Téma týdne: Knižní blogy

Už je to docela dlouho od chvíle, kdy jsem publikovala svůj dlouhatánský článek na téma meme. Tentokrát bych se ráda soustředila na téma stále rozšiřujícího se počtu knižních blogerů v našich končinách.

Mé knižní blogování

Když jsem před rokem a půl začínala s knižním blogováním, inspirací mi byla velice rozvinutá knižní blogovací komunita v zahraničí. Vždycky jsem ráda četla. A že jsem četla (a stále čtu) hodně. Problém ovšem byl, že jsem si o své čtenářské vášni neměla s kým popovídat, s kým si sdělovat své myšlenky. Narazila jsem u nás na pár českých a slovenských blogů (řádově jich bylo pět). Řekla jsem si, že bych si mohla vytvořit místečko, kam bych si zapisovala své poznatky z přečtených knih, proto jsem si založila původní Knížní doupě… a pak jsem odjela na léto do Ameriky. Po návratu ze zámoří jsem se rozhodla pojmout své blogování jinak a kromě knih v češtině se zaměřit také na ty v angličtině. Byl to pro mě způsob, jak si trénovat angličtinu, protože v mém okolí není nikdo, kdo by se mnou chtěl konverzovat v angličtině. A takhle nějak započala má pouť ke knižnímu blogování ve formě, jakou ji znáte teď. Začátky nebyly nijak valné. Bylo nás málo, čtenářů jsem moc neměla a jestli jsem měla alespoň pět komentářů za měsíc, byla jsem šťastná.

Vždycky jsem byla extrémně ukecaná, ráda jsem něco tvořila, v hlavě se mi rodil nápad za nápadem a tak jsem mohla všechnu svou kreativitu ventilovat právě na svůj blog. Tehdy jsem zavedla koncept, jaký mi vydržel až doteď. Každý den minimálně dva články – ráno a odpoledne. Proč? Protože sama z vlastní zkušenosti vím, že když je člověk ve škole, brouzdá po netu a hledá, co by si třeba přečetl… a když pak přijde odpoledne domů, dělá totéž. Pro mě je psaní blogu forma relaxace. Hezky se u toho od všeho toho stresu uvolním. Proto mě tedy i baví sepisovat různá meme, články, recenze, házet na FB novinky z knižního světa, co se ke mně dostaly.

Někteří brblají, jak jde kvalita obsahu blogů na úkor kvantity dolů. Upřímně, je mi to docela fuk. I kdybych měla za den stopadesát příspěvků, může to být ostatním jedno. Když mám co říct, co ukázat, tak si to rozhodně nebudu nechávat pro sebe. Tohle je jen a jen mé místečko a jestli se někdo bohužel cítí špatně za to, že oproti mně nemá za týden dejme tomu osm příspěvků, tak mě to sice mrzí, ale já nejsem ničí ukazatel kvantity, kvality, návštěvnosti a tak vůbec. Dělám, co mě baví a budu to dělat, dokud mě to bude bavit. Spíš nechápu, co to v ostatních je, že mají neustále tendenci ostatní kritizovat za to a tamto. Kor když si uvědomím, že nikdo z nás není profesionál. Co vím, tak je v našem blogovacím kolektivu jeden člověk z knižní branže a ten taky ke svému blogování jako profesionál přistupuje. Ostatní by si místo článků o tom, jak ten a ten dělá něco špatně, měli spíše sednout, dát nohy nahoru a číst si. Mnohem lépe využitý čas, věřte mi.

