžko zastavujete příliv emocí… a nějak prostě musí ven. Je to po hodně dlouhé době kniha, která mě emočně naprosto ždímala.

Příběhy obou hlavních hrdinů jsou neskutečně silné. Dalo by se říct, že ani moc nevyprávějí nic, co by tu už dříve nebylo. Ale rozdíl je v tom, jak je vůbec kniha napsaná, jak moc se dostaneme do hlav obou hrdinů, jak vnímáme to, co cítí, jak moc se dokážeme vžít do jejich myšlenek. Oblíbila jsem si oba dva, pro oba dva mi srdce krvácelo. Možná nejsou úplně ztracené existence, ale oba dva se tak po většinu času cítí… a neví, jak z toho ven.

Ohromně se mi jejich vztah líbil. Sice se ze začátku moc nemuseli, ale postupně se k sobě víc a víc dostávali. Jasně, nebylo to úplně stoprocentní a někdy si člověk říkal, že to autorka trošku přehnala. Ale víte, co? Bylo mi to srdečně jedno. Chtěla jsem, aby si oba dva konečně našli kousek štěstí a aby se jim konečně začalo dařit. Takže i když mi dost lezl na nervy vztah-nevztah, jaký měla Echo se svými takzvanými kamarády, nebo to, jak by měl být Noah vlastně prevít, co holky jen využívá, ale nakonec vlastně snad ani nebyl… Bylo mi to fuk. Nechala jsem se unášet příběhem.

Katie McGarry možná nemá nejoriginálnější děj, ale dokáže ho napsat tak skvěle, že se do něj naprosto pohroužíte a budete trpět společně s postavami. Nespočítám na prstech, kolikrát jsem nadávala na nespravedlnost, jak moc jsme jisté osoby nesnášela a narozdíl od obou postav, bych já některé věci nedokázala odpustit. I když chápu, že aby se oba dva mohli posunout dál, museli k přesně takovým rozhřešením dojít. Začít nový život. Opravdu silná kniha.

Jsem moc ráda, že se příští rok dočkáme českého překladu. Pushing the Limits patří mezi ty knihy, které rozhodně musíte mít doma. Jsem hodně zvědavá na další díl série. Beth má taky pěkně zpackaný život a první kapitola z připravované knihy toho sice tolik neodkrývá, ale pěkně mě navnadila. Těšte se.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. E_V_E napsal:

    Na túto knižku sa určite chystám 8) Vyzerá skvele 8)
    E_V_E recently posted..On my wishlist #24My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..