Friday Night Bites

Autor: Chloe Neill
Originální název: Friday Night Bites
Knižní série: Chicagoland Vampires
Díl: druhý
Žánr: urban fantasy, upíři, mágové, vlkodlaci
Věková hranice: 18+ (sprostá slova, sex)

Anotace na Goodreads: Deset měsíců po té, co upíři odhalili svou existenci světu, se těší statutu celebrit obvykle vyhrazeného jen pro elitu Hollywoodu. Ale pokud se lidé dozvědí o Orgiích – masové krvavé krmení, kde lidé půsoví pro upíry jako pouhý dobytek – začnou si lidé brousit své kudly.

Takže je teď na Merit, aby obnovila své vztahy s vyšší společenskou třídou, působila jako prostředník mezi lidmi a upíry a udržela tak nechutné aspekty upířího života před zraky médií. Ale někdo si mír nepřeje, někdo s dlouholetou záští…

Nakladatel: Gollancz (EN)
Počet stran: 357 (EN)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 29.10.2009
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Datum četby: 7 dnů, březen 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tak tedy ještě pořád ne…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální stránky Domu Cadoganů

Můj názor (obsahuje spoilery):
Už je to nějaký čas, co jsem si s nadšením zakoupila prozatím všechny vydané díly téhle upíří série a doufala jsem, že mě chytne stejně jako Night Huntress.. anebo dokonce víc. První díl mě ovšem nijak extra výrazně neokouzlil a hlavní hrdinka mi spíše pila krev. Ale když už jsem si tu sérii koupila, nehodlám to vzdát – a tak jsem zkusila i druhý díl.

Merit se stále snaží vyrovnat s tím, že už není obyčejná vysokoškolačka, ale Sentinel jednoho z velice mocných a starých upířích domů v Chicagu. A aby mohla svou práci vykonávat tak, jak by měla, musí se přestěhovat ke svým upířím „sourozencům“. Přece jenom by se taky měla snažit navázat s nimi nějaký ten vztah, když už spolu mají strávit věčnost.

Ovšem u Cadoganů nebude hned tak klid, protože se vyrojil další problém, který by mohl na upíry vrhnout velice špatné světlo. Donedávna totiž žili spíše v utajení a teprve po událostech spojených s plánovaným pádem upírů vyšli s pravdou na světlo. Od té chvíle se stali pomalu celebritami a jakákoliv špatná zpráva by je v očích veřejnosti pošpinila… a s tím by se objevily další problémy. A to Merit rozhodně nehodlá připustit, přece jenom má chránit čest svého domu.

Do druhého dílu jsem vkládala nemalé naděje. Myslela jsem si, že ten první mě moc nebavil kvůli tomu, že byl spíše rozjíždějící. Jenže všechno, co mi na prvním díle vadilo, se objevilo i v tom pokračujícím.

Za prvé, nechápu, proč Merit tak opovrhuje svou bohatou rodinou a svým otcem – neviděla jsem žádný extra důvod k jejímu chování. Za druhé, přestože se se svou rodinou stýká sporadicky a nemůže svému otci přijít na jméno, nechává si říkat svým příjmením! Tohle mi prostě hlava nebere a nejspíš brát nebude. Hlavně když mi tvrdí, že je její křestní jméno příšerné. Ne, vážně není. Za třetí, celkově na mě Merit působí strašně MarySueovsky. Získala super práci, kterou nějakých stopadesát let před ní nikdo mezi upíry neměl. Touží po ní Ethan, jejich velké kápo. Pochází z bohaté rodiny a zná se se smetánkou. Její dědeček pracuje jako taková ombudsman ve světě paranormálních bytostí a snaží se udržovat pořádek. A jak to tak vypadá, Merit bude extra silná upírka, co to dotáhne na Mistra dřív, než jakýkoliv běžný upír. A to nemluvím o její kamarádce, která se náhodou ukáže být velice silná „čarodějnice“. No jestli tohle není naprosto super-ultra-mega vybavení, tak vážně nevím.

Druhý díl byl o kousek zajímavější, ale i tak jsem po většinu času chtěla spíše Merit za její aroganci zaškrtit. Nehledě na to, že mi v příběhu výrazně lezla krkem také její kamarádka, Mallory. Vztah mezi Ethanem a Merit je jaksi… zvláštní. Rozhodně je ten nejvhodnější možný partner a člověk si říká, kdy už se konečně Merit uráčí vzpamatovat… na druhou stranu mě jejich vztah místy nudí. Nevím, nemá to na můj vkus ten extra náboj, který mám ráda a který mě baví.

Každopádně stále to s touto sérií nevzdávám a jsem zvědavá na třetí díl. Myslím, že jsem zaslechla také něco o tom, že série možná bude vycházet také v češtině, ale ještě to nemám potvrzené.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Jilly napsal:

    Ten název mi připomíná nějaký béčkový horor z osmdesátek:)
    Jilly recently posted..Knihy, ke kterým se vracím #2My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..