Vzestup knižního blogování u nás

Určitě vám neuniklo, že se za poslední rok počet knižních blogů rapidně zvýšil. S tím samozřejmě vzrostl také tlak na nakladatelství díky recenzním výtiskům. Ani nevím, jestli se na tohle téma neřeklo něco, co by se říct mělo. Kdysi jsem byla sama jedním z těch, kdo jen kroutil hlavou nad dravostí začínajících blogerů a nadával. Jenže ten čas je dávno pryč. Pro všechny začínající blogery mám jednu radu, zažádejte si o recenzáky, až budete mít za sebou alespoň tři měsíce blogování. Nikam vám to neuteče a vy za tu dobu budete mít nakladatelstvím, co ukázat. Já jsem poprvé do nakladatelství napsala po půl roce existence mého knižního blogování. Není to jen o recenzácích, je to o knihách a o knihomilské komunitě.

Hodně čtenářů je zaraženo faktem, že je tolik blogů zabývajících se literaturou pro mladé. Kde jsou blogy jen o fantasy, klasické literatuře, urban fantasy, paranormal romance, české literatuře anebo čistě světové beletrii? Proč se tolik blogerů zabývá jen žánrem young adult? Odpověď je jednoduchá. Jsou to právě dospívající, kteří mají víc volného času na to, aby se svému blogování pravidelněji věnovali. Sama na sobě cítím, že od chvíle, co se snažím zvládat práci a školu dohromady, moc osobního času na blogování nemám.

Nejspíš existují i blogy, které se zaměřují i na jiné žánry, ale ke mně se zatím nedostaly. Co vím, tak se klasickou fantasy zabývá pravidelně jeden blog, jeden právě začíná a pak je tu ještě jeden, který píše o klasické beletrii. A potom je tu hromada blogů o young adult. Já to chápu a neremcám. Pokud tyhle blogery jejich blogování bude držet i za pár let, věřte mi, že se jejich vkus něčím změní a budou tu i blogy zaměřující se na jiné knižní žánry. S tím souvisí také to, že se na těchto stránkách objevují vesměs stejné informace, stejné knihy, častokrát také ve stejné době. Vůči těmto věcem jsem nejspíš už imunní, protože mi to rozhodně žíly netrhá. Ráda si projdu všechny blogy, které mám v blogroll a podívám se, co si myslí o jedné a téže knize. Protože co člověk, to názor. A pro mě je právě tohle princip samotného knižního blogování. Ne za každou cenu přijít s něčím jako první, upozornit na něco jako první, předhánět se v tom a tamtom. Ne, mě zajímá ta různorodost názorů.

Obsah knižních blogů

Musím se však přiznat, že mě dlouhé články od čtení odrazují. Což je paradoxní, uvědomím-li si, že já právě jeden takový sáhodlouhý článek tvořím a pochybuju, že si jej přečte větší počet lidí, nedejbože mi někdo vůbec i odpoví v komentářích. Když jako čtenář otevřu blog, kde je článek či recenze velký blok nahuštěného textu, jdu okamžitě dál. Proč? Přespříliš dlouhé texty mě nebaví. Pokud ovšem autor nemá styl, který mou pozornost dokáže udržet a který mě svým podáním pobaví. Od takovéhoto člověka mě pak baví číst všechno a je mi jedno, co za bláboly tam má.

Já říkávám, že blog tvoří jeho bloger. Nezáleží ani tolik na tom, o čem všem píšete, ale jak o tom píšete. Nemám ráda extrémně promyšlené recenze na knihy, protože z toho textu přímo cítíte, že recenzent pečlivě volil svá slova. Na mě to pak působí spíš vykalkulovaně. Což se jiným může zdát jako hloupost a malichernost, ale já jsem hlavně pocitový člověk. I veškeré své články, převážně však své „recenze“, stavím hlavně na pocitových stavech své mysli i srdce. Mám zásadu, že svým čtenářům ve svých recenzích lhát nehodlám. Ať už je to pro nakladatelství nebo ne, ať už sto lidí přede mnou řeklo, že je kniha skvělá nebo příšerná, je mi to jedno. Rozhoduju se podle sebe a podle svého svědomí a vědomí lidem doporučuju to, co si myslím, že za povšimnutí stojí.

