Crossed

originální cover

Autor: Ally Condie

Originální název: Crossed
Knižní série: Matched
Díl: druhý

Žánr: sci-fi, dystopie

Anotace na Goodreads: Při hledání budoucnosti, která ani nemusí existovat díky rozhodnutí, s kým ji chce sdílet, se Cassia dostává do Vnějších Provincií, ve snaze najít Kye. Toho Společnost odvedla vstříc jisté smrti. Jenže Cassia zjistí, že se mu podařilo uprchnout a že po sobě zanechal pár stop.

Cassiino pátrání ji dovádí k otázce o tom, co jí je drahé, když spatří záblesky odlišného života za hranicí. Ale když se Cassia přiblíží rozuzlení a jistotě své budoucnosti s Kyem, pozvání od rebelů, nečekaná zrada a překvapiva návštěva Xandera – který může mít klíč k povstání a stejně tak i k jejímu srdci – změní zase celou hru. Na hranici Společnosti není vůbec nic jisté. Tady se kříží všechny cesty, ať už jsou sebepokroucenější.

Nakladatel: Dutton Juvenile (EN), Knižní klub (CZ)
Počest stran: 384 (EN)
Vazba: Vázaná i brožovaná (EN), Vázaná (CZ)
Vydání v USA: 1.11.2011
Vydání v ČR: říjen 2012

Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize

Datum četby: 2 dny, listopad 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No pěkně…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Na Crossed jsem se hodě těšila, protože se mi předchozí díl – Matched – opravdu moc líbil. Co líbil, byla jsem z něja naprosto nadšená. Nejspíš i proto jsem se bála toho, aby bylo pokračování alespoň stejně dobré. Četla jsem hodně zklamaných recenzí. Ale víte co? Crossed je mnohem lepší. A to je co říct, protože už Matched si ode mě vysloužilo plných 5 hvězdiček.

Příběh je tentokráte vyprávěný z pohledů obou hlavních hrdinů, za což jsem moc vděčná, protože se tak konečně dostaneme do hlavy i Kyovi. A ti, kteří u prvního dílu pochybovali – jak o něm tak o jeho chování – snad konečně pochopí jeho jednání. Zatímco je Ky v jedné z okolních provincií, kde v podstatě hraje jenom terč pro nepřátele, se Cassia snaží najít způsob, jak Kye nalézt. Děj se neodehrává bezprostředně po skončení prvního dílu, ale všechen ten čas od jejich odloučení je nám naservírován úplně přirozeně. A my pak jenom sledujeme jejich cesty a doufáme, že se brzo zase zkříží.

Ze začátku mě kniha moc nechytnula, stejně jako tomu bylo u Matched, ale čím víc jsem se dostávala dál, tím víc se mi to vrývalo pod kůži. Série Matched je psaná přesně takovým stylem, který mi naprosto sedí. Někomu se vývoj událostí může zdát pomalý, mně naopak přišel pořádně promyšlený. Uznávám, že místy jsem nevěděla, jestli momentálně mluví Cassia nebo Ky, ale to zase tolik nevadí.

Konečně se po kousíčcích dozvídáme, co se kdysi stalo, co následovalo a co se možná děje teď. Ale přesto vlastně tak úplně nevíme, kdo je tady dobrý a kdo špatný. Ať už se jedná o Společnost nebo o samotné lidi. A tohle jsem si na knize nejspíš užívala ze všeho nejvíc. Ky i Cassia hodně uvažují. Opravdu hodně. Myslí na minulost, přítomnost i budoucnost. Oba dva si kladou zcela logické otázky, pochybují o sobě, i o tom druhém… a stejně tak i o lidech okolo sebe. Komu můžete věřit? Co je správné? Co je pravda a co lež?

Takové knihy mám já osobně moc ráda, protože knihu jen tak nečtu, ale taky u ní hodně přemýšlím. Snažím se ze slov básní vydedukovat, jaký příběh se za nimi skrývá. Ne všem to ale sedne a spíš je to nudí, než aby je to ponoukalo k rozebírání toho i tamtoho. To mně ale ne. Já jsem si každou větu maximálně užívala a hledala pojítka, která by mi řekla, co se vlastně děje.

Crossed je v tomhle směru úplně odlišné od Matched. V Matched Cassia otevírala oči skutečnosti, pomalu se probouzela z života, jaký vedla, co si myslela, že je správné. Učila se něco tvořit, zamilovala se a byla ochotná pro svou lásku i něco obětovat. A dělala to všechno mnohem, mnohem líp než Maddie v Awaken. Ky byl pro Cassiu tím, kdo jí otevřel oči a ukázal, že ne všechno je jenom černé nebo bílé, že existuje plno dalších věcí, o kterých neměla ani ponětí. Pro Kye byla Cassia nejspíš jediným světlým bodem v jeho životě. V Crossed se Cassia dozvídá mnohem víc o životě mimo Společnost, chce najít Kye a být prostě s ním, přesto si uvědomuje, co všechno svými činy může způsobit a snaží se ve všem najít rovnováhu. Ky se zase musí rozhodnout, co se svým životem udělá dál, jak moc pro něj Cassia znamená, co všechno už nechal za sebou a co ho čeká.

Líbí se mi, že Cassia i Ky jen tak nesedí se založenýma rukama a jednají. Líbí se mi, že v knize není přehršel postav a čtenář tak není zmatený. Všechny postavy jsou zajímavé a o každé chcete vědět víc. Přirozeně přicházejí a zase odcházejí. A celkově vás děj knihy udržuje neustále napjaté, protože čekáte, co se z toho všeho vyvrbí. Do toho všeho Ally nádherně zakomponovala ty správné romantické prvky. Já jsem si Kye zamilovala ještě víc a myslím si, že Cassia přesně ví, koho miluje a za toho se bude vždycky bít.

Mě kniha ničím nezklamala, mě spíš ještě víc překvapila. Mám ráda knihy, u kterých se snažíte vidět za samotný text, pochopit vlastně celkový smysl. Možná to až moc rozebírám – a že to nedělám u všech knih – ale tady mě to nadchnulo. Crossed je skvělá dystopická kniha a pokud bude třetí díl stejně tak skvělý, říkám vám na rovinu, že pokud bych se JÁ měla rozhodovat mezi dokolečka vyzdvihovanými Hunger Games a Matched, bez váhání se budu bít za Matched. Protože Matched a Crossed jsou mnohem víc promyšlené a hlavně rafinované.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Luce napsal:

    >no ale to sa neskutočne teším na január, kedy si knihu prečítam… my sme mali obe podobný názor na Matched, takže pevne dúfam, že sa mi Crossed bude páčiť rovnako ako tebe….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..