>Velikost L: Pár kil navíc nikoho nezabije

>

český cover

Autor: Meg Cabot

Český název: Velikost L: Pár kil navíc nikoho nezabije
Originální název: Size 12 Is Not Fat
Knižní série: Heather Wells Mysteries
Díl: první
Žánr: román pro ženy, detektivka
Věková hranice: 18+ (kniha je určena spíše staršímu publiku, sexuální scény)

Česká anotace: Heather Wellsová válí! Tady přinejmenším ještě před nedávnem válela. To bylo ovšem předtím, než se musela vzdát života popové hvězdy a přibrala tak, že teď nosí šaty o jednu či dvě konfekční velikosti větší – a než přišla o přítele, o smlouvu s nahrávací společností a o celoživotní úspory (její máti totiž sebrala peníze a zmizela s nimi do Argentiny).

Teď jsou slavné dny plné nekonečného vystupování po nákupních střediscích už minulostí a Heather je naprosto spokojená s tím, že teď chodí v šatech velikosti L (což je velikost, jakou nosí většina Američanek!), i se svou novou prací, místem zástupkyně vedoucí koleje jedné z nejprestižnějších univerzit v New Yorku. Jednoho dne je však na dně jedné z výtahových šachet v budově koleje nalezena mrtvá studentka. Policie i vedení školy má zájem celou záležitost smést ze stolu jako obyčejnou nehodu, jako tragický důsledek mladické nerozvážnosti. 

Jenže Heather děvčata kolem osmnácti zná o něco lépe… a ví, že se jen tak pro zábavu na střeše výtahu rozhodně neprojíždějí. Nikdo jí ale nevěří – ani policie, ani její kolegové a ani soukromý detektiv, kterému patří dům, v němž Heather bydlí – a nepřesvědčí je ani to, že se za pár dní najde další mrtvá studentka, a okolnosti její smrti jsou stejně všední a zároveň zlověstné, jako tomu bylo u předešlé oběti.

A tak se Heather rozhodne, že je čas přibrat si ještě další povolání: stane se z ní odvážný detektiv v sukních! Její nová práce s sebou ovšem nese pramálo výhod, žádné nadšeně jásající davy a taky spoustu povinností, z nichž některé můžou být i smrtelné. Zdá se, že nic nedokáže rozběsnit vraha víc než bývalá popová hvězda mírně plnoštíhlé postavy, která strká nos, kam nemá… 

Nakladatel: BB/art
Počet stran: 318
Vazba: Vázaná

ISBN: 978-80-7381-057-3
Vydání v USA: 1.1.2006
Vydání v ČR: srpen 2007

Moje hodnocení:

Moje hodnocení originální obálky:

Moje hodnocení české obálky:

Datum četby: dávno, rok 2007, těsně po vydání, v češtině… je to Meg Cabot! jasně, že jsem knihu musela mít

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Cooper… yummy…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):

Pamatuju si, když tahle kniha u nás vyšla poprvé. Vždycky jsem četla spíš YA knihy z pera Meg a o knihy pro dospělé publikum jsem se moc nezajímala. Ale když šlo o Meg, musela jsem knihu mít.

Heather bývala kdysi hodně slavná. Všechny náctileté ji obdivovaly, její plakáty visely v nejednom dívčím pokojíčku, její hudba se prodávala ve velkém, byla zamilovaná do syna jejího producenta. Měla všechno, co si jen holka může přát. Byla hvězda. Jenže měla takový hloupý nápad. Nechtěla už stále dokolečka zpívat bezduché písničky o tom, jak je život super a jak chodit s klukama je to nejlepší… 

Chtěla zpívat své vlastní písně. To se bohužel nelíbilo jejímu producentovi. A tak její dobře našlápnutá kariéra šla hezky ke dnu. Stejně tak její milostný život, když načapala svého snoubence, jak si to rozdává s jinou pop hvězdičkou. Její matka jí okradla o všechny peníze a utekla se svým milencem a její otec sedí ve vězení za daňové úniky. Heather zůstala na všechno sama.

Ale dokázala se vzchopit a našla si práci na New York College, kde pracuje jako asistentka vedoucí koleje Fischer Hall a mimo jiné strká nos do věcí, do kterých jí nic není. Po té, co na koleji dojde k úmrtí jedné studentky, začne pátrat po tom, co se jí vlastně stalo. Nevěří, že šlo pouze o nešťastnou náhodu. Začne se plést do věcí policie, což není zrovna po chuti i jejímu novému domácímu, Cooperovi. 

Cooper je bratr jejího bývalého snoubence, který je soukromé očko a který nabídl Heather střechu nad hlavou, když se jí život celý sesypal. Je hodný, je chytrý a je zatraceně sexy. A Heather je do něj nejspíš zamilovaná…

Musím říct, že tuhle knihu dooručuju všem fanouškům Meg, milovnicím detektivních příběhů a pořádného babského pohledu na svět. Kniha mě vážně bavila. Meg mi svým stylem psaní prostě sedí. U jejích příběhů se vždycky bavím, někdy možná méně, jindy více, přesto se bavím. Heather budete mít rádi. Její pohled na svět se mi hodně líbil. Nejlepší na ní je nejspíš její posedlost tím, jakou velikost oblečení nosí a že by nejspíš měla zhubnout, jinak si nikdy nenajde pořádného, normálního chlapa. Nelamentuje nad svou váhou stejně jako to dělají ostatní. Ona to vždycky tak dobře vypíchne. 

Proč dávám knize 4 hvězdičky? Protože mě tam nějaké věci trochu štvaly… ale celkově jde o velmi podařenou zábavnou knihu, kterou zhltnete za chvíli a budete chtít vědět, kdo je vrah a proč. Meg po jistou dobu svého života taky pracovala na NYC, takže základ příběhu je postaven na jejích zkušenostech. Pokud hledáte něco svižného, záhadného a zábavného, sáhněte po Velikosti L.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Evk napsal:

    >Dnes jsem dočetla a musím souhlasit se vším ve tvé recenzi. Také bych knize dala 4 hvězdičky – prostě skvělé čtení. Akorát mi to trochu připomínalo serii Mediátor, Cabotová používá podobné příběhové schéma (pozor, spiler) a tak nějak je jasné, že definitivně získá Heather Coopra až v posledním díle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..