RC review: Zápas o osud lidstva

Autor: Christy Raedeke
České datum vydání: 21.8.2012
Knižní série: Mayské proroctví
Díl: první
Žánr: mytologie, zvláštní schopnosti
Nakladatel: FRAGMENT

Česká anotace: Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?

Cestovatelka tělěm i duší

Christy Raedeke je spisovatelka se slabostí pro cestování. Její láska k mystičnu a starověkému učení ji dovedly do Himalájí, k plavbě po Ganze, návštěvě evropských katedrál či studiu feng-šuej v Kuala Lumpur. Pobývala mezi mnichy v klášteře v horách Sierra Nevada a pátrala po šamanismu v mayských troskách Yucatanu a Chiapas. Halloween trávila ve skotském hradě ze 16. století, prozkoumala divočinu Britské Kolumbie, stála na vrcholku Jungfrau ve Švýcarsku či prozkoumávala Diovu jeskyni na Krétě.

Nenechala si ujít katamkomby Paříže ani Říma, surfovala v Libyjském moři a své oblíbené trepky si nechala rozpustit v lávových polích vulkánu Mauna Loa. V současnosti svých divokostí zanechala a žije s manželem a dětmi v Oregonu. Raedeke obržela cenu Holmes Fellowship for Young Reader’s Literature, kterou uděluje Oregon Literary Arts.

Fakta a fikce

Šestnáctiletá Caity se spolu s rodiči přesune ze San Franciska do Skotska, aby jim pomohla naplnit jejich sen zřídit si v hradě takový malý hotýlek. Ne, že by touhle vidinou byla zrovna dvakrát nadšená. Pobyt jí ovšem začne zpříjemňovat opička, kterou pojmenuje Pan Papírek a to proto, že se dokáže dorozumívat pomocí skládání origami. Ačkoliv to zní hodně fantaskně, je to pravda.

Jako by samotné stěhování a změna prostředí nestačilo, Caity ve svém pokoji objeví tajnou chodbu pokrytou podivnými vyřezanými ornamenty. Samozřejmě je zvědavá, co znaky znamenají a tak se zeptá rodičů. Žádá o pomoc svou kamarádku ze San Franciska, jejíž dědeček pracuje na univerzitě a hlavně zná ty správné lidi. Netuší, jaký koloběh tajností a nebezpečí svým dotazem vyvolá.

Překlad

Abych pravdu řekla, nevybavím si, že by mě něco v samotné podobě či stavbě textu zarazilo. Nejspíš jsem ani tolik překlad nesledovala, protože jsem byla celá pomatená z toho, co se vlastně v knize odehrává.

Postřehy a pocity

Takhle překombinovanou knihu jsem už vážně dlouho nečetla. Vlastně jsem očekávala něco naprosto jiného, než jsem nakonec dostala. Mayskou cilivizaci a všechna její zákoutí i záhady mám moc ráda. No řekněte sami, není na téhle primitivní, přesto ohromně vyspělé zaniklé, civilizaci něco zajímavého? A neříkám to jen proto, že jsem fanouškem Indiana Jonese a vždycky jsem tak trochu chtěla být slavným archeologem, co zažívá jedno dobrodružství za druhým.

Samotná hrdinka mi byla sympatická jen při prvních kapitolách. Později to s ní i s celým příběhem šlo pěkně z kopce. Její tajná touha po klukovi od vedle byla docela roztomilá, ale časem mi lezla na nervy. Na přechytralou opici jsem začala být alergická a při jakékoliv zmínce o Panu Papírkovi jsem jen otráveně protáčela oči. A to nemluvím o jiných podivných postavách, které měly tendenci objevit se vždy, když se to autorce hodilo.

Hodnocení

Kniha pro mě byla docela zklamáním. Postavy pomalu nebyly ničím zajímavé a hrály jen podivnou autorčinu hru jako skupina pešáků pohybující se po šachovnici. Chvílemi jsem ani nevěděla, o čem se v té knize píše a samotné vysvětlení zápletky bylo naprosto ujeté. Nehledě na to, že zpětně celá kniha dávala pramalý smysl, takřka žádný.

Příběh byl tak napráskaný událostmi i postavami, že jsem se při čtení opravdu ztrácela a samotná zápletka mi tak nějak utíkala mezi prsty. Knihu bych spíše doporučila mladším ročníkům, které dozajista uchvátí vycvičená opička i to, jakou roli hraje hlavní hrdinka v záchraně celého lidstva. A také těm, co dokážou s příběhem držet tempo. Za mě tedy 2 hvězdičky.

Mayské proroctví si můžete objednat na stránce nakladatelství FRAGMENT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FRAGMENT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. VeEee napsal:

    Tohle byla děsivá kniha 😀 ještě teď z ní mám strach 😀 hlavně z otřesné hlavní hrdinky 😀 a PP byl občas taky dost strašidelnej 😀
    VeEee recently posted..Veronica Roth – Rezistence (RC review)My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..