>RC review: Smečka

>

český cover

Autor: Andrea Cremer

České datum vydání: 31.3.2011
Knižní série: Smečka
Díl: první
Žánr: fantasy, vlci
Nakladatel: Knižní klub
Česká anotace:
Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série…
Sexy vlčí příběh
Nemívám zrovna v oblibě vlčí příběhy a úmyslně je nevyhledávám.Vlkodlaci totiž začali být IN v době Twilight šílenství, ale mně upřímně nic přitažlivého na nějakém chlupáči nepřipadá. Po přečtení Smečky jsem ale musela uznat, že někteří vlci můžou být až zatraceně nebezpečně sexy. Takhle žárem nabitý příběh pro dospívající jsem už dlouho neměla v rukou.

Fakta a fikce

Příběh knihy se odehrává v blíže nespecifikovaném americkém městečku blízko hor, kde „vládu“ téměř nad všemi a nad vším drží jistý menší okruh lidí, kterým se říká Ochránci. Ti vedou už dlouhou řádku let boje s Hledači o jisté magické předměty, které jim kdysi svěřil někdo-jako-bůh, aby mohli chránit obyčejné smrtelníky. Ochránci si vypomohli tak, že stvořili tzv. Strážce, kteří jim mají pomáhat tyto předměty chránit před nebezpečnými Hledači.

Zní vám to jako nějaký příběh spíš o době krále Artuše než vyprávění o nějakých vlcích? Nenechte se zmást. Strážci jsou právě oni již zmiňovaní vlci, respektive lidé, kteří mají tu schopnost přeměnit se ve vlka a jejichž krev dokáže léčit. A Ochránci a Hledači nejsou nic jiného než banda mocných čarodějů. Jenom lidi… jsou prostě lidi.

Vlčí tématika je z příběhu silně cítit. A to je dobře. Protože je to pekelně přitažlivé a člověk netuší, co se bude dít.

Překlad
Knihu jsem anglicky nečetla, přečetla jsem ji pouze polsky a teď česky. Jsem ráda, že nedošlo k počešťování jmen postav a že se pro Keppers, Searchers a Guardians našly vhodné české ekvivalenty. Příběh se v češtině čte lehce a nemusíte nad některými výrazy až přespříliš uvažovat.

Postřehy a pocity

Hlavní hrdinkou příběhu je Calla, alfa samice smečky Nightshadeů, která už od malička ví, že je přislíbena lfa samci „konkurenční“ smečky, Renovi. Ví, jaký osud ji čeká a i když se jí to moc nelíbí, je s ním smířená. Jenže jednoho dne na hlídce zachrání Shaye, kterého napadl medvěd grizzly. Je ošklivě podrápaný a ona mu dá napít své krve, protože se nemůže dívat, jak umírá. Ano, tady nám vznikne milostný trojúhelník, jehož protagonisté ještě pořádně zamíchají dějem.

Celé odkrývání příběhu v pozadí bylo velice zajímavé, hodně čtivé. I když jsou jisté věci více než nespravedlivé a nemorální, Calla prostě musí zatnout zuby a nechat je jít, jinak by nepřivodila problémy jenom sobě, ale i všem okolo. Jako správná alfa se o svou smečku stará a je jí jasné, že ona a Ren budou za chvíli budoucími alfami nového klanu. Jenže je tu Shay…

Hodnocení
Do knihy jsem nevkládala velké naděje, abych v závěru nebyla moc zklamaná, přesto musím uznat, že mě čtení vážně bavilo a já byla zvědavá, co se bude dít na další stránce. 85% lidí, kteří četli Nightshade Shaye nesnáší. Já taky. Absolutně nechápu, co na něm Calla vidí. Myslím, že si autorka spletla hlavního hrdinu, jinak mě řádně naštve, pokud v posledním díle spolu Calla a Ren neskončí.

Knize dávám celkově 4 hvězdičky, a to za to, že se jedná o první vlčí příběh, který se mi opravdu líbil a taky za sakra sexy Rena. TEAM REN!

Smečku si můžete objednat na Knižním webu.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutou reading copy této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

11 Responses

  1. Luce napsal:

    >som v 85 % a neznášam Shaya… čo dodať 😀

  2. Freckles napsal:

    >Co dodat ? Vivat TEAM REN! 🙂 ♥

  3. Kath Ellens napsal:

    >Jsem v polovině knihy a zatím mám Shaye ráda 😀 Jsem zvědavá, co budu říkat na konci knihy. Jestli se připojím k těm 85% nebo ne 😀

  4. Jeanne napsal:

    >Na tuhle knížku jsem hodně zvědavá. Jsem fakt ráda, že nedošlo k počešťování jmen- to vždycky nenávidím! Těším se až si to přečtu 😀
    Tys to četla v polštině?? Wow! Kamarádka taky umí polsky, ale pro mě polština nesrozumitelná 😀

  5. Eviřenka napsal:

    >Mám takovej blbej dotaz…co má znamenat RC review? Určitě jsi to tady někde psala…ale asi mi to uteklo.

  6. Syki napsal:

    >TEAM REN !!!

    Jeanne: Jop, v polštině. Žiju blízko polských hranic, od mala sleduju polskou televizi, takže mi to tak složité nepřijde. Dorozumím se, přečtu si knihu, zazpívám si 😀

    Eviřenka: RC = reading copy = alias kniha, kterou recenzent dostane před oficiálním datem vydání, nebo po datu vydání, aby na knihu napsal recenzi… Proto jsem si z delšího názvu odvodila pouhou zkratku RC a review je anglicky recenze.

  7. Nicole napsal:

    >A mně zas třeba nesedl tak úplně Ren.. 😀

  8. Anonymous napsal:

    >v jaké osobě je napsaná
    Smečka a Odstíny života? 1. nebo 3.? a jsou v budoucím čase?

  9. h.madlenka napsal:

    >jsem ve zbylých 15%… team shay! 🙂
    (anonymko, smečka je v 1. osobě přítomného času, s odstíny života jsem zatím neměla tu čest…)

  10. Anonymous napsal:

    >Já Shaye taky nemám ráda, ale je prima, že někdo ano 🙂 ROzhodně není špatný si pečíst perquel "temné dny", který lze stáhnout na Internetu, tam mi Shay přišel sympatičtější. Každopádně se obávám, že autorčiným favoritem je taky Shay….
    Přiznávám, že pocity a emoce Cally k Shayovi mě nepřesvědčily…bu´d to tak autorka psala záměrně nebo nevím, ale přijde mi to jako takovéto dychtivé vzplanutí k "zakázanému ovoci". Jestli někdo někoho miluje, proč ho permanentně ponouká do věcí, které by milované osobě mohli ublížit ba dokonce stát život? Tady mi přijde Shay nevyzrálý a hloupoučký… 🙂 Takže já jsme rozhodně Team Ren 😀
    Lenka

  11. Anonymous napsal:

    >Shay,Shay..také nechápu co na něm Calla vidí
    ( ikdyž láska se většinou nedá pochopit),a doufám ,že nakonec skončí s Renem.
    Takže se přidávám Team Ren:D
    Jinak mi ještě přijde škoda,že autorka plně nevyužila možnosti popsat svět Ochránců,Strážců a život v samotné smečce,který by se dal ještě více propracovat:)
    Ale abych to shrnula,výsledek tvoří výbornou knížku;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..