Hypotéza lásky

Autor: Ali Hazelwood
Originální název: The Love Hypothesis
Český název: Hypotéza lásky
Žánr: new adult, romance, humor, erotika
Věková hranice: 18+
Hodnocení: 4 hvězdičky

Olive je doktorandka na Stanfordu. Na trvalé romantické vztahy příliš nevěří, zato její nejlepší kamarádka ano. Takže pokud ji chce přesvědčit, že s někým randí a její milostný život nabral správný směr, musí na to jít chytře. Vědci totiž potřebují důkazy.

Proto Olive, jako každá jiná sebevědomá bioložka, zpanikaří a políbí prvního muže, na kterého narazí – Adama Carlsena. Mladý, v oboru uznávaný profesor má pověst přísného školitele. Byl tak jejich polibek největší chybou, kterou Olive v životě udělala, nebo se tohle setkání může vyvinout v něco víc?

Nakladatel: Berkley Books (EN), Ikar (CZ)
Počet stran: 352 (EN), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 14.9.2021
Vydání v ČR: 9.2.2023

Datum četby: 3 dny, březen 2023, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Ta postelová scéna byla těžce ujetá.

Oficiální stránky knihy
Oficiální web autora

Můj názor: Přiznám se, že jsem se téhle knize dlouho vyhýbala. Možná proto, že na mě až moc často vyskakovala, možná proto, že se mi nelíbí ta propagace se „senzací TikToku“, možná proto, že mi hlavní zápletka nepřišla ničím extra originálním… Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jenom zkusím.

Ačkoliv se mi kniha četla poměrně lehce a rozhodně oceňuju krátké úvodní hypotézy na začátku každé kapitoly, dějově bohužel nedostáváme nic, co by tu už dříve nebylo. A mám neodkladný pocit, že jsem podobný příběh četla už několikrát, přitom tato verze mi občas přišla děsně „cringey“.

Hlavní hrdinka byla sice sympatická, vtipná a občas byste řekli i zbytečně naivní, ale abych se přiznala, v některých chvílích mi přišla vyloženě tupá. A to je co říct, když si uvědomíte, že by mělo jít o „příběh ze světa STEM“, což by asi mělo přinášet určitou „kvalitu a chytrost“. Škoda jen, že jsem si slovo STEM musela vygooglit, abych vůbec pochopila, co tím autorka myslí, i když mi to z kontextu docela došlo.

O hlavním hrdinovi všude píšou, že je to jakási knižní verze Kylo Rena ze Star Wars. No nevím, asi jsem viděla jiné Star Wars. Mně spíš hlavní hrdina připomínal pana Darcyho, jak z verze Pýchy a předsudku, tak z Bridget Jones… chvílemi byl jako přes kopírák. Romance je pěkná, ale víte, co čekat. Teda až na tu postelovou scénu. To byl teda úlet i na mě. Tohle nebylo ani trochu sexy. Normálně mi bylo trapně i za tu autorku a ne jen za postavy.

Celkově jde o milou romanci, která se pěkně čte, ale nepřináší nic výrazně nového. Kniha se mi líbila a těšila jsem se, co se dozvím na dalších stránkách. Je ale na všem vidět jistá kostrbatost a například nekonečné popisy toho, jak je vlastně Adam vysoký a celkově velký chlap ve mně spíš zanechala pachuť a pociz, že musí být Olive snad liliput nebo co.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..