Muka

český cover

Autor: Lauren Kate
Český název: Muka
Slovenský název: Súženie

Originální název: Torment
Knižní série: Fallen
Díl: druhý
Žánr: fantasy, padlí andělé, Nephilim, Outcast (vyvrženci)
Anotace na Goodreads: Peklo na Zemi. To je pro Luce čas, kdy je vzdálená od svého andělského přítele, Daniela.
Trvalo jim věčnost najít jeden druhého a teď to byl on, kdo jí řekl, že musí jít pryč. Dost dlouho na to, aby mohl lovit Vyvržence (Outcast) – nesmrtelní, kteří chtějí Luce zabít.
Daniel Luce schová ve Shoreline, škole na skalnatém pobřeží Kalifornie s neobvykle nadanými studenty – Nephilim, děti či pokrevní příbuzní vzniklí ze spojení padlých andělů a lidí.
Ve Shoreline se Luce dozví, co Stíny jsou a jak je může použít jako okna ukazující její předchozí životy. Čím více se Luce učí, tím více se dozvídá, že Daniel jí neřekl tak úplně všechno. Něco skrývá – něco nebezpečného.
Co když Danielova verze minulosti není až tak pravdivá? Co když je Luce předurčena být s někým jiným?
Druhý román v návykové sérii Fallen… kde láska nikdy neumírá.
Nakladatel: Delacorte Books (EN)
Počet stran: 452 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 28.8. 2010
Vydání v ČR: říjen 2011

Moje hodnocení:
Moje hodnocení obálky:
Promo video ke knize

Datum četby: listopad 2010, opět přečteno v angličtině, cca 4 dny… protože mě pořád někdo nebo něco vyrušovalo od čtení 😀

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: OMG!!!


Oficiální stránky knih UK
Oficiální stránky knih Austrálie
Oficiální stránky autora

Oficiální blog autora

Můj názor (obsahuje spoilery):

Luce se ještě ani pořádně nestačila vzpamatovat z událostí, které se staly na Sword & Cross a už se stěhuje někam úplně jinam, aniž by dala vědět rodičům, nejlepší kamarádce Callie a aniž by pořádně věděla kam. Jediné, co jí neustále Daniel opakuje, je, že v Shoreline bude v bezpečí. Jenže v bezpečí před čím?

Na světě nejsou jen dobří a špatní padlí andělé. Svět není striktně rozdělen na bílou a černou. Existují tu i jiné barvy, strany… Tak například taková šedá. Těžko říct, kam vůbec její následovníci, tzv. Vyvrženci (Outcast) vlastně patří. Vypadá to spíš tak, že si hrabou na vlastním písečku. Ani dobří, ani zlí. Ale existuje vůbec něco jako dobro a zlo? Nebe a Peklo? Co když je hranice mezi těmito protiklady tak tenká, že se už ani nedá určit kde začíná nebo končí? A co když rozhodnutí jediné osoby může změnit osud celého světa?

Luce je zatažena do světa Nephilim, potomků spojení padlých andělů a lidí. Musí se vypořádat s tím, že všichni okolo ví o její minulosti mnohem víc než ona sama. A že je vůbec považována za jednu z významných historických postav. Spolu s Danielem, Camem a ostatními padlými anděly na obou stranách barikády. Ale Luce se mezi všemi dětmi Nephilim, kteří po svých rodičích zdědili nějaké to nadpozemské nadání, cítí nesvá. Kromě toho, že je slavná, že ji miluje Daniel a že je evidentně nějak moc důležitá, je totiž úplně obyčejný člověk.

Stále se trápí myšlenkami na mrtvou kamarádku Penn, kterou nechala pohřbenou na Sword & Cross. Trápí se tím, že nemůže být s Danielem. Trápí se tíhou nevědomosti. Nepamatuje si ze svých minulých životů vůbec nic. A přitom by tak moc chtěla nakouknout pod roušku tajemství, ve kterém ji neustále udržuje Daniel. Proč vůbec? Co se Luce nesmí dozvědět? Je pravda, že by ji to mohlo předčasně zabít? Nebo snad Danielova pravda není vůbec tak pravdivá, jak si všichni – i ona – myslí?

Ach pane jo… Knížku jsem četla nezvykle dlouho (tedy na mě a na mé „čtecí nasazení“). Na jednu stranu mě od čtení pořád něco odvádělo a na stranu druhou jsem měla velké obavy, aby druhý díl nebyl jen takovým planým pokračováním toho, z čeho jsem byla předtím nadšená. Nechtěla jsem, aby mě druhý díl nepříjemně překvapil, protože například u Crescenda jsem byla nadšená zatímco z Hush, Hush zklamaná. Měla jsem prostě strach. A to je nejspíš hlavní důvod toho, proč jsem první kapitoly četla tak trochu s nechutí. A čím více jsem četla dál, tím více jsem byla ze směru, jakým se kniha ubírala, zklamaná.

Byla jsem zklamaná z toho, že se musí Luce s Danielem oddělit, když se teprve shledali. Byla jsem zklamaná z toho, že se Luce neustále utápí ve svých myšlenkách na smrt Penn. Byla jsem zklamaná z toho, že se Luce najednou stala na nové škole strašně oblíbenou a slavnou, když na minulé škole byla prostě jen jedna z mnoha. Byla jsem zklamaná z toho, že se s Danielem nemůžou nějak víc vídat, abych si užila více romantických chvilek. A byla jsem zklamaná z toho, že po tom, co nám Kate v prvním díle naservírovala nejdříve uhrančivého Cama, na kterého si chvíli Luce potrpěla; pak celoživotní lásku Daniela, který byl ztělesněním všeho, co si fanynka v knize může přát; po těchto dvou lákavých soustech… Kate Luce přihraje do cesty z prvu jen-kamaráda Milese, z něhož se později vyklube více-než-kamarád Miles. Ach jo. Byla jsem z toho vývoje celé situace prostě zklamaná. Chtěla jsem po dočtení knížky dát hodnocení pouhé 3 hvězdičky. Ale pak jsem svůj názor změnila.

Začala jsem více vnímat myšlenky Luce. Její uvažování nad tím, jestli je Daniel pro ni ten pravý, přestože tomu tak napovídaji všechny její minulé životy. Jestli by nemohla být i s někým jiným. Její žárlivost, když zjistila, že Daniel se kdysi pokoušel navázat vztah i s někým jiným než je Luce, protože byl prostě bezradný a smutný.

Její touhu dozvědět se ze své minulosti mnohem víc. Chtěla vědět víc… Chtěla si pamatovat všechno to, co si pamatoval Daniel a sdílel s ní jen jakési útržky vzpomínek. Její pokusy o soběstačnost. Pokusy o nebytí někým, kdo musí být úzkostlivě držen na jednom místě, pro jeho vlastní bezpečí. Její smutek nad tím, že nemůže být s rodiči, nemůže jim o tom nic říct… nemůže to říct ani své nejlepší kamarádce, kterou pomaloučku ztrácí. Její obrovskou lásku k Danielovi, ve kterou přes všechny události a myšlenky, stále skálopevně věří. Vcítila jsem se do ní.

A pak jsem příběhu totálně propadla. Pohltila mě představa společného Dne díkůvzdání skoro se všemi postavami, které známe z dílu prvního i druhého. Úplně jsem ze stránek cítila to panující napětí, když se u jednoho stolu setkali Daniel a Miles. A bitvu probíhající na posledních pár stránkách knihy bych jednou chtěla vidět na filmovém plátně -> ale pořádně natočenou, ne fušérsky… jak to v poslední době u zfilmování knih dělají. A ke konci jsem pochopila, proč si Luce chce od všeho prostě dát pauzu. O to víc mě pak zabolela bezradnost a následné odhodlání Daniela. Bylo to opravdu skvělé.

Četla jsem různé recenzce, názory, hodnocení, komentáře… každý máme jiný vkus, každý jsme jinak starý, každý si představujeme dobrou knihu jinak. Já jsem po tomhle všem nemohla jinak a dávám knize i přes počáteční zklamání 4 hvězdičky.

Knihu doporučuju všem, kteří byli z prvního dílu stejně nadšení jako já, těm, kteří se prostě chtějí dozvědět, co se bude dít dál… a taky těm, kteří mají rádi podobně laděné příběhy.

Třetí díl s názvem Passion (Vášeň) by měl ve státech vyjít 14. června 2011, čtvrtý díl Rapture (dá se přeložit různě, ale dejme například Zanícení) pak v roce 2012. Už u recenze první knihy jsem psala, že filmová práva na Fallen odkoupilo Disney. Nevím, jestli jen na díl první, nebo i na ten zbytek… každopádně doufám, že to bude dobře natočené a půjde to do kin. Plánují to snad na rok 2013.

Nedávno jsem se zase brouzdala po stránkách DeviantArtu (pokud někdo nezná, rychle pozná… sama tam mám už X let účet) a našla holčinu, která stojí za výtvorem obálek obou knih. Troufám si říci, že i na zbylých dvou knihách můžeme vidět další její výtvory. Doufám v to… první obálkou si mě totiž dokonale získala. Jo a zjistila jsem, že další její fotka je na coveru jiné knihy. Na co člověk prostě nenarazí.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Luu napsal:

    >Hm, tak to som na to zvedavá… 😛 Keď som čítala tie riadky o Luce, javí sa mi to ako presne ten typ hrdinky, ktoré tak neznášam, pretože iba sedia a trápia sa nad milostným životom 😀 Ale veď uvidím 😀

  2. Syki napsal:

    >Sama jsem psala, že mi to ze začátku lezlo dost na nervy. Sama nemám takové patlání se v sebelístosti vůbec ráda. Jenže později se mi to tak nějak vrylo pod kůži a já to začala více vidět z jejího pohledu. Už se mi to nezdálo zase tak špatné. A můžu tě ubezpečit, že taková hrůza, jako se konala u Belly v Twilight, to fakt není. Ale každý máme jiný názor a pohled na věc, že. Četla jsem na to různé recenze. A sama napsala pouze svůj dojem 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..