Partials

Partials_bookAutor: Dan Wells
Originální název: Partials
Knižní série: Partials
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, scifi
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Šestnáctiletá Kira pracuje jako medik v zácviku. Společně se zdravotními sestrami pečuje o budoucí maminky a o jejich nově narozené děti. Ty totiž pár dní po narození zemřou na vir, který před jedenácti lety téměř vyhubil celé lidstvo. Posledních 40 000 přeživších zůstalo na prostranství Long Island a snaží se na vir najít lék. Jinak totiž lidstvu hrozí zánik.

Před jedenácti lety se totiž androidi – Partials – které lidstvo sestrojilo pro to, aby za ně bojovali ve válce, vzbouřili a obrátili se proti svým stvořitelům. Válku vyhráli a lidstvo nechali na pokraji vymření.

Jenže teď otěhotněla také Kiřina kamarádka a Kira rozhodně nehodlá dopustit, aby zemřelo i její dítě. Chce najít lék. A jak to tak vypadá, jediným subjektem, co ještě nebyl podroben zkoumání, je právě nepřítel…

Nakladatel: Balzer + Bray (EN)
Počet stran: 468 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 28.2.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Promo ke knize

Datum četby: 8 dnů , březen 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Výborná kniha, výborná.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Na tuhle knihu jsem byla natěšená už hodně dlouho. Líbila se mi obálka, líbila se mi anotace, líbily se mi pochvalné recenze. To samozřejmě až moc zavánělo úžasností a v takových případech začínám být opatrná. Už jsem se několikrát spálila, ale zase na druhou stranu jsem se několikrát přesvědčila, že to za to stojí.

Partilas je skvělá kniha. Jedná sice už o toliko provařený dystopický žánr, ale věřte mi, že za to kniha opravdu stojí. Z každé stránky cítíte, že ji psal muž. Tím pádem se dočkáte věcí, na které z podobně laděných knih nejste zvyklí. Místy mi při čtení knihy přišlo, že spíš sleduju nějaký válečný film. Něco ve stylu Černý jestřáb sestřelen, či Zachraňte vojína Ryana. Nevím, nakolik máte podobné filmy rádi, ale já je zbožňuju. Proto mě také čtení těchto bojových pasáží neuvěřitelně bavilo. Bylo vidět, že v tom Dan umí opravdu chodit.

Na druhou stranu propracované pasáže o hledání protilátky proti virovému onemocnění u dětí bylo někdy dosti unavující. Je vidno, že si Dan s vymýšlením samotného viru i způsobu, jak se jej zbavit, dal hodně práce. Tyto pasáže pro mě v knize představovaly spíše hluchá místa, která ovšem brzo vystřídala zase nějaká ta akce.

Kniha má všechno, co byste od dystopie čekali, ale má ještě něco navíc. A to něco vás nutí tajit dech, držet palce hrdinům, nadávat na systém, brečet, když se stane něco, co jste vážně nečekali… ale navíc vás neustále nutí myslet nad tím, kdo má vlastně pravdu a kdo lže. Komů vůbec můžete věřit? Na své si přijdou i milovníci nějaké té romantiky. Příběh sice není primárně zaměřen na milostné vztahy, přece jenom ji psal chlap, ale myslím, že se ještě máme na co těšit.

Pokud je vám jméno Dan Wells povědomé, nedávno u nakladatelství BB/art vyšla jeho kniha Nejsem sériový vrah. Druhý díl série Partials nese název Fragments a měl by vyjít v příštím roce. Nemůžu se dočkat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..