Divergent

originální cover

Autor: Veronica Roth

Originální název: Divergent
Knižní série: Divergent
Díl: první
Žánr: dystopie

Anotace na Goodreads: V dystopickém Chicagu je společnost rozdělena do 5 frakcí, každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti – Candor (poctivost), Abnegation (nesobeckost), Dauntless (odvážnost), Amity (mírumilovnost) a Erudite (inteligence). Ano, takový je svět Beatrice Prior. Ve stanovený den každého roku si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou – obojí mít nemůže. Takže si zvolí něco, co překvapí úplně všechny, včetně jí.

Během vysoce konkurenčního zahájení, které následuje, se Beatrice přejmenuje na Tris a snaží se zjistit, kdo je opravdu její přítel a kam do jejího nově zvoleného života vlastně zapadá románek s někdy fascinujícím a jindy vzteklým klukem. Jenže i Tris má tajemství. Takové, které se snaží udržet v tajnosti před ostatními, protože byla varována, že by mohlo znamenat smrt. Když ve své zdánlivě dokonalé společnosti odhalí narůstající konflikt, zjistí, že by její tajemství mohlo zachránit ty, které miluje… anebo ji zničit.

Nakladatel: Katherine Tegen Books (EN)
Počet stran: 487 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 3.5.2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Promo ke knize

Datum četby: 5 dnů, červen 2011,  v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Naprosto, výborná kniha!

Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Kolem této knihy se nadělal opravdu obrovský humbuk, objevovala se na každičkém knižním blogu, jedna nadšená recenze střídala druhou a já byla patřičně navnaděná. Tak moc, že jsem si knihu objednala a nemohla jsem se dočkat, až mi dorazí. A když konečně dorazila, začala jsem číst… A své koupě jsem rozhodně nelitovala! Je to jedna z nejlepších knih tohoto roku!

Svět se změnil. Po všech válkách se lidstvo shodlo na tom, že takhle už to dál nejde. Lidé se rozdělili do pěti frakcí. Beatrice je šestnáct let a celý život žije s rodiči a bratrem v Abnegation (nesobeckost), jenže cítí, že sem nepatří. Nedokáže se pro druhé „rozkrájet“ tak jako ostatní. Nechce být už tou šedou myškou, která se do zrcadla může podívat jen v určené dny. Pokukuje po úplně jiné frakci, po Dauntless (odvážnost). Ovšem cítí se špatně kvůli tomu, že by měla opustit rodiče a už se s nimi nemoci stýkat. Teď ji čeká výběr frakce, do níž bude patři po zbytek svého života a Beatrice se rozhoduje mezi rodiči a životem, jaký by chtěla vést.

Říkáte si, že příběh musí být jednoduchý a jasně daný? Tak to jste opravdu vedle. Možná čtenář vytuší, jakým směrem by se děj knihy mohl ubírat, ovšem co všechno se nakonec bude dít, to určitě netuší nikdo kromě samotné autorky. Klobouk dolů, Veronica opravdu psát umí. Většina čtenářů její knihu přirovnává k slavným Hunger Games, ale upřímně, která podobně laděná dystopie se k HG v poslední době nepřirovnává? Já osobně sama za sebe můžu říct, že mě první díl nové trilogie bavil mnohem, mnohem víc, než první díl Hunger Games.

Veronica píše přesně takovým stylem, který mi jako čtenáři naprosto sedí. Musím říct, že mi na knize nevadilo nic. A to u mě poravdu nebývá zvykem. Jen si myslím, že ten konec byl možná trošičku uspěchaný a že jej autorka mohla více rozvést. Ale zase v tomhle zkrácení mohl mít ruce editor.

Tris mám jako hlavní hrdinku moc ráda. Sedla mi hned od začátku a fandila jsem jí až do konce. Během knihy prošla vším možným a jako osoba určitě dospěla. Během čtení sledujete její postupnou proměnu a držíte jí palce až do poslední chvíle.

Four je přesně takový mužský hrdina, po kterém mé srdce šílí. Je správně tajemný, nebezpečný, chytrý a přitažlivý. Nevíte, co si o něm máte myslet a jakýkoliv jeho projev vám přivodí úsměv nebo se naopak mračíte a zkoumáte, co tím sleduje.

Oba dva hlavní protagonisté mi prostě skvěle hráli do not. Celkový příběh byl moc dobře promyšlený. Neustále jsem čekala, co se bude dít. Byla jsem napnutá jak struna a čekala jsem, co se bude dít a jak to všechno dopadne. Divergent je výborná kniha, která by vám rozhodně neměla uniknout. Mně se ohromně líbila, a proto jí dávám naprosto zasloužených 5 hvězdiček. Druhý díl ponese název Insurgent a dočkáme se jej příští rok.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Neliss "Nellie" Screamers napsal:

    >Súhlasím, Divergent zbožňujem.:)

  2. Strixy napsal:

    >Podle recenze ta kniha vypadá rozhodně zajímavě, a pokud se na pěje jen chvála, asi se po ní též poohlídnu

  3. Many napsal:

    Bude to mít pouze dva díly nebo více?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..