Hereafter

originální cover
Autor: Tara Hudson
Originální název: Hereafter
Knižní série: Hereafter
Díl: první
Žánr: paranormálno, duchové, mediátor, démoni

Anotace na Goodreads:
Může existovat láska i po smrti?

Zatímco se Amelia vznáší v temné vodě tajemné řeky, ví jedinou věc, je mrtvá. Bez vzpomínky na svůj minulý život – nebo na svou smrt – je uvězněná, sama, v nekončící noční můře.

Všechno se ale změní ve chvíli, kdy se pokusí zachránit chlapce, Joshuu, před utonutím v její řece. Jenže je duch a tak může jeno mmodlit za to, aby přežil. Přesto mu v jednom nezapomenutelném okamžiku pomůže přežít.

Amelii a Joshuu to k sobě přitahuje. Sanží se přijít na okolnosti Ameliiny smrti a tajemství temné řeky, která jí tak dlouho odmítala propustit. Ale i když se snaží udržet svůj vztah v tajnosti před světem živých, děsivý duch jménem Eli udělá všechno proto, aby zničil jejich znovunalezené štěstí a stáhl Amelii zpátky do svého světa… navždy.

Nakladatel: HarperCollins (EN)
Počet stran: 404 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 7.6.2011
Vydání v ČR: nevyšlo
 
Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize

Datum četby: 3 dny, srpen 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No jak tohle bude pokračovat…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Kniha mě poprvé zaujla díky krásné a tajemné obálce a pak synopsí, která slibovala zajímavý duchyřský příběh. Duchařinu mám vážně ráda a snažím se najít nějaký, který by mě uchvátil stejně jako můj oblíbený Mediátor od Meg Cabot.

Amelia je mrtvá. Je z ní duch. Duch, který si o sobě vůbec nic nepamatuje, kromě svého křestního jména. Neví, jak dlouho je mrtvá, ani jak zemřela. V hlavě má kromě nekončících myšlenek, prázdno. Bezcíleně bloumá okolo místa, kde zemřela, okolo temné řeky a nebezpečného mostu. Sama. Jenže jednoho dne do řeky spadne auto s žijícím klukem uvnitř. Je v bezvědomí a začíná se topit. To Amelia rozhodně nenechá jen tak a snaží se ho zachránit. Ale co může dělat, když se ho nemůže dotknout a nemá žádné zvláštní schopnosti?

Přesto se jí to jakýmsi způsobem podaří, i když Joshua na chvíli zemře a v tom momentě Amelii uvidí. Od té chvíle se začne psát jejich vlastní příběh, kdy jsou k sobě neustále přitáhováni a touží po něčem, co nejspíš nikdy mít nebudou. A nejen kvůli tomu, že je Amelia mrtvá. Joshova babička není jejich vztahu vůbec příznivě nakloněna a na Amelii má zálusk další, velice nebezpečný duch – Eli.

Ani nevím, co jsem od knihy čekala. Nejspíš jsem toho nečekala příliš, tudíž jsem ani nebyla nijak zvlášť zklamaná. Byla jsem prostě zvědavá, jestli to bude dobrá duchařská kniha. A taky že byla.

Musím říct, že Tara dokázala moc dobře popsat stav, v jakém se může duch nacházet. Veškeré myšlenky, obavy, strach, nadšení, touhu po životě. Amelia je opravdu silná postava. Líbilo se mi, jak popisovala svět okolo a pocity, jaké se v ní odehrávaly. Postupně se snažila přijít na kloub tomu, kdo vůbec za života byla a co se jí vlastně stalo. Na jednu stranu jí to opravdu zajímalo, na stranu druhou z měla pravdy strach.

Ovšem nelíbilo se mi, jak rychle se Amelia zamilovala do Joshe a on do ní. Tohle je problém většiny YA knih. Rychlostí blesku se jeden zamiluje do druhého a pak už bez sebe nemůžou žít. To mi vždycky v knize brnká na nervy. Neutvrzuju se pak v tom, že je jejich vztah reálný. V tomto případě je to ještě horší, protože on žije a ona je po smrti. Nejsem si jistá, jak tohle může skončit. Proto mě to nejspíš i mrzí.

Ovšem Joshua je opravdu fajn kluk a nedivím se, že se do něj Amelia zabouchla. Řekla bych, že je to takový ten typický kluk od vedle, po kterém v tajnosti každá holka šílí. Když opominu fakt, že se do sebe tak rychle zamilovali, nemůžou bez sebe žít, jeden je živý a druhý mrtvý, je jejich vztah opravdu pěkný a mně se moc líbil.

I příběh se mi celkově zamlouvá. Celou dobu tápete stejně jako Amelia, snažíte se poskládat si její minulost a to, co se děje teď. Takové mírně mysteriózní a hořkosladké příběhy mám ráda. Někomu se nemusí zrovna dvakrát líbit, že většinu knihy spíš Amelia popisuje to a tamto, ale mně osobně to zrovna v tomto případě vůbec nevadilo. Tara to prostě uměla podat tak, že mě to vážně zajímalo.

Série má mít dohromady tři díly. Druhý by měl ve Státech vyjít v roce 2012 pod názvem Arise a třetí o rok později jako Elegy. Jsem opravdu zvědavá, jak tohle vůbec může skončit.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. prudent.wolf napsal:

    >Pekné recenzia. Osobne hlavne kvôli tomu, čo si spomínala v článku – že sa postavy do seba skoro vždy zamilujú okamžite – čítam veľmi málo YA. Priala by som už aby sa na veci autori pozreli (aj keď často v nereálnom svete) reálne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..