Knihy jsou drahé a jejich ceny se ještě budou zvyšovat. Sama si pamatuju, jaké to je být studentem, který si šetří každou korunku a pak jde do knihkupectví a své ušetřené kapesné vrazí do jediné knihy, protože si víc dovolit nemůže. A tak musí volit tak, aby své peníze nevyhodil oknem. I proto jsem ráda za jakýkoliv komentář od čtenáře, v němž mi řekne, že se řídil mým doporučením a byl s výběrem knihy spokojený. Pak cítím, že jsem někomu poradila dobře.

Co na závěr…?

Můj blog není nejlepším ze všech. Nejsem profesionál a nekritizuju, pokud k tomu jó nemám důvod. To, že je tolik blogů zaměřených na YA logicky vyplývá z věku jejich pisatelů. Myslím, že je jen otázkou času, než se objeví blogy i o jiných žánrech. Ten můj  je taková všehochuťka. Čtu to, co mě něčím zaujme. Ať už je to literatura pro děti, pro dospívající, pro dospělé. Ráda čtu česky i anglicky, občasně také polsky. Chápu, že některé otravuje to a tamto, ale hele, existuje svobodná vůle, nikdo vás nenutí číst něco, co se vám nelíbí. A jestli mám nějaké poselství na konec? Žijte a nechte žít! Na stres máte školu a práci. Prostě dělejte to, co vás baví.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

13 Responses

  1. Jéčko napsal:

    Zajímavé zamyšlení o knižních blozích… já ač bloguji jen nějaké ty tři měsíce, už spolupracuji (co se týče recenzních výtisků) hned s několika nakladatelstvími a je to právě proto, že jsem studentka a moje finanční situace je tím pádem docela mizivá 🙂 ale zároveň je to i zajímavá zkušenost, pro moje budoucí povolání, ráda bych se totiž stala redaktorkou z nakladatelství, takže teď alespoň „nasávám“ atmosféru :-). Přiznávám, že mě překvapilo, kolik existuje českých blogů o knihách, jen mě mrzí, že většina z nich jsou na jedno brdo – a to ať už se to týká vzhledu nebo obsahu. Samozřejmě nekritizuji inspiraci, i já neustále hledám nové podněty na jiných blozích, ale stejně, z toho blogového kvanta jich je jen opravdu malá hrstka originálních a kvalitních.

  2. Nikki Finn napsal:

    Pěkný článek. Hlavně poslední tři věty 🙂
    Nikki Finn recently posted..Cover of the Week #14My Profile

  3. Mischa napsal:

    Musím souhlasit, že ty delší články trochu odrazují, dokonce i mě, ale zase máš pravdu, že když někdo má ten styl, co dokáže zaujmout a přečteš si od toho člověka cokoliv, tak je to super a mi to vůbec nevadí. A třeba mě baví číst, co ty píšeš, i když je to dlouhé, protože je to jeden z těch případů, kdy se mi to dobře čte. (Nesnažím se být vlezdoprdelka, jen říkám příklad a přirozeně jsi mě napadla ty :D). A ony jsou třeba většina těch blogů o young adult knihách, ale zase kolik takových knih je, že. A ne všichni blogeři čtou ty úplně stejné young adult knihy. Navíc je občas dobré přečíst si na danou knihu více názorů.
    Co se recenzních výtisků týče… Já sama bych si ráda o nějaké požádala, zvlášť vzhledem k tomu, že ne vždy se ty peníze hrnou, ale právě si nejsem moc jistá. Pořád se musím ptát, jestli jsou tři měsíce dost, nebo málo, jestli jsou mé recenze dobré a podobné. Ale chtěla bych se zeptat, jak to vůbec funguje? Jestli teda nevadí, že se ptám? (jinak, kdyby se mi takhle kecalo při slohovkách ve škole… :D)
    Mischa recently posted..Recenze: Les rukou a zubůMy Profile

