RC review: Nevinné

Autor: Sara Shepard
České datum vydání: 7.12.2011
Knižní série: Roztomilé malé lhářky
Žánr: druhý
Díl: dívčí román, detektivní
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: Čtyři roztomilé malé lhářky skrávají dost temnou minulost. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do holky, co je na škole nová. Maya je… víc než jen kamarádka. A Hanna je schopná zvracet, jen aby byla stále krásná. Společné mají nejedno tajemství, jenže… to nejhorší je příšerné. A pravda nesmí vyjít najevo.
Proč bych měla mlčet? Zasloužily by si pykat. Každé zmuchlané psaníčko a každá podivná zpráva přichází ode mne. Já roztomilým malým lhářkám srazím hřebínek. Věřte mi. Vím toho na nich dost, abych je pohřbila zaživa. -A

Pokračování

Mám ráda příběhy s detektivní zápletkou a Roztomilé malé lhářky se mi líbí čím dál tím víc. Shepard dokáže příběh posunout dál, přitom je stále stejně zajímavý.

Přestože má až netypicky čtyři hlavní hrdinky, dokážete tentokrát při četbě rozlišit, o kterou se jedná. U prvního dílu jsem takový pocit neměla a dívky mi spíše splývaly dohromady, tentokrát však ne.

Fakta a fikce

Druhý díl lhářek navazuje přesně tam, kde první skončil. Děvčata se scházejí na pohřbu své nejlepší kamarádky, aby se přesvědčily, že je opravdu mrtvá. Věděla totiž na každou z nich něco, co by rozhodně nechtěly, aby vyplulo na povrch. Alisonino tělo bylo sice nalezeno zakopané na dvorku, ale její vrah dosud nebyl odhalen.

A jak to tak vypadá, A je nehodlá nechat na pokoji… Sleduje je na každém kroku a posílá jednu výhružnou a znepokojující zprávu za druhou. Všechny mají co ztratit. Emily se snaží svou slabost pro opačné pohlaví udržet pod pokličkou. Spencer se chce zavděčit rodičům, ale nikdy nebude stejně skvělá jako její starší sestra. Hana se musí vyrovnat s tím, že se její otec rozhodl znovu oženit a Aria netuší, co má dělat s otcovou nevěrou.

Překlad

Knížka se mi díky českému překladu četla velice dobře. Stránky mi ubíhaly jedna za druhou a já si mohla pořádně vychutnat samotný příběh. Rozhodně oceňuji to, že při překladu nedošlo k překládání jmen či jinému počešťování. V tomto případě si myslím, že by to příběhu spíš uškodilo.

Postřehy a pocity

Pokud sledujete seriálové zpracování, odehrávají se vám některé scény přímo před očima. Je skvělé, jak moc se scénář drží originální knižní předlohy, přestože si některé skutečnosti přizpůsobil kvůli atraktivnosti.

Z dívek mi je zatím nejsympatičtější Spencer, protože sama vím, jaké to je, když toužíte po nějakém uznání, ale pořád musíte s někým soupeřit. Líbí se mi vykreslení jednotlivých vztahů mezi postavami, i to, jak na sebe navzájem působí a jaký dopad to pak má na okolí. Postupné odkrývání minulosti vás nutí dávat si různé indicie do souvilosti a vy se tak snažíte přijít na to, kdo je A.

Hodnocení

Druhá kniha se mi četla mnohem líp než ta předchozí. Více jsem se začetla do příběhu a hltala jednu stránku za druhou. Dokázala jsem se více vžít do jejich kůže. Fandila jsem jsem hlavně Haně, protože mi přijde, že si toho zakusila snad nejvíc. Jen doufám, že jí štěstí brzo bude přát.

Knize dávám zasloužených 5 hvězdiček a těším se na pokračování, protože druhý díl hodně zamíchal kartami. V lecčem se od seriálu lišil, takže si myslím, že budete hodně překvapení. Já tedy byla. Sérii uršitě doporučuji všem, kdo mají rádi detektivní příběhy a pořádně intrikaření.

Nevinné si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Kristen napsal:

    Já vážně zvažuju, jestli se do téhle série pustit a nebo ne. Já totiž tak nějak nevím, nejsem si jistá, jestli by mě to bavilo. Ty píšeš, že tobě se to líbí a kamarádce naopak ne :D… No, tak uvidím jak budu mít čas a jestli se mi někdy ten první díl dostane pod ruku 🙂
    Kristen recently posted..Recenze: Hvězdný prachMy Profile

    • Syki napsal:

      Záleží člověk od člověka, já se řadím mezi ty, kterým se série líbí. Doufám, že se to s další knihou nezmění, je to prostě jiné než všechny ostatní knihy.

  2. Jilly napsal:

    Jsem ráda, že se líbilo. Na druhý díl se brzo chystám:) Jen mi to trvá dýl než bych chtěla, jelikož v knihovně to nevedou a nemám na utrácení, proto máme s přáteli jednu knihu pro nás všechny a musíme ji nechta kolovat 😀 Doufám, že se ke mě dostane brzo 😀
    Jilly recently posted..Les miserables-BídníciMy Profile

    • Syki napsal:

      Určitě líbilo a podle toho, co se událo ve dvojce, se v dalších dílech může stát cokoliv. Těš se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..