RC review: Vražedná pomsta

Autor: Suzanne Collins
Originální název knihy: Catching Fire
Český název knihy: Vražedná pomsta
Knižní série: Hunger Games (Hunger Games)
Díl: druhý
České datum vydání: 7.10.2010
Žánr: young adult, dystopie
Nakladatel: Fragment

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Bestseller

První díl Hunger Games se ve světě stal rychle knižním bestsellerem. A není se čemu divit. Suzanne vymyslela natolik zajímavý a poutavý příběh, který si brzy získal celou řadu fanoušků. Jedním z nich je i velice známý spisovatel Stephen King. Ten o knize tvrdí: „Je to znepokojivá, násilná, strhující kniha, která generuje téměř neustálé napětí. Nemohl jsem se od ní odtrhnout.“ Na druhou stranu však knihu velice kritizují rodiče. Nelíbí se jim přílišná krutost a násilí příběhu, v němž se navzájem zabíjejí děti a bojují o svůj vlastní život.

Na konci prvního dílu se Katniss a Peeta stali výherci Hladových her. Ovšem jejich společné vítězství se neobejde bez důsledků. Kapitol bere jejich trik s bobulemi jako akt vzpoury, za níž stojí Katniss. A ta se teď musí podvolit vůli Kapitolu, jinak bude zle.

Na programu jsou 75. Hladové hry, třetí Čtvrtohry, speciální hry, v nichž by měli Katniss s Peetou vystupovat jako trenéři splátců. Plán vypadá docela jednoduše. Proběhne turné vítězů po všech krajích Panemu a pak přijde další Sklizeň a další hry. Jenže ne všechno bude jednoduché, protože téma výročních her je velice, velice kruté.

Překlad

Český překlad knihy je stejně kvalitní jako překlad knihy první. Čtenář si už zvykne na vyprávění příběhu v přítomném čase i na počeštěná jména některých postav. Celkový překlad vůbec při čtení neruší a místy je velice trefný, až vtipný.

Postřehy a pocity

Člověk by si řekl, že svět knihy je už natolik zvrácený, že už nic zvrácenějšího nemůže být. Pak ale přijde další podpásovka, která vás donutí trochu poupravit si svůj prvotní názor.

Katniss od prvního dílu vyspěla jak psychicky, tak fyzicky. Pobyt v aréně z ní udělal tvrdší osobu, už když do arény vstupovala byla dospělejší a tvrdější než jiní. Začala více myslet sama za sebe a postavila se jiným, odhodlaná nenechat sebou smýkat ze strany na stranu. A i když se snažila hrát podle pravidel, moc jí to nešlo, protože se její povaha vždycky prodrala na povrch.

Peeta je stále mou nejoblíbenější postavou celé série. Líbí se mi na něm úplně všechno a v druhém díle jsem si ho snad oblíbila ještě víc – pokud to vůbec bylo ještě možné. Haymitch je stále stejný, jakého ho známe. V druhém díle se toho o něm a o jeho vlastních hrách více dozvíme. Pochopíme, proč se z něj nakonec stal opilec a povaleč. V alkoholu se snaží utopit ne zrovna milé vzpomínky – nejen na hry, ale i na život po hrách. Haymitch je opravdu hodně chytrý a vykutálený. Za ta léta se v tomhle zvráceném světě dokáže orientovat a vy do poslední chvíle nevíte, co udělá a co tím, sleduje. Hurikán v tomto díle dostává výrazně větší prostor. A spolu s tím mi i více brnká na nervy.

Další postavy jsou také zajímavé. A zase jich je tolik, že se v nich čtenář může místy opravdu ztratit. Konečně se setkáváme s prezidentem Snowem, který Katniss vyhrožuje, aby dělala to, co po ní chce. Trochu větší prostor zde dostane matka Katniss i s Prim. Setkáme se s Plutarchem, novým tvůrcem her, protože toho posledního zabili kvůli výsledku her. Oblíbený Cinna začne revoltovat taky a pak na to bohužel i dojede, což je opravdová škoda. Setkáváme se i s dalšími vítěznými splátci z jiných krajů. Za zmínku rozhodně stojí Finnick, který si toho chudák taky užil více než dost a kterého jsem si vážně oblíbila.

Hodnocení

Musím říct, že se mi druhý díl líbil mnohem víc než ten předchozí. Celkově mi i přišel vyspělejší, bez větších mezer, napínavější a pokud to vůbec šlo, ještě krutější. Pravda, pořád jsem se nějak nepopasovala s Katniss, ale musím říct, že jsem jí začala být mnohem příznivěji nakloněna.

Knihu vám všem rozhodně doporučuji, protože jde o skvělý zážitek. Ještě dlouho po dočtení knihy budete nad jejím příběhem přemýšlet a rozebírat různé momenty. Knize dávám celkově 5 hvězdiček, protože je rozhodně z celé série nejlepší.

Knihu Hunger Games – Vražedná pomsta si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..