  4. MaiQa napsal:

    Zbývá mi něco jiného, než souhlasit? Asi ne, takže souhlasím s tvým názorem. Sama sice patřím mezi ty, kteří se vynořili na začátku (možná dokonce i v půlce) davového šílenství, které se jmenuje Recenzní výtisky, ale abych pravdu řekla, kvůli nim bych si blog nikdy neudělala. No, jakožto student jsem ráda za to, že mám možnost získat nějaké ty knihy zadarmo, ale kdybych musela mít blog jenom kvůli tomu, asi bych se zabila.
    Já například naprosto nechápu lidi, kteří mají blog jen o jednom (popřípadě dvou) žánru knih. Já se taky sice snažím číst hlavně fantasy, ale kdybych měla číst jen tyhle knihy, asi by mi za chvíli hráblo a nakonec bych každém kroku viděla nějaké potvory. Takže ráda zalétnu do jiných vod.
    A že jich je teď moc? Já jsem za to naopak docela ráda. Uvítám to hlavně ve chvíli, kdy se rozhoduji mezi nějakými knihami a nevím, kterou z nich si mám koupit. 🙂 To si pak přečtu několik recenzí a pak porovnávám. 🙂
    No, já mám takový dojem, že kdybych se tady taky ze všeho měla vypsat, asi bych stvořila komentářovou slohovou práci. 🙂
    MaiQa recently posted..RC review: Žena v černémMy Profile

  5. Das napsal:

    Souhlasím a moc se mi lbí, jak si všechno sepsala. 🙂
    Mě docela láká si zařídit pouze knižní blog a taky si zařídit recenzní výtisky.. Ale nemám náladu na to, abych začínala znovu s novým blogem, ačkoliv bych měla pořád co přidávat, jelikož čtu pořád. To si radši nechám vyčleněný prostor na knihy na mém blogu, který je vlastně směskou úplně všeho.. Sem tam porecenzuju nějakou tu knihu, doporučím nebo zošklivým a popravdě si ani nemyslím, že moje recenze jsou kdovíjak vyspělé, abych otravovala nakladatelství..
    Taky proto nehodlám kecat nikomu do toho, co publikuje na svém blogu, na svém vlastním blogu ať si člověk publikuje co chce.

    A Syki, jen tak dál! 😉
    Das recently posted..Suzanne Collinsová: Hunger games – Aréna smrtiMy Profile

  6. Klér napsal:

    Souhlasím :)! Sleduji pár blogů, kde přečtu úplně všechno a také pár blogů, u kterých koukám jen na fotky. Tenhle článek jsem přečetla jedním dechem, tak hádej kam patříš ty?!? 🙂 Také jsem si chtěla založit blog o knihách, ale myslím si, že na to nemám. No, uvidíme :)!

  7. annejude napsal:

    Je pravda, že takový rok zpátky by se počet blogů zabývajících se výhradně knihami dal spočítat snad na prstech jedné ruky. Blogerem jsem už nějaký ten pátek a své názory na knihy píšu stejně tak dlouho, ale přímo knižním blogem se zabývám teprve rok. Stále se učím a snažím se zlepšovat, ale jak říkám, všechno chce svůj čas:D
    Většinou ty různé kritiky, šarvátky a já nevím co ještě jdou tak nějak mimo mě, každý ať si to dělá po svém, o tom přece je to, že jsme každý z jiného těsta. Dlouhé články mi nevadí, a už vůbec ne u těch osvědčených pisatelů. Přiznám se, že sama patřím mezi ty jedince, jejichž recenze nebo články jsou delšího rázu:) Taková už prostě jsem – když je co říct, řeknu to a často se mi stává, že jsem sama překvapená, jak článek, který vypadá v editoru normální délky, se pak na blogu „roztáhne“:D
    Jinak blogů, které by se věnovaly jiným žánrům než YA, je pomálu, ale pevně věřím, že se to brzy změní – s věkem se posouvají i hranice knižního pole:)
    annejude recently posted..Quote of the Week (#6)My Profile

  8. C.ind.ere.lla napsal:

    Já už mám blog hodně dlouho, upřímně si ani nepamatuju, kdy jsem ho založila. Tuším, že někdy kolem roku 2006. Od té doby už prošel určitými změnami a v současnosti se zaměřuju jenom na recenze, protože to je práce, která mě baví a dělám ji s chutí. Bohužel času je pomálu, tudíž aktualizuji tak dvakrát měsíčně, pokud vůbec. Ohledně recenzních výtisků spolupracuju s jediným nakladatelstvím, kde mi byla spolupráce nabídnuta, možná oslovím další, ale nejspíš až do budoucna, až bude trochu víc času.
    C.ind.ere.lla recently posted..Anna Godbersenová – LuxusMy Profile

  9. Rodaw napsal:

    Moc hezky napsaný článek.
    Knižních blogů je opravdu hodně a já na ně ráda chodím 🙂
    To léto v Americe ti docela závidím. Muselo to být super..

  10. Miki napsal:

    Tak přesně takhle na mě působí tvoje články. Jak si psala, máš styl, který mou pozornost dokáže udržet, který mě pobaví. Takže od tebe můžu číst v podstatě cokoliv, protože mám jistotu, že se budu bavit, že se mi to bude líbit a nebudu zklamaná… a můžeš mít článek jakkoli dlouhý, nebo plný blábolů… Prostě si to ráda přečtu:)

  11. Brabikate napsal:

    Pěkný článek. Já osobně nikdy žánru YA fantasy nepropadla (nejspíš taky proto, že jsem tomu o couf urostla), na střední jsem četla klasiku a světové bestsellery a teď, když studuji literaturu na vysoké, se také točím okolo jiných žánrů. YA fantasy je ale podle mě skvělá právě v tom, že kolem sebe vytvořila takový fenomén, jako jsou knižní blogy, které dávají světu signál, že v dnešním světě literatura ani pro mladé ještě zdaleka není pasé. 🙂

    Jen je pravda, že si občas postesknu nad tím, že je těžké najít mezi všemi těmi knižními blogy nějakou spřízněnou duši, kterou by zajímala třeba světová beletrie a podobně. 😀 Recenzní výtisky sice mám, nicméně najít nějaké blogy, které by se nezbývaly YA fantasy literaturou, je skoro nemožný úkol. No, budu doufat, že je to jen věcí vývoje. 🙂

  12. Brabikate napsal:

    Pěkný článek. Já osobně nikdy žánru YA fantasy nepropadla (nejspíš taky proto, že jsem tomu o couf urostla), na střední jsem četla klasiku a světové bestsellery a teď, když studuji literaturu na vysoké, se také točím okolo jiných žánrů. YA fantasy je ale podle mě skvělá právě v tom, že kolem sebe vytvořila takový fenomén, jako jsou knižní blogy, které dávají světu signál, že v dnešním světě literatura ani pro mladé ještě zdaleka není pasé.
    Jen je pravda, že si občas postesknu nad tím, že je těžké najít mezi všemi těmi knižními blogy nějakou spřízněnou duši, kterou by zajímala třeba světová beletrie a podobně. 😀 Recenzní výtisky sice mám, nicméně najít nějaké blogy, které by se nezbývaly YA fantasy literaturou, je skoro nemožný úkol. No, budu doufat, že je to jen věcí vývoje. 🙂
    Brabikate recently posted..Dobrodružství na zaoceánském parníkuMy Profile

  13. Jana napsal:

    Všechny moc zdravím. Recenze píšu už přes rok, ale své stránky mám od tohoto ledna. Zaujal mě tvůj článek. Vůbec mě nenapadlo, že blogu o knikách je tolik a že jsou zaměřeny na YA. Já se snažím žánry střídat. A mám tři děti, takže jsem ovlivněna i těmito čtenáři. Moc hezky píšeš a máš přehled. Ráda budu sledovat tvé stránky a myslím, že i díky tomu budu lépe v obraze o knižním světě. Krásný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..