RC review: Kolejmoří

Autor: China Miéville
České datum vydání: 2.5.2013
Žánr: dystopie, scifi, steampunk, new weird
Nakladatel: Laser-books

Česká anotace: Vydejte se do Kolejmoří, na epickou cestu pro dobrodruhy každého věku. Šam ap Súrap z vlaku Médés se s úžasem účastní svého prvního lovu na krtka. Gigantická šelma vyrazí ze země, lovci na ni zamíří harpunami, odehraje se strhující souboj, jenž je zkázou jedné strany & triumfem té druhé. Ale ať jsou cesty po nekonečných tratích kolejmoří sebeúchvatnější, Šam se nedokáže zbavit pocitu, že život mu může nabídnout i něco víc. Třebaže kapitánka jeho vlaku myslí pouze na dopadení nažloutlého krtka, jemuž se žene v patách od chvíle, kdy ji před léty připravil o ruku. Když Médés na výpravě narazí na zdemolovaný vlak, vrak se zpočátku jeví jako vítané rozptýlení. Nicméně jistá nepředstavitelná věc, kterou Šam v trosce objeví, ho vzápětí dovede do situací, jež by nejspíš oželel. Zanedlouho se sám stává štvanou zvěří, po níž pátrají piráti, vlakaři, netvoři & kdovíkdo ještě. Změna patrně nečeká jen Šamův život, dočká se jí možná celé kolejmoří…

New weird

Pokud si myslíte, že vás už žádný žánr nedokáže překvapit & že jsou všechny žánry už vlastně dlouho dány, budete překvapeni. V poslední době se začíná více probouzet nové literární hnutí nesoucí název new weird. Angličtináři si možná slovíčka přeloží, ale i tak jim nejspíš nic neřeknou. O co tedy jde?

Hlavní myšlenka autorů spočívá v tom, že by dílo mělo přerůst žánr, v němž bylo napsáno. Odstraňují se tak hranice mezi pevně zavedenými literárními žánry & kombinují se prvky toho i onoho. Většina knih tak svým provedením spadá do scifi, fantasy, ale i hororu. Žánr víceméně vznikl na začátku devadesátých let, více se ale prosadil díky knihám vydávaných od roku 2000. Mezi autory, kteří žánru výrazně napomohli, patří právě China Miéville, Jeff VanderMeer, K. J. Bishop či Steph Swainston.

Fakta & fikce

Šam ap Súrap by chtěl v životě být někým jiným, než pomocným medikem na krtkovlaku Médés. Rád by se stal rekuperátorem, ale je mu jasné, že k takovému povolání se jaktěživ nedostane. Nezbývá mu tudíž nic jiného, než společně s posádkou Médéa honit bledou filozofii jejich kapitánky. Dokud Parod Jacka nenajdou, nepřekonají & nezabijí, nebude mít klid.

Jak už to tak bývá, v Kolejmoří není nic předem dané & i když to vypadá, že se kapitánka honí spíše za přeludem, Šam zažije tolik dobrodružství, že by je nejradši nechal daleko za sebou. Jenže touha po tom, zjistit, jestli koleje vůbec někde končí, jak vůbec vznikly & za čím se honí samotná armáda, je příliš silná.

Překlad

Mám takový dojem, že překládat Kolejmoří musel být pořádný oříšek. V knize se nachází bezpočet nových názvů, zvířat, jmen, míst & historie, což dokáže pořádně zamotat hlavu. & to je jenom dobře, protože je z knihy jasně cítit, že funguje na svých vlastních principech & ve svém vlastním světě. & pro zajímavost, kdykoliv se v knize objeví písmeno &, vypadá právě tak, jako i v této recenzi. Chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla.

Postřehy & pocity

Kolejmoří bylo mé první setkání s autorem i s celkovým žánrem new weird, tudíž nemám s čím podobným porovnávat. To mi ale nezabrání vám říct, že jde o úžasnou, děsivou, nebezpečnou & bolestnou knihu, která mě dokázala vytrhnout z životní reality & poslat mě na dlouhý výlet do naprosto jiného světa. Pokud jsou všechny knihy žánru jako tahleta, našla jsem něco nového, co mě chytne & nepustí.

Je to kniha, jakou nepřečtete na jeden zátah, ale budete muset dávat dobrý pozor na to, co se děje, aby vám nedejbože něco důležitého neuniklo. Žádná z jeho postav není klasicky kladná, každá se snaží jen přežít ve světě, kde číhá nebezpečí na každém rohu. Kde nesmíte vstoupit na půdu, jinak je s vámi ámen. Kde se nikdy nepodíváte výš, než jsou ty nejvyšší domy, jinak vás sežere něco příšerného. Kde neexistuje ani jediná plocha bez kolejí.

Hodnocení

Miéville se svými postavami nepáře & tahá je kdejakou příšerností, přitom vše podává naprosto nenuceně & tak zvláštně, že polovinu času pořádně netušíte, co se to proboha děje, dokud není pozdě. & pak vám všechno konečně začne do sebe zapadávat & vy si říkáte, jak je možné, že jste to neviděli už dřív. Až po samotném dočtení vám dojde, že to byl příběh dosti podobný Bílé velrybě – alespoň co se náplně filozofií kapitánů týče.

Někteří tvrdí, že je z knihy až přespříliš cítit autorovo levičáctví. Já se ovšem nechala natolik pohltit vyprávěním, že mě to ani jednou nenapadlo. Proto dávám knize plný počet, tedy 5 hvězdiček, & doufám, že brzy vyzkouším další jeho knihu.

Kolejmoří si můžete objednat na stránce nakladatelství Laser-books.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Laser-books za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..