RC review: Delirium

Autor: Lauren Oliver
České datum vydání: 7.11.2012
Knižní série: Delirium
Díl: první
Žánr: dystopie
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Láska je nákaza, príčina vážnej choroby, ktorou sa nesmieme nakaziť. Lena, hlavná hrdinka úvodnej časti trilógie s názvom Delírium, si užíva „posledné“ leto pred svojimi osemnástymi narodeninami. To by nebolo nič neobvyklé, avšak pre ňu to znamená zásadnú zmenu. Deň, kedy podstúpi zákrok, ktorý ju má uchrániť pred nakazením deliria amor nervosou – tá znemožňuje jasne myslieť a oslabuje schopnosť robiť správne úsudky. Presne určená budúcnosť, manžel, práca – nalinkovaný život bez bolesti, na ktorý sa roky predtým tešila. No len dovtedy, kým nestretne Alexa. Ten otočí jej život naruby a Lena si uvedomí, že všetko, čo ju doposiaľ obklopovalo, bolo len dômyselnou spleťou lží…

Když je láska nemoc

Už jste někdy zažili to pomatení mysli, kdy nemůžete jíst, spát, mluvit, protože pořád myslíte jenom na ni – nebo na něj? Říkáte si, co asi teď dělá, jestli na vás myslí a co si o vás vůbec myslí… kdy se zase uvidíte, jak nejlépe udělat dojem a jak se proboha naprosto neztrapnit. Láska. Jedodnuché slůvko, které většině z nás připomene něco hezkého, možná mírně smutného. Pro jiné je tohle jediné slovo synonymem hrůzy a bolesti. A proto ji musí zastavit. Nejlépe naprosto zničit.

Fakta a fikce

Lena Haloway si nepřeje nic víc, než být konečně vyléčená. Nemít starost o to, že ji navštíví amor deliria a postupně ji zabije. Viděla, co nemoc udělala s její sestrou a pamatuje si, jak nešťastně dopadla její matka. Ani náhodou nechce prožít něco stejně příšerného. Chce spokojený, klidný život s jedním z partnerů, který je pro ni a její budoucnost nejvhodnější.

Jenže pak se setká s Alexem a i když si myslí, že je před nemocí v bezpečí, začne se jí pomalu vkrádat do života. Spolu s novým citem přichází i jiné chápání a vnímání světa okolo sebe. Lena kousek po kousku zjišťuje, že to, co vždycky považovala za správné, je možná ve skutečnosti naprostým opakem. Začíná pochybovat, jestli by neměla svůj životní cíl změnit. Pokud se jí to ovšem podaří.

Překlad

Knihu jsem kdysi dávno přečetla v originálním znění a byla jsem zvědavá, jestli překlad dodržel ten správný styl vyprávění. Musím říct, že ano. Jako bych knihu četla poprvé a autorka mi sama předčítala. Nejsem si vědoma žádných výrazných chyb, i když tu a tam jsem tuším narazila na přepis. Jako pozitivum vnímám i hezké přeložení jednotlivých úryvků, citátů a písní na každém začátku kapitoly.

Postřehy a pocity

Delirium bylo svého času velice očekávanou knihou. Ještě teď si pamatuju, jak natěšená jsem sama byla, když jsem si knihu předobjednávala, abych ji mohla číst mezi prvními. Stejně tak si vybavuju své zklamání z toho, že mi kniha nenabídla to, co jsem si přála. Možná jsem toho od ní chtěla až moc – možná ne.

Každý čtenář se musí připravit na velice dlouhé popisy okolí a docela nudnou hlavní hrdinku, která vám časem může lézt na nervy. Daleko zajímavější postavou je Hana, která bohužel nedostává tolik prostoru a ke konci, jako by se z ní stala jiná osoba, protože se to tak autorce prostě hodilo. Nejlepší postavou celého prvního dílu trilogie se tak stává uhrančivý a nebezpečný Alex. Toho si každý snad musí zamilovat.

Hodnocení

Příběh stojí i padá na poměrně nelogické zápletce. Ta může u některých čtenářů vzbudit ohromné zaujetí a šok, u jiných spíš nechápavé kroucení hlavou a lamentování nad tím, že to někdo vůbec může brát vážně – nedej bože na tom postavit celou knihu. Nejhezčí a zároveň nejsmutnější moment se odehraje na konci knihy a čtenáře tak zanechá s pořádnou dírou v srdci. Autorka si se všemi neuvěřitelně hraje. Nevíte tak, co vás potká na další stránce a jaký dopad to na vás bude mít.

Lauren přišla se zvláštním dystopickým pojetím budoucnosti, které v prvním díle teprve představilo základy světa. Pokud ovšem hledáte něco, co vás zvedne ze židle, možná byste se měli poohlédnout jinde. První díl série tak dostává 3 hvězdičky a šanci, si svou reputaci zlepšit v pokračování. Teď když už Lena ví pravdu, bude zajímavé sledovat její cestu životem.

Delirium si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutou ARC této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Nikki Finn napsal:

    Myslela jsem, že od tebe bude mít 3 * :)) a je pravda, že i mě přišla Hana zajímavější 🙂 myslím, že jsem knize dala nakonec hvězdiček pět, s odstupem času bych nejspíš jednu ubrala, ale v tom momentě tehdy mne naprosto pohltil závěr knihy a bylo vymalováno 🙂
    Nikki Finn recently posted..Barvy knihMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..