RC review: Pandemonium

Autor: Lauren Oliver
České datum vydání: únor 2013
Knižní série: Delirium
Díl: druhý
Žánr: dystopie
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Po útěku se Lena ocitne v Divočině a musí se smířit s faktem, že vše, co doposud prožila, lidi, co znala – to všechno je už jen minulost a neexistuje žádné předtím. Připojuje se ke skupině Nežádoucích, kteří mají v úmyslu proniknout do světa „za plotem“, kde se zúčastní velké demonstrace. Tu uspořádal ABAD – Amerika bez amor deliria – organizace hlásající nevyhnutelnost léčby. Když se však Lena setká s Julianem, synem zakladatele ABADu, klukem, jenž zosobňuje všechny její hodnoty, ani netuší, že se jejich osudy zkříží víc, než by si kdy pomyslela.

Celosvětový úspěch

Lauren Oliver se rozhodla vystavět svou dystopickou trilogii na lásce – tedy na jejím zákazu. První díl série měl celosvětový úspěch, není se tedy čemu divit, že po námětu ihned skočili také filmoví a seriáloví tvůrci. Během tohoto roku se dokonce americká televizní společnost FOX rozhodla natočit pilotní díl budoucího seriálu, který si měl najít svou cestu do srdcí dospívajících diváků. Bohužel u toho také zůstalo. Pilot nezískal takový ohlas, jaký by vedení televize vidělo rádo a tak byl seriál prozatím uložen k ledu. To ovšem neznamená, že se příběhu někdy v budoucnu nedočkáme třeba v kinech.

Fakta a fikce

Lena už dávno není tou ustrašenou a naivní dívenkou, která netoužila po ničem jiném než podstoupit proceduru a začít konečně žít klidný život. Bez strachu z nemoci, ze šílenství, ze smrti. To Alex ji už navždy změnil. To Alex ji dal důvod žít. To Alex ji zachránil. Musela se ovšem naučit žít bez něj. V Divočině. A to nebylo vůbec jednoduché.

Teď je ale zpátky ve světě, o němž si myslela, že ho už nechala daleko za sebou. Ví, že musí bojovat za to, v co věří. I když si není tak úplně jistá silou svých schopností. Jenže nemohla tušit, jak jí organizace ABAD a jeden její člen zamotá životem…

Překlad

Český překlad mě nezklamal. Nepamatuju si, že bych narazila na nějaké výrazné zádrhely, něco, co by mi jazykově vyloženě vadilo. Příběh hezky plynul a neváznul, ačkoliv mě tolik nedostal.

Postřehy a pocity

Abych pravdu řekla, četbu téhle knihy jsem docela oddalovala. Na první díl jsem se opravdu těšila a tak nějak nesplnil má očekávání. Měla jsem proto obavy, co si pro mě autorka přichystala v pokračování. Obzvlášť poté, co mi konec prvního dílu vrazil dýku hluboko do srdce. Jako bych ovšem četla v Pandemoniu úplně jiný příběh. Tedy hlavní hrdinka i jistý rys universa byl stejný, ale zbytek se razantně změnil.

Měla jsem pocit, jako bych četla o někom jiném. Těžko říct, jestli za to může neustálé střídání minulosti a přítomnosti, které mě spíš otravovalo, než abych toužila zjistit, co se stalo v minulosti a promítlo se to takto do přítomnosti, anebo samotné uvažování hlavní hrdinky. O Julianovi ani nemluvě. Ještě víc ho Lauren do příběhu a téměř neexistujícího milostného trojúhelníku nastrčit snad nemohla. Působil jako pěst na oko.

Hodnocení

Jako velké mínus příběhu vnímám jeho neuvěřitelnost. Mezi Lenou a Julianem to nijak nejiskřilo, jako by se děj ani neměl pořádně kam posouvat. Celá kniha tak vyzněla jako naprosto zbytečná vata série, bez níž by se čtenář velice snadno obešel. Je také škoda, že jsme se více nedozvěděli o celém vývoji a historii nového dystopického světa.

Autorka akorát tak nutila své postavy bát se toho i tamtoho, aniž by pořádně vysvětlila, proč se svět dostal tam, kde se nyní nachází. Kniha tak zapadá mezi ostatní knihy i série dystopického žánru, které dokážou čtenáři dodat daleko více zázemí i emočně vypjatých situací. I tak ovšem nejde o špatný kousek a zaslouží si 3 hvězdičky. Třetí díl tak bude pouhým zakončením docela zvláštního příběhu, jenž měl rozhodně na daleko víc.

Pandemonium si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Lucinda napsal:

    Delirium jsem četla a moc se mi to líbilo. Ale Pandemonium pořád odkládám. Proč? Protože se bojím. Bojím se toho co si pro mě autorka přichystala.
    No, ale trošku mě zklamalo, že tam není vysvětlen ten svět. No nevadí. Snad si knížku někdy přečtu 🙂
    Lucinda recently posted..Velká knižní výzva 2014My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..