RC review: Tweety s city

Autor: Elizabeth Rudnick
České datum vydání: 15.2.2012
Žánr: dívčí román
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Claire nemůže uvěřit, že si ji na Twitteru našel její vysněný kluk. Myslela si, že si jí nikdy ani nevšimne, ale jak se zdá, rozumí jí líp než kdokoliv jiný. Twittersmír je ale záhadné místo, kde se občas přátelé chovají jinak než v reálném světě. A aby toho nebylo málo, Claire si uvědomí, že je zamilovaná do úplně posledního kluka, který kdy připadal v úvahu…

Originální romantika

Elizabeth Rudnick pracuje v Disney Press v New Yorku jako editorka knih vzniklých na základě oblíbených Disneyho filmů či seriálů jako jsou například Piráti z Karibiku, či Princ z Persie. Když zrovna nepracuje, sedává velice ráda u televize a společnost jí dělává její pes jménem Jack Dyson.

Nápad na knihu dostala díky randění a jedné věci, kterou o ní její přítel prohlásil. Pak myšlenka potkala myšlenku a pomaličku se začínal vynořovat celý koncept knihy.

 

Fakta a fikce

Claire je klasická nesmělá holka, která je snad už do školky zabouchnutá do jednoho kluka. Ten si jí ovšem nevšímá, a tak si své city vylívá u své nejlepší kamarádky Lottie. Ta s opačným pohlavím rozhodně problém nemá, ovšem nemůže tak nějak narazit na toho pravého, s nímž by vydržela déle než měsíc.

Do Claire je ale tajně a dlouho zamilovaný její kamarád Will. Častokrát je jeho rameno tím, na kterém Calire pláče a touží po nedosažitelném a ve-všem-snad-úžasném Jackovi. Čtveřici kamarádů uzavírá sarkastický, nerdovský a přátelský Bennet. Snaží se být podporou Willovi i Claire, ale s Lottie si věčně vjíždějí do vlasů. Jenže pak se stane něco, co jim všem o něco změní život… jeden tweet.

Překlad

Originál knihy jsem nečetla, ale dokážu si ho docela dobře představit. Jelikož je kniha psaná formou tweetů, blogových zápisků a jiných útržků, čte se velice lehce. Český překlad je přesně takový, jaký má být. Za mě určitě oba palce nahoru, protože jsem se při čtení vážně bavila. Kniha je psána hovorově, jsou v ní moderní výrazy dospívajících a nijak člověka při četbě neruší.

Velice mě také pobavilo takové menší upozornění napsané nahoře na první straně těsně před začátkem samotné knihy – Testováno na dětech ze ZŠ Deblín a pod tím jsou uvedená jména. Dokonce tomu testování věřím, protože na některé výrazivo by snad překladatelka sama nepřišla. I když i to je možné. Je to svižné, je to vtipné a je to prostě moc fajn. Už mě dlouho takový překlad nepotěšil.

Postřehy a pocity

Od téhle knihy jsem toho moc neočekávala. Vlastně je to kniha, kterou bych si sama nejspíš ani nekoupila, protože mě nijak výrazně neupoutala. To by ovšem byla chyba, jelikož bych se tak ochudila o velice příjemné počteníčko, které zblajznete za jeden den, ani nevíte jak. Postavy jsou sympatické, někdy lehce přitroublé, možná praštěné, naivní, někdo by mohl říct že i nereálné, ale já si to nemyslím.

Několikrát jsem si při čtení přidala jako pořádný nerd, protože jsem chápala všechno, o čem postavy mluvily. Ať už to byly kapely, televizní pořady, slavné osobnosti, televizní seriály (jako například Star Trek, Battlestar Galactica…), nebo jen připomínky na to a tamto. Připadalo mi, jako by se mezi sebou bavili mí kamarádi.

Hodnocení

Kniha je skvělá. Bavila jsem se od začátku do konce. Možná se sem tam objevilo hluché místo, některé konverzace na Twitteru působily až moc dlouze, ale proč ne. U nás tahle sociální služba ještě tolik nežije jako v zahraničí. Navíc je kniha sama o sobě vzhledově hodně vydařená. Tajné tweety jsou barevně odlišené, pozadí stránek vážně jako prostředí Twitteru vypadá, stejně tak je věrohodný blog Žvanila (a ten má výborné postřehy), dokonce i poradna Claire (ta dokonce existuje i reálně).

Dějově jde sice o klasický příběh, který je ale originálně vyprávěn. Navíc budete Willovi s Claire fandit až do konce a čekat, jak to s nimi vlastně vůbec dopadne. Elizabeth se nechala slyšet, že by ráda napsala ještě nějaká pokračování, abychom věděli, co se dělo pak. Takže nezbývá jen čekat. Knize dávám zasloužené 4 hvězdičky.

Tweety s city si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. VeEee napsal:

    Tuhle knihu jsem vyhrála u Nikki Finn (ještě jednou díkees :)) a jsem na to hodně zvědavá, stejně jako ty, bych si to sama od sebe asi nekoupila. Uvidíme, jaké to bude :))
    VeEee recently posted..Kerstin Gier – Rudá jako rubín (RC review)My Profile

  2. Hráblík napsal:

    Tuhle knížku jsem už četla 🙂 a musím říct, že jsem jí taky moc nedávala, ale tweety se prostě četly samy 🙂

  3. Petik napsal:

    Vypadá to dobře, dlouho už jsem „oddechovej románek“ nečetla a mám na něho úplně náladu. Zase si potřebuju přečíst něco bez nadpřirozených postav a smrti…

  4. Lucia napsal:

    Och twitter.. Sama z vlastnej skúsenosti viem, ako dobre sa čítajú tweety kamarátov alebo známych osobností – a koľko času človek na twitteri strávi bez toho, aby dajako extra veľa tweetoval :’D
    Počula som už o dákom hercovi, ktorý chce vydať knihu svojich tweetov, aj o účte, na ktorom prebiehajú boje z druhej svetovej vojny vďaka tweetom – originálny nápad, ako naučiť študentov učivo :’D. Ale o tweetovacom románe som ešte napočula, ale už teraz viem, že si naň posvietim :‘)

  5. *T* napsal:

    Tuto knížku mám objednanou a někdy tenhle týden by mi měla dorazit domů 🙂 Opravdu se na ní těším a jinak pěkná recenze :))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..