>Nádherné bytosti

>

originální cover
Autor: Kami Garcia, Margaret Stohl
Český název: Nádherné bytosti
Slovenský název: Nádherné príšery
Originální název:
Knižní série: Caster Chronicles
Díl: první
Žánr: fantasy, magie
Anotace na Goodreads: Lena Duchannes je člověk, jakého byste v malém městečku jménem Gatlin hledali jen těžko. Snaží se bojovat se svou mocí a s prokletím, které pronásleduje její rodinu po generace. Ale dokonce i v zarostlých zahradách, ponurých bažinách a drolících se hřbitovech zapomenutého Jihu, tajemství nemůže zůstat skryto navždy.

Ethan Wate, který počítal měsíce do doby než by mohl uprchnout z Gatlinu, je pronásledován sny o krásné dívce, kterou nikdy v životě nepotkal. Když se Lena přestěhuje do nejstarší a nejvíce neslavné platnáže města, Ethana to k ní nepředstavitelně táhne a je rozhodnutý odhalit pouto mezi nimi.

Ve městě bez překvapení… může jedno tajemství změnit úplně všechno.

Nakladatel: Little, Brown Books for Young Readers (EN verze)
Počet stran: 563 (EN verze)
Vazba: Vázaná (EN verze)
Vydání v USA: 1.12. 2009
Vydání v ČR: 4.4.2011
Knihu si můžete koupit také na: Arara.cz / Gorila.sk  

Moje hodnocení:

Moje hodnocení obálky:

Přebaly ve světě
Promo video ke knize


Datum četby: říjen 2010, opět přečteno v angličtině, jelikož v češtině to dosud nevyšlo, v listopadu vychází v Amééérice díl druhý, taky si přečtu
Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tak takový kluk, jakým je Ethan Wate, ve skutečnosti ani existovat nemůže…

na oficiálních stránkách si dokonce můžete pustit a stáhnout píseň Sixteen Moons ve dvou provedeních
Oficiální blog Kami

Můj názor (obsahuje spoilery):
Zasazení příběhu do malého amerického městečka, které je konzervativní až hrůza, a spojení s historií – válka Severu a Jihu – nebylo vůbec špatné. Ale nějak mě to hloubání do historie místy připadalo jako vytrhnuté z kontextu.

Hlavní hrdina Ethan Wate (pro změnu je to kluk a ne ukňouraná holka, jak tomu většinou bývá) je až nějak moc dokonalý kluk. Tedy, abych pravdu řekla, takového kluka najdete asi opravdu jen na stránkách knížek, které napsaly ženské. Je až nerealisticky perfektní. Jediný jeho vroubek je, že je zamilovaný do Leny, kterou vlastně zná jen z „hororových“ snů, dokud se Lena jako úplně náhodou nepřestěhuje do Gatlinu. Města, kde všichni znají všechny a všichni mají nějaké tajemství, které nechtějí, aby vyplynulo na povrch, a proto se urputně snaží svou „komunitu“ držet na uzdě.

Lena je krásná, stylová (rozuměj: nosí převážně černé oblečení a HLAVNĚ černé Conversky… což bych autorkám mohla odpustit, jelikož Conversky miluju <3 ) a hned od začátku nenáviděná, jelikož je neteří Macona Ravenwooda, kterého nikdo ve městě už dlouho neviděl a všeobecně je považován za nepříjemného podivína.

Samozřejmě se oba dva do sebe zamilují (jinak bych to asi nečetla, protože mám v poslední době nějaké romantické období). Jenže obyvatelé budou proti tomuto jejich vztahu. A budou dělat naschvály. Ethan se pak dozví, že Lena je Caster (do češtiny nepřeložím a ne, prej to není čaroděj) a že její rodinu už od války Severu proti Jihu (ha! historie) pronásleduje rodinné prokletí (které se ukáže, že váže jak rodinu Leny tak Ethana).

V každém členovi Ravenwoodovic klanu se na své 16. narozeniny jaksik „probudí“ jeho pravé já – tedy přikloní se na stranu Světla (dobra) nebo Temna (zla). A tady přichází velké ALE. U Leny to vypadá, že je předurčena k tomu, aby se obrátila na tu „temnou sílu“. Jenže Lena může být až hrozivě mocná, a jak je to s tím jejím probuzením? Vybere si dobro, všichni zlí zemřou; vybere si zlo, všichni dobří zemřou.

Vlastně většinu knížky Lena rozebírá a skuhrá, jak nechce přejít na „druhou“ stranu a Ethan trpí s ní a tvrdí, že ji nenechá… a blablabla. Na jednu stranu to je místy takové romantické, na druhou stranu je to i dost otravné. Ale tak to holt v těch novějších YA knihách bývá.

Celkově vzato to nebyla nejhorší knížka, co jsem kdy četla, ale taky ne nejlepší. Neotravovala mě až tak, abych ji nedočetla a nedozvěděla se konec. A mám v plánu si přečíst i pokračování. Protože chci vědět, jak to s Lenou a Ethanem dopadne, když tedy prý fyzicky ani spolu být nemůžou…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Luu napsal:

    >Možno by ťa to mohlo zaujať… 😀 Táto kniha sa bude vydávať v preklade, českom aj slovenskom 😛

  2. Syki napsal:

    >No nepovídej, vážně? 😀

  3. Tereza napsal:

    Máme fb stránku o této knize. O knihách Kronika prokletých zaklínačů 1,2,3,4. http://www.facebook.com/kronikaprokletychzaklinacu.casterchronicles?fref=ts Děkujeme za každý like.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..