Outside In

>

originální cover

Autor: Maria V. Snyder
Originální název: Outside In
Knižní série: Insider
Díl: druhý
Žánr: sci-fi, dystopie

Anotace na Goodreads: Já? A vůdce? Dobře, ukázala jsem, že Uvnitř se toho skrývá mnohem víc, než jsme si mysleli. Že pod touhle kostkou, v níž žijeme, existuje celý svět. A tohle zjištění vedlo k obrovské vzpouře – mezi pracovníky dole, mezi které patřím i já, a těch snobů z vrchu, co nám řídí život. Jo, díky mně jsme volní. Čekala bych, že tím má role buřiče končí a já si můžu užívat svobody podle libosti – hlavně prozkoumávat svůj vztah s Rileym. On je jediný z vrchního patra, kterému můžu věřit. Jenže od chvíle, kdy jsme se dozvěděli o světě venku, se něco z venku snaží dostat dovnitř.

Nakladatel: HarlequinTEEN (EN)
Počet stran: 326 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 1.3.2011
Vydání v ČR: prozatím nevyšlo

Moje hodnocení:

Moje hodnocení přebalu:

Datum četby: 3 dny, prosinec 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Pěkněěě, chci další díl!

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Jelikož jsem byla naladěná na tu správnou vlnu, které říkám Snyder, rozhodla jsem se konečně pustit do druhého dílu téhle dysotpické scifi série. První díl mě totiž vývojem událostí hlavně ke konci knihy naprosto omráčil.

Trella úspěšně dovedla vzbouření ke konci a sesadila tak diktátorskou vládu rodiny Trava. Jenže pak odmítla hrál nějakou ústřední roli v utvářené nové hirearchie společnosti. Proč? Nemyslí si, že by byla zrovna nejvhodnější osobou, která by měla řídit ostatní. Trella by nejradši jen pomáhala, prozkoumávala neprozkoumané místa lodi a spíš se do složitých debat nezapojovala. Jenže bez její pomoci to nejspíš nepůjde, protože nové uspořádání jejího světa se rozpadá, dokonce s eobjevují sabotáže a něco, co je venku, se chce dostat dovnitř a rozhodně se netváří mile.

Na pokračování jsem byla dost zvědavá. Přece jenom měl první díl docela zvláštně otevřený konec a mě zajímalo, jak se to bude vyvíjet dál. U knih Snyder je vidět, že má vše výborně promyšlené. Konkrétně tato její série je vystavěná hlavně na dialozích. Velmi dobrých dialozích. Ze stránek je cítit, jak postavy jak hodně postavy přemýšlejí, jak intrikaří, jak bojují. Vynechat jeden odstavec příběhu se tak nevyplatí, protože se pořád něco děje.

Děj je plný zvratů. Od začátku do konce. Myslíte si, že jste tomu už přišli na kloub a víte, co se bude dít, ale Snyder vám ukáže, že jste vedle. Její scifi dystopie je nejspíš tou nejlepší scifárnou, jakou jsem v poslední době četla. Across the Universe vedle toho vypadá jako chudý příbuzný, vážně.

Na knihách Snyder je zajímavé to, že nejsou ani tak romantické. Prvky romantiky má čtenář servírované v malých dávkách, zcela nečekaně. O to jsou romantické chvilky cennější a milejší.

Trella je docela obyčejná holka, kterou okolnosti donutily vzít rozum do hrsti a začít jednat. Nikdy neměla chuť stát se vůdčí osobností, ale tak nějak to ze situace vyplynulo. Když vidí, že je něco špatně, snaží se to napravit. Samozřejmě není dokonalá, dělá chyby, ale bojuje dál. Riley dostal mnohem víc prostoru, což oceňuju, protože jsem si ho velice oblíbila. Je k Trelle naprosto ideální. K srdci mi přirostl i Logan, takový typický geek, který je častokrát hodně vtipný.

Celá zápletka druhého dílu je hodně dobrá, vystavěná na podobném principu jako tomu bylo v knize první. Snyder se mi svou knihou naprosto trefila do vkusu a já si tak našla další oblíbenou autorku. Škoda jen, že neexistuje další díl série. I když takhle je to lepší, protože si toho hrdinové užili až až. Teď by mohli mít konečně klid